Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

«Palestinernes nei til forhandlinger med Israel og Trump er feigt og skjebnesvangert»

Mahmoud Abbas
PA-president Mahmoud Abbas. (Foto: Facebook)
Det skriver den tidligere palestinske fredsforhandleren Bishara A. Bahbah.

«Som tidligere palestinsk fredsforhandler er dette mitt hastebudskapet til den gamle, utdaterte og mislykkede palestinske politiske eliten: Rejeksjonisme vil ikke stoppe annektering eller vinne oss en stat. Gå i samtaler med Israel og Trump – eller trekk dere», skriver Bishara ABahbah i en kronikk i den venstreorienterte israelske avisen Ha’aretz.

Bahbah har blant annet vært en høytstående palestinsk fredsforhandler og redaktør i den Jerusalem-baserte avisen Al-Fajr. Han tar et kraftig oppgjør med det palestinske lederskapet, som nekter å forhandle med Israel og USA.

Den selvutnevnte palestinske ledelsen i Ramallah, PLOs eksekutivkomité og Fatahs sentralkomité, møttes søndag 31. mai for å diskutere hvordan de skal svare på Israels trusler om å gå videre med annekteringen av Jordandalen.

Benjamim Netanyahu og hans allierte tolker Trumps fredsplan slik at den tillater Israel å utvide suverenitet over 30 prosent av Vestbredden i juli 2020, dersom palestinerne nekter å delta i fredsforhandlinger.

«Som ventet, utenom å si opp avtaler og komme med avvisninger, har ikke det palestinske lederskapet mye å by på. Det palestinske lederskapet er i en tilstand av mental lammelse. Deprimerende og skadelig, denne tilstanden er i strid med det palestinske folks interesser», skriver Bahbah i innlegget.

Derfor kommer han med åtte anbefalinger til det palestinske lederskapet. Dette mener han de bør vurdere grundig, før alt for mye er tapt:

Få inn nytt blod. De samme, mislykkede palestinske lederne har styrt de siste fire tiårene. Til tross alle feilene de har gjort, har de enten beholdt sine stillinger eller blitt forfremmet. Få produktive palestinere med selvrespekt ønsker å være en del av denne mislykkede gruppen av beslutningstakere. Mens utdannede og suksessfulle palestinere går til den private sektor, er det motsatte tilfelle i offentlig sektor. Utvid det palestinske forhandlingslaget til å inkludere rådgivere fra Egypt, Jordan, arabiske og vennlige nasjoner.

Gjør noe – eller gå av. Hvis Fatas sentralkomité og PLOs eksekutivkomité ikke er i stand til å ta konstruktive og skjebnesvangre beslutninger angående fremtiden til Palestina, annet enn å si nei, så vennligst gå av. Det finnes yngre palestinere i tyve- og trettiårene som er i stand til å ta mer kalkulerte og modige beslutninger. De skulle sittet med makten.

Ved å ikke gjøre noe og bare si nei gir man Israel grønt lys. Ved å si nei til Trumps fredsplan og/eller ikke gjøre noe for å svare på den foreslåtte planen, gir man i realiteten Israel grønt til å annektere Jordandalen i juli 2020. Det er da Netanyahu ifølge koalisjonsavtalen kan bringe spørsmålet om anneksjon til kabinettet og Knesset for behandling og godkjenning.

Bedre tilbud eksisterer trolig ikke. I 2000, 2008 og 2014 nektet palestinske myndigheter å akseptere et fredsforslag basert på en tostatsløsning. Det finnes ingen perfekt fredsavtale og det finnes ingen rettferdig fredsavtale. Lær å leve med livets realiteter og realitetene på bakken. Til sammenligning ser de tidligere fredsforslagene veldig attraktive ut i forhold til Trumps fredsplan. Ikke kast bort livene til det palestinske folk med å vente på et bedre tilbud. Det er ikke sikkert det noen gang kommer!

Avvis, men kom i så fall med et alternativ. USAs president Donald Trump, og hans ambassadør til FN, Kelly Craft, beskrev Trumps fredsplan som «et grunnlag for forhandlinger». De sa ikke «take it or leave it». Vi vet at palestinerne har avvist Trumps fredsplan. Hvorfor ikke komme til forhandlingsbordet med det arabiske fredsinitiativet fra 2002 i hendene? En slik respons fra palestinerne ville tvunget USA og Israel til å fryse all utvidelse av israelske bosetninger på Vestbredden, og det kunne på ubestemt tid ha forsinket Israels muligheter til å annektere Jordandalen.

Biden er ikke noe bedre enn Trump. Ikke tro at en seier til Joe Biden i presidentvalget i november vil være bra for palestinerne. Jeg vil påstå at en seier til Trump er bedre for palestinerne. Trump er den eneste amerikanske presidenten i moderne tid som har hatt så stor påvirkningskraft på israelske politikere. Heldigvis yter han stor respekt hos dem, og er dermed i stand til å få dem til å gjøre innrømmelser til fordel for palestinerne. Biden vil ikke være i stand til å gjøre det som Trump kan – på grunn av alt det som den nåværende presidenten har gjort for Israel.

Foren lederskapet. Verdenssamfunnet har praktisk talt tolerert en delt palestinsk ledelse, med PA i Ramallah og Hamas på Gaza. Enten det skjer gjennom valg, forsoning eller mekling, burde det bli en samlet palestinsk ledelse. Hvis man forhandler mens man er delt, står du svakere i Israels og verdens øyne. Legg egoene deres til side: sett folkets interesser først.

Ikke glem ditt eget folk. Til slutt: Den palestinske politiske eliten lever finansielt komfortabelt med deres månedlige stipender, biler, sjåfører og kanskje viktigst – israelsk utstedte VIP-pass. Resten av det palestinske folk enten det er på Gaza, Vestbredden, Øst-Jerusalem eller i flyktningeleirer har ikke denne luksusen. De lider, men de se hva dere – lederne – har. Vær veldig, veldig obs over hva et «sultent» folk er i stand til å gjøre.

Det har blitt påstått gjentatte ganger at det viktigste målet med fredsplanen til Trump er å sikre Israels sikkerhet nå og i framtiden.

«Hvis det er tilfelle kan jeg ikke tenke på en bedre sikkerhetsordning enn den som eksisterer mellom PA og Israel. PA har til og med blitt kalt en israelsk agent som jobber for Israels sikkerhetstjeneste, en kollaboratør i okkupasjonen. På bakken har samarbeidet fungert utmerket for Israel. Mener virkelig Israel at en annektering av Jordandalen vil gi landet bedre sikkerhet enn det har med PA?», spør den tidligere fredsforhandleren.

Han mener territorie i seg selv ikke gir Israel en bedre sikkerhet.

«Vi lever i en tid med missiler, raketter, laservåpen og droner. Israel kan bare sikre sikkerheten ved å signere en omfattende fredsavtale med palestinerne og sementere den med gjensidige sikkerhetsordninger som ligner dem som i dag eksisterer mellom PA og israelske sikkerhetstjenester».

Til slutt kommer Bahbah med en direkte oppfordring til den palestinske presidenten Mahmoud Abbas.

«Du har klart å bli den endelige beslutningstakeren blant palestinske politiske ledere. Dette er delvis fordi alle dine potensielle etterfølgere er opptatt med å lobbyvirke for å bli den neste ledere eller kjemper seg imellom for å overta etter deg. Derfor må du heve deg over striden og være fornuftens stemme og den med en klar visjon», skriver han og avslutter:

«Arven etter deg kan enten være å forlate palestinerne i limbo, som de er nå, eller du kan ta den modige og krevende veien ved å gjenoppta fredsforhandlinger. Valget står mellom en dyster framtid for alle palestinerne – eller håp om en uavhengig, blomstrende, palestinsk stat».


Israel er under angrep – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart