Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Turister forsøkt lynsjet i Nablus

To tyske turister ble forsøkt lynsjet da de kjørte inn i Nablus med en israelsk leiebil lørdag 18. mars. (Foto: Flash90)
- Jeg kunne føle hatet, sier en av de tyske turistene som ble forsøkt lynsjet i Nablus. De hadde kjørt inn i den palestinske byen med en israelsk leiebil.

To tyske turister som kjørte inn i byen Nablus på Vestbredden i en israelsk leiebil ble angrepet av en voldelig mobb med palestinere.

I videoer publisert i sosiale medier kan man se en gruppe palestinere som omringer bilen, som har israelske bilskilt, og forsøker å rive opp dørene og angripe sjåføren. Mobben begynner også å slå på bilen og kaste steiner mot den. Noen stikker også hull på dekkene med kniv.

Turistene, som bare hadde planer om å kjøpe en kopp kaffe i Nablus, klarte etter hvert å rømme fra stedet til fots. De fikk til slutt hjelp av en israelsk araber med å komme seg i sikkerhet. De fikk senere medisinsk hjelp av israelske soldater, men hadde bare pådratt seg mindre skader.

Gerald Hetzel, en av turistene i bilen, sier i et intervju med israelsk media at de har besøkt Ramallah og Hebron ved tidligere turer. De dro til Nablus etter å ha fått anbefalinger fra en venn om å besøke byen.

Den tyske turisten sier videre at de fryktet for sitt eget liv da de ble angrepet og at mobben som omringet dem «var fulle av hat».

– Jeg har aldri opplevd noe slikt før. Det var en veldig farlig situasjon og jeg trodde virkelig at de ville drepe oss, forteller Hetzel.

Den tyske turisten sier de prøvde å snakke med mobben.

– Vi forsøkte å fortelle dem på engelsk at vi var turister og at vi ikke var jødiske israelere. Vi sa at vi bare ønsket å besøke og se byen, men det virket ikke som om de forstod oss, sier Hetzel.

Han trodde ikke det var farlig å kjøre inn i palestinske byer for turister.

– Jeg trodde de bare angrep jøder som ser religiøse ut, ikke internasjonale turister, sier den sjokkerte turisten.

Her kan du se hvordan en stor mobb forfølger bilen til turistene:

Det palestinske politiet kom til stedet, men klarte ikke å stanse mobben.

Hetzel sier opplevelsen ikke har endret hans syn på Israel.

– Jeg synes Israel er et veldig vennlig land, sier han.

Men synet på de palestinske områdene har endret seg etter hendelsen.

– De sa til meg at hvis de møtte en jøde på gaten, så ville de drepe han, akkurat som de prøvde med oss. Jeg tror det er et stort problem at de har så mye hat i utdanningen sin, sier turisten til israelske medier.

En talsperson for palestinske myndigheter sier mobben trodde turistene var israelske soldater. De understreker at de ikke har noe imot tyskere. Tysklands ambassadør til Israel, Steffen Seibert, fordømmer angrepet.

– At en mobb angriper turister fordi de ikke liker bilskiltet deres er ekkelt og feigt, sier den tyske ambassadøren om hendelsen.

De palestinske myndighetene har de siste årene mer eller mindre mistet kontrollen over byene Nablus og Jenin. Her har terrorgrupper fått mer og mer fritt spillerom. Det gjorde at det israelske forsvaret for ett år siden startet en antiterror-operasjon, med spesielt fokus på disse byene.

Målet har vært å forhindre at disse byene brukes som base for planlegging og gjennomføring av terrorangrep mot Israel. Det har ført til at det har vært flere store konfrontasjoner mellom militante palestinere og israelske soldater i disse byene det siste året.

Den ødelagte israelske leiebilen står fortsatt i Nablus etter mobbens herjinger. (Foto: Flash90)

Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart