Donald Trump er ikke lenger en like stor støttespiller av israelske bosetninger. (Foto: D. Myles Cullen/Flickr)
Donald Trump vil bygge en myr langs hele USAs grense mot Mexico. (Foto: D. Myles Cullen/Flickr)

Trump: – Bygging av bosetninger bidrar ikke til fred

Den amerikanske presidenten mener en fredsavtale mellom Israel og palestinerne er oppnåelig, og at Israel bør handle med klokskap og fornuft.

Bare dager før Israels statsminister Benjamin Netanyahu skal møte USAs president Donald Trump, går den amerikanske presidenten tilbake på utspill som tidligere har skapt optimisme hos den israelske høyresiden og bosetterbevegelsen.

Mens Trump tidligere har uttrykt uforbeholden støtte til bosetningene på Vestbredden sier han i et intervju publisert i dag i den hebraiske utgaven av Israel Hayom, at han ikke tror nye bosetninger vil bidra til å få i gang fredsprosessen, fordi de reduserer landområdet som utgjør kjernen i forhandlingene mellom Israel og palestinerne. Intervjuet gjengis i den engelske utgaven av Haaretz.

– Jeg ønsker at Israel opptrer fornuftig i fredsprosessen slik at det endelig kan bli fred etter så mange år. Og kanskje det også vil føre til en enda større fred enn bare mellom Israel og palestinerne. Jeg vil at begge parter opptrer ansvarlig, for da har vi en god sjanse til å få det til, sier USAs 45. president.

Intervjuet ble publisert dagen etter at Trump hadde et møte med eieren av Israel Hayom, den styrtrike casinomagnaten Sheldon Adelson, som forøvrig er Benjamin Netanyahus største økonomiske støttespiller. Adelson ga også 20 millioner dollar til Trumps valgkamp. Den israelske regjeringen og bosetterbevegelsen har vært aktive etter at Trump ble valgt, men nå ønsker den amerikanske presidenten å bremse byggeaktiviteten.

– Det er begrenset med territorium igjen. For hver gang du tar landareal for å bygge en bosetning, desto mindre territorium gjenstår. Jeg er ikke en som tror at nye bosetninger vil være bra for freden, men vi undersøker en rekke alternativer, sier presidenten, som nå stiller seg mer på linje med Obama-administrasjonen.

Den amerikanske presidenten kommer også med klare krav til palestinerne, som han mener må gjøre flere innrømmelser hvis det skal være muligheter for å oppnå fred.

– Det vil ikke være en god avtale hvis den ikke er god for begge parter. Dette er en prosess som har pågått i lang tid, over flere tiår. Mange mennesker tror ikke det er mulig å skape fred, og mange smarte mennesker rundt meg mener det er umulig, men jeg er uenig. Jeg tror at vi kan få partene til å bli enige, og vi må få dem til å bli enige, sier presidenten i avisintervjuet.

Trump, som for bare noen uker siden sa til den samme avisen at han ikke hadde glemt løftet om å flytte USAs ambassade til Jerusalem, antyder også i intervjuet at han har endret mening om ambassadeflyttingen.

– Jeg tenker på det. Jeg holder på å sette meg inn i temaet, og så får vi se hva som skjer. Det er ingen enkel avgjørelse. Dette er noe som har blitt diskutert i så mange år. Ingen ønsker å ta denne beslutningen, og jeg tenker seriøst over det, sier han.

15. februar skal Netanyahu møte Trump i Det hvite hus.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart