Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Vil israelsk tilbaketrekning på Vestbredden skape mer stabilitet?

Israelske soldater ved kontrollposten utenfor byen Kalkilya. (Illustrasjonsfoto: CC / Flickr.com)
Israelske soldater ved kontrollposten utenfor byen Kalkilya. (Illustrasjonsfoto: CC / Flickr.com)
Israelerne lærte tre lekser etter tilbaketrekningen fra Gaza i 2005.

Sterke stemmer i Norge og Europa, men også noen stemmer i Israel, ivrer for israelsk tilbaketrekninger på Vestbredden. Selv om det ikke skulle bli en fredsavtale, må Israel trekke sine sikkerhetsstyrker tilbake for å redusere friksjon og skape større stabilitet, er argumentet.

Gaza er et godt eksempel på hva det kan føre til, innvender Gershon Hacohen, generalmajor i de israelske reservestyrkene. Israelske styrker trakk seg helt ut fra Gaza for 13 år siden, og det Hamas-kontrollerte området er skilt fra Israel med et grensegjerde. På grunn av adskillelsen har de islamistiske styrkene i området fått frihet til å bygge opp sin militære kapasitet, og tvinger Israel til å betale en høy pris dersom israelske styrker går inn i området.

På Vestbredden, derimot, fortsetter israelske styrker å gjennomføre rutinemessige anti-terror operasjoner. Her har Hamas blitt nektet mulighet til å bygge seg opp til en betydningsfull militær styrke.

Av utviklingen i Gaza etter 2005 har israelerne lært tre lekser, skriver Hacohen. For det første er det ikke slik at total adskillelse mellom israelere og palestinere uunngåelig vil øke sikkerhet og stabilitet. For det andre er det ikke gitt at IDF med enkelhet vil vinne en framtidig konfrontasjon i områder hæren har trukket seg ut av. Og sist, men ikke minst, er det ikke selvsagt at Israel vil få sterk internasjonal støtte når det blir tvingende nødvendig å gjennomføre militære operasjoner i forlatte områder.

Hacohens artikkel, publisert på nettsiden til Begin-Sadat Center for Strategic Studies, er en del av den israelske debatten om hva som skal skje med den militære kontrollen av Vestbredden. Da Micah Goodman beskrev denne debatten i boken Catch 67 ble den en bestselger. «De fleste israelere har, i større eller mindre grad, kjøpt argumentet om at en tilbaketrekning vil utgjøre en sikkerhetsrisiko og at fortsatt kontroll vil utgjøre en demografisk fare,» er en av de viktigste konklusjonene.

Tidligere Knesset-medlem Einat Wilf mener at den militære kontrollen må fortsette inntil palestinerne viser vilje til ekte fred, men hun sier nei til bosetningene. – Hvordan kan noen tro at palestinerne vil gjøre kompromiss dersom Israel allerede har stanset bygging i bosetninger og oppgitt krav på Vestbredden? innvender Martin Sherman. Goodman har kommet med forslag om hvordan Israel kan redusere okkupasjonen uten å ofre sikkerheten.

Milliarder av kroner, euro og dollar er investert i «tostatsløsningen», men et stort flertall av palestinerne er ganske enkelt ikke interessert.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart