ulovlige palestinske boliger
Palestinske boliger som, ifølge organisasjonen Regavim, er bygd ulovlig i Område C av Vestbredden. (Foto: Regavim)

Regavim: Ulovlig palestinsk bygging på Vestbredden økte med 80 prosent

De ulovlige palestinske byggene i Område C av Vestbredden dekker dobbelt så stort areal som boligområdene i de israelske bosetningene.

Siden midten av 1990-tallet har palestinske selvstyremyndigheter (PA) hatt sivil myndighet i A- og B-områdene av Vestbredden. I disse områdene kan palestinerne bygge fritt. Til tross for dette velger palestinerne, som en overordnet strategi ledet av PA og finansiert av EU, å bygge mest i C-områdene, hvor Israel har kontroll. Der er nesten all byggingen ulovlig, og byggingen øker dramatisk

En ny rapport fra Regavim publisert i oktober 2022 viser at ulovlig palestinsk bygging i Område C økte med 80 prosent fra 2021 til 2022. Dataene er samlet inn gjennom feltarbeid, luftfoto og GIS-kartlegging. I 2022 ble det funnet 5.535 illegale bygg, sammenlignet med 3.076 bygg i samme tidsperiode i 2021. Dette er ikke bare billige skur, men også staselige eneboliger, feriesteder med svømmebasseng, fornøyelsesparker, arrangementshaller, og høye bolig- og forretningsbygg, ifølge Regavim.

Kartleggingen viser at det totalt er 81.317 ulovlige palestinske bygninger i Område C, som dekker et areal på omkring 150 kvadratkilometer. Til sammenligning meldte nyhetsbyrået NTB og NRK i 2016 at boligområdene i de israelske bosetningene dekker 60 kvadratkilometer. Regavim skriver at de ulovlige palestinske byggene i Område C dekker dobbelt så stort areal som boligområdene i de israelske bosetningene. Det ser dermed ut til å være samsvar mellom Regavims tall og NTBs tall.

I Område A og B på Vestbredden er det store åpne områder med mulighet for økt bebyggelse. Men palestinske myndigheter prioriterer ulovlig bygging i områdene som Israel kontrollerer. Ifølge 2021- undersøkelsene til organisasjonen Regavim økte palestinsk bebyggelse i område C på Vestbredden med 76,5 prosent fra 2008 til 2019. Til sammenligning økte palestinsk bebyggelse i område A og B 10–14 prosent, og israelsk bebyggelse i område C med 19,8 prosent.

Hør mer om dette i MIFFs intervju med Naomi Linder Kahn, internasjonal direktør for Regavim, fra 2021.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart