Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Hvis Vestbredden blir annektert, kan Israels største parti bli arabisk

Slik kunne Israels nasjonalforsamling sett ut dersom palestinerne på Vestbredden og Øst-Jerusalem hadde stemmerett. (Graf: Ha’aretz)
Hva skjer dersom palestinerne på Vestbredden får stemmerett til Knesset?

Den israelske høyresiden snakker med stadig høyere stemme om å annektere hele eller deler av Vestbredden. Dersom Israel annekterer hele Judea og Samaria vil det komme krav om å gi palestinerne i området stemmerett til Knesset. Hva vil da skje med sammensetningen av Israels nasjonalforsamling?

I svaret er det åpenbart mange usikkerhetsfaktorer. Hvor mange palestinere vil delta? Vil arabiske partier ha en fellesliste, eller miste representasjon ved at småpartier kommer under sperregrensen? Hvor mange palestinere kommer til å stemme på jødiske partier? Og vil jøder i Israel stemme annerledes dersom palestinerne på Vestbredden får stemmerett til Knesset?

En av de aller største usikkerhetsfaktorene er hvor mange palestinere som bor på Vestbredden. Israelerne som ivrer mest for annektering tror det er betydelig under 2 millioner, kanskje ned mot 1,5 millioner. De tror også at få palestinere vil velge å søke statsborgerskap som gir stemmerett. Statistisk sentralbyrå til palestinske myndigheter, på sin side, anslo i 2016 at det bodde 2,9 millioner palestinere på Vestbredden.

Når den israelske avisen Ha’aretz presenterer mulige ulike utfall av hva som vil skje, bruker de et anslag på 2,5 millioner palestinere på Vestbredden og i Øst-Jerusalem.

Slik ser Knesset ut nå, etter siste valg.

Dersom 40 prosent av palestinerne på Vestbredden og Øst-Jerusalem deltok, og 95 prosent av dem stemte på arabiske parti, ville den israelske høyresiden bli svekket fra 55 til 48 mandater. Selv ikke med Avigdor Liebermans parti (Israel Beiteinu), som har sittet på gjerdet etter de to siste valgene, kunne høyresiden fått flertall. Sentrum-venstrepartiet Kahol Lavan kunne skapt flertall med venstrepartiene og de arabiske partiene.

Dersom 60 prosent av palestinerne på Vestbredden og Øst-Jerusalem deltok, ville Israels største parti kunne bli arabisk. Den israelske høyresiden ville bli svekket fra 55 til 45 mandater.

Disse tallene viser hvorfor mange israelere, også på høyresiden, er skeptisk til å annektere hele Vestbredden.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart