Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

– Viktig å innføre israelsk lov for å få en slutt på de lovløse tilstandene på Vestbredden

En maskert palestiner kaster en molotov-coctail. (Illustrasjonsfoto: Flash90)
En maskert palestiner kaster en bensinbombe på Vestbredden. (Illustrasjonsfoto: Flash90)
- Israel må være konsekvent i å håndheve sin myndighet i landområdene under sin kontroll, mener Yechiel Shabiy.

Debatten om å innføre israelsk lov/ hevde suverenitet over/ annektere opptil 30 prosent av Vestbredden raser ikke lenger like sterkt i Israel. Fokuset er på koronapandemiens andre bølge og den vanskelige økonomien. Men som MIFF meldte 27. juli kan tiltaket fortsatt være aktuelt å gjennomføre før det amerikanske presidentvalget i november.

Siden midten av 1990-tallet har ca 60 prosent av Vestbredden vært under full israelsk kontroll – Område C. Yechiel Shabiy, forsker ved BESA-senteret og foreleser i statsvitenskap ved Bar-Ilan universitetet, mener Israel i alt for stor grad har latt lovløshet herske i dette området. Han gir følgende eksempler:

 • Når palestinerne i området skal feire, enten det er bryllup eller eksamensdager, bruker de fyrverkeri. Ofte blir det samtidig skutt med lette våpen mot israelske boområder i nærheten. Israelske myndigheter snur ryggen til denne farlige, kriminelle praksisen.
 • Private forbrenningsanlegg er i betydelig bruk, til tross for tiltak fra miljømyndighetene og siviladministrasjonen. Forbrenningsanleggene blir stengt, men så åpnet igjen på samme sted.
 • Det er en jevn trafikk gjennom hull i sikkerhetsgjerdet flere steder. Dette skjer ofte foran IDF-soldater som bare står og ser på. Det er lite de kan gjøre. Hvordan kan en håndfull soldater håndtere hundrevis av infiltratører på hvert sted?
 • Kontrollpostene på Vestbredden har blitt unødvendige og dyre løsninger (white elephants) som først og fremst er nødvendig for sjåfører som ikke kan ta seg gjennom hull i gjerdet. Disse sjåførene leverer transport for de tusenvis som tar seg inn i Israel ulovlig.
 • Ulovlige veier blir bygget, ofte bare noen steinkast fra jødiske boområder og hovedveiene. Ingen vet hva som blir transportert på disse veiene.
 • I alle områder planter palestinere mange kvadratkilometer med oliventrær som hindrer jødisk bygging, hindrer IDF fra å gi sikkerhet til jødiske innbyggere i området og gir terrorister mulighet til å angripe israelske mål veldig lett. Tidligere PA-statsminister Salam Fayyad forsøkte å ta konktroll over de åpne delene av Område C, som offisielt er under full israelsk kontroll. Nåværende statsminister Muhammad Shtayyeh er mye mer militant og støtter terrorister og deres familier helt åpent.
 • Til alle døgnets tider høres bønneropene fra moskéene fra kraftige høyttalere. Men det er ikke alltid bare bønnerop, det er også rop om oppvigleri mot Israel.
 • På Vestbredden er det mange arkeologiske funnsteder som viser områdets jødiske historie. Systematisk palestinsk vandalisme og tyveri (som å ødelegge rituelle bad og tyveri av steiner fra oljepresser) undergraver disse vitnesbyrdene om tusenårig jødisk tilstedeværelse i regionen.
 • Koronakrisen blir utnyttet til å ta over jødiske oldtidsminner (slik som den hasmoneiske festningen i Tel Aroma) og omgjøre dem til turistmål for palestinsk «arv». Til og med Josvas alter på Ebal-fjellet blir brukt til å tjene palestinernes fabrikkerte narrativ.

Dette kan ikke fortsette, konkluderer Shabiy. «Israel må entydig håndheve sin autoritet i landområder de kontrollerer og lage lover som gir kompromissløse straffer for slike lovløse handlinger.»

Shabiy mener de som ulovlig planer oliventrær skal betale en bot og bli tvunget til å fjerne trærne selv. Religiøse forkynnere som oppvigler til vold og alle som bygger ulovlig må arresteres. Ulovlige bygninger må bli ødelagt, og rivningskostnadene betales av byggherren. Palestinske ledere som støtter terror bør får reiserestriksjoner. – Jo mer Israel ignorerer dette anarkiet og denne lovløsheten, jo høyere pris vil landet betale. For bevis, trenger vi ikke se lenger enn til Negev, hvor Israel er impotent i møte med økende lovløshet og alvorlig vold blant beduinene, avslutter Shabiy.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

 1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
 2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
 3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
 4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart