Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Palestinerne får «egen» flyplass

Passasjerer går ombord et fly på Ramon-lufthavn i ørkenen nord for feriebyen Eilat. (Foto: Flash90)
Et nytt pilotprosjekt gjør at palestinerne ikke lenger trenger å reise til Jordan for å fly internasjonalt.

Israelske luftfartsmyndigheter er i gang med et nytt pilotprosjekt, hvor palestinere på Vestbredden kan bruke den nye israelske flyplassen Ramon lufthavn nord for Eilat, skriver avisen Yedioth Ahronot.

Prosjektet starter i slutten av august og vil i første omgang dreie seg om flyruter til Tyrkia. De tyrkiske flyselskapene AtlasGlobal og Pegasus vil operere en ukentlig rute til Istanbul og Antalya.

Generalmajor Ghassan Alian i Israel Defense Forces’s Coordinator of Government Activities in the Territories (COGAT) står bak ideen.

– COGAT, Shin Bet og det israelske politiet har samarbeidet for å formulere sikkerhetsprotokoller for initiativet. Den første gruppen palestinske passasjerer vil reise fra Betlehem med buss direkte til Ramon lufthavn, forklarer han.

Uten en egen flyplass har palestinerne på Vestbredden normalt reist til Jordan for internasjonale flyreiser. Palestinere kan ikke bruke Ben Gurion-lufthavn utenfor Tel Aviv uten spesialtillatelse. Med Ramon lufthavn blir utenlandsreiser billigere og mer tilgjengelig for palestinerne.

Dette tilbudet vil foreløpig ikke gjelde palestinere på Gazastripen.

Ramon lufthavn åpnet i 2019 og er oppkalt etter Ilan Ramon og sønnen Asaf. Ilan var Israels første astronaut og omkom i ulykken med den amerikanske romfergen Columbia i 2003. Ramon var også kjent for å være en av de israelske pilotene som deltok i Osirak-angrepet på Iraks atomanlegg i 1981. Asaf fulgte i faren fotspor og ble jagerpilot i et israelske forsvaret. Han omkom i en flyulykke i 2009.

Flyplassen kostet 4,4 milliarder kroner å etablere, men har på grunn av koronapandemien ikke blitt så mye brukt som planlagt. Men snart starter flere flyruter til europeiske destinasjoner opp, blant annet til Kypros og Polen.

OPPDATERT: Like før prosjektet skulle iverksettes ble det utsatt på ubestemt tid. Årsaken til utsettelsen er ikke kjent.

Ramon nord for Eilat åpnet opp i 2019 og er Israels andre internasjonale flyplass. (Foto: Flash90)

Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart