Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Netanyahus nye plan: Suverenitet i to steg

Statsminister Benjamin Netanyahu vurderer å legge deler av Vestbredden under israelsk suverenitet i to trinn. (Foto: GPO)
Vil starte med å annektere bare en liten del av Vestbredden, skriver Ariel Kahana.

Med antagelsen om at Jordandalen og de store bosetningsblokkene forblir på israelske hender i enhver fremtidig fredsplan, ønsker Benjamin Netanyahu å starte med å legge de fjerntliggende bosetningene i Judea og Samaria under israelsk suverenitet. Så vil han invitere palestinerne til forhandlingsbordet, skriver Ariel Kahana i en kommentar i den israelske avisen Israel Hayom.

Netanyahu skal i løpet av de siste dagene ha fortalt flere embetsmenn at han vurderer en tostegsplan for å implementere israelsk suverenitet over Jordandalen og deler av Judea og Samaria, også kjent som Vestbredden.

Ifølge Netanyahus plan vil den første fasen innebære suverenitet over bosetninger som ligger utenfor de store bosetningsblokkene. Dette tilsvarer rundt 10% av territoriet, i motsetning til 30% som Trump-planen åpner for.

Når det første steget er fullført vil Israel henvende seg til de palestinske selvstyremyndighetene og be dem om å gjenoppta fredsforhandlingene. Hvis palestinerne nekter, vil Israel iverksette steg to av planen, som innebærer israelsk suverenitet over resten av bosetningene i Judea og Samaria.

Politisk kommentator i avisen Israel Hayom, Ariel Kahana.

Denne tostegsplanen er fortsatt bare på det teoretiske stadiet og ingenting er skissert ut på noe kart. Netanyahus kontor har analysert ulike muligheter, og Israel er også interessert i å høre på innspill fra amerikanerne.

Det skal angivelig være flere ting som har fått Netanyahu til å vurdere en slik tostegsplan mot målet om suverenitet, skriver Kahana i kommentaren.

For det første regner han med at den reviderte planen vil sende et signal til det internasjonale samfunn og landene i regionen om at Israel lytter til sine kritikere og går forsiktig fram. For det andre vil en totrinns implementering passe Det hvite hus, som ser på Trump-planen som en fredsplan i stedet for en anneksjonsplan. Trump-administrasjonen vil at palestinerne skal innse at tiden ikke er på deres side, så ved å invitere president Mahmoud Abbas til forhandlingsbordet mellom steg en og to så bidrar man til det formålet.

Det er også andre grunner til at Netanyahu ønsker å starte med legge områder dypt inne i Judea og Samaria under israelsk suverenitet: Ved å avstå fra suverenitet over Jordandalen i det første steget kan den fryktede reaksjonen fra Jordan bli mildere. Dessuten eksisterer det en bred enighet om at Jordandalen vil forbli på israelske hender under enhver fredsavtale. Dermed haster det ikke like mye med suverenitet der som med bosetninger.

Samme resonnementet gjelder for de store bosetningsblokkene som Ariel, Maaleh Adumim og Gush Etzion. Alle tidligere fredsplaner har slått fast at disse blir en del av Israel. Ved å legge de fjerntliggende bosetningene under israelsk suverenitet fjerner man muligheten for at de må rives i framtiden.

En annen grunn til at Netanyahu kan foretrekke en tostegsplan er at det i den første fasen ikke trengs å spesifiseres hvor grensene til en eventuelt framtidig palestinsk stat skal gå. Selv om det er lite sjanse for at en palestinsk stat blir opprettet under Trump-planen, raser diskusjonene om grensene til en palestinsk stat både i Israel og i USA, avslutter Kahana.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart