Bli med på MIFF Forum i Stavanger 11. og 12. november

Passasjerer går ombord et fly på Ramon-lufthavn i ørkenen nord for feriebyen Eilat. (Foto: Flash90)

Palestinerne får «egen» flyplass

Et nytt pilotprosjekt gjør at palestinerne ikke lenger trenger å reise til Jordan for å fly internasjonalt.

Klikk her for å forhåndsbestille nå – da får du gratis forsendelse!

Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme.

I denne boken tar Conrad Myrland opp hva ledere i fagbevegelsen har sagt og skrevet om Israel det siste tiåret. Forfatteren viser hva som er feil og mangelfullt, og foreslår ord som ville vært mye bedre å bruke, ikke bare for å tine forholdet til Israel, men også for å gi et konstruktivt bidrag til fred. Det er mye LO har misforstått, blant annet om Oslo-prosessen, jødedommen og konflikten.

I hele sin tid som utenriksminister, opposisjonsleder og statsminister, har Jonas Gahr Støre (Ap) vært under press fra sine mektigste nasjonale støttespillere til å føre en mer ekstrem Israel-politikk. I denne boken får du svar på hvordan han har taklet det.

Venstresidens isfront mot Israel inneholder også 12 dypdykk-artikler, med temaer som blant annet:

  • Hvordan palestinske myndigheter belønner barnemordere og terrorister
  • Ensidig norsk anerkjennelse av Palestina vil undergrave folkeretten og Oslo-avtalen
  • Den anti-israelske norske kirke
  • Hvorfor du ikke kan ta FN-fordømmelser av Israel alvorlig

Israelske luftfartsmyndigheter er i gang med et nytt pilotprosjekt, hvor palestinere på Vestbredden kan bruke den nye israelske flyplassen Ramon lufthavn nord for Eilat, skriver avisen Yedioth Ahronot.

Prosjektet starter i slutten av august og vil i første omgang dreie seg om flyruter til Tyrkia. De tyrkiske flyselskapene AtlasGlobal og Pegasus vil operere en ukentlig rute til Istanbul og Antalya.

Generalmajor Ghassan Alian i Israel Defense Forces’s Coordinator of Government Activities in the Territories (COGAT) står bak ideen.

– COGAT, Shin Bet og det israelske politiet har samarbeidet for å formulere sikkerhetsprotokoller for initiativet. Den første gruppen palestinske passasjerer vil reise fra Betlehem med buss direkte til Ramon lufthavn, forklarer han.

Uten en egen flyplass har palestinerne på Vestbredden normalt reist til Jordan for internasjonale flyreiser. Palestinere kan ikke bruke Ben Gurion-lufthavn utenfor Tel Aviv uten spesialtillatelse. Med Ramon lufthavn blir utenlandsreiser billigere og mer tilgjengelig for palestinerne.

Dette tilbudet vil foreløpig ikke gjelde palestinere på Gazastripen.

Ramon lufthavn åpnet i 2019 og er oppkalt etter Ilan Ramon og sønnen Asaf. Ilan var Israels første astronaut og omkom i ulykken med den amerikanske romfergen Columbia i 2003. Ramon var også kjent for å være en av de israelske pilotene som deltok i Osirak-angrepet på Iraks atomanlegg i 1981. Asaf fulgte i faren fotspor og ble jagerpilot i et israelske forsvaret. Han omkom i en flyulykke i 2009.

Flyplassen kostet 4,4 milliarder kroner å etablere, men har på grunn av koronapandemien ikke blitt så mye brukt som planlagt. Men snart starter flere flyruter til europeiske destinasjoner opp, blant annet til Kypros og Polen.

OPPDATERT: Like før prosjektet skulle iverksettes ble det utsatt på ubestemt tid. Årsaken til utsettelsen er ikke kjent.

Ramon nord for Eilat åpnet opp i 2019 og er Israels andre internasjonale flyplass. (Foto: Flash90)

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart