Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

– Vi har reddet flere hundre israelere

Israelske soldater under en arrestasjon på Vestbredden 3. november 2022. (Foto: Det israelske forsvaret)
Den pågående israelske antiterror-operasjonen på Vestbredden har reddet flere hundre israelske liv.

For rundt ett år siden startet det israelske forsvaret (IDF) operasjonen Breakwater, en massiv antiterror-operasjon på Vestbredden, etter flere palestinske terrorangrep. Målet var å stanse terrorgrupper som hadde begynt å få fritt spillerom i palestinske byer som Nablus og Jenin.

I forkant av operasjonen hadde IDF nesten helt avstått fra å entre disse byene i seks måneder, i et forsøk på å la palestinske myndigheter (PA) ta kontrollen. PA hadde i stor grad mistet kontrollen over disse byene, men IDF ønsket å gi dem en sjanse til å gjenvinne kontrollen igjen.

Det klarte de ikke. Etter at flere terrorangrep med utgangspunkt i Nablus og Jenin hadde ikke det israelske forsvaret lenger noe valg – de måtte stanse terrorgrupper som Islamsk Jihad i å bruke disse byene som base for planlegging og gjennomføring av terrorangrep mot Israel.

Siden antiterror-operasjonen startet har det israelske forsvaret nesten daglig gjennomført aksjoner på Vestbredden. Oftest om natten, men også enkelte ganger på dagtid. Målet har vært å oppsøke og arrestere ettersøkte og mistenkte terrorister. Men arrestasjonene har ikke bare gått rolig for seg. I flere tilfeller har militante palestinere gått til angrep på de israelske soldatene.

Det har flere ganger ført til store gatekamper i palestinske byer. I løpet av fjoråret ble over 170 palestinere drept. De aller fleste var militante som ble drept i kamper med israelske soldater, men også sivile som havnet i skuddlinjen er blitt drept. Så langt i år er over 80 palestinere drept, de fleste militante. Også israelske soldater er drept og skadet.

De florerer av våpen blant de militante grupperingene i byer som Nablus og Jenin. (Foto: Flash90)

Selv om målet med operasjonen har vært å forhindre terrorangrep ble 34 israelere drept i palestinsk terrorisme i fjor. Så langt i år er 14 drept i terrorangrep. Det israelske forsvaret sier at antiterror-operasjonen ikke har klart å forhindre alle terrorangrepene, men at langt flere hadde blitt drept hvis ikke operasjon Breakwater hadde blitt iverksatt.

– Hundrevis av israelere, både sivile og IDF-soldater, har blitt reddet som følge av den pågående operasjonen, sier major Nir Dinar, leder av det israelske forsvarets internasjonale pressekontor, til Israel Hayom.

Han sier det er etterretning som driver antiterror-operasjonen videre. Soldatene rykker ut når man har etterretning om gjemmestedet til ettersøkte terrorister, eller når noen planlegger et angrep. Flere ganger har forestående terrorangrep blitt avverget i antiterror-operasjonen.

– Så lenge vi har etterretning om terrorplanlegging, så vil det være antiterror-operasjoner for å forhindre det, legger talsmannen til.

I løpet av fjoråret ble over 2500 mistenkte pågrepet av israelske soldater. Arrestasjonene skal ha bidratt til å avverge rundt 500 terrorangrep. Det er også blitt beslaglagt store mengder våpen, eksplosiver og penger som skulle gå til terror. Israels forsvarsminister Yaov Gallant sier operasjonen fortsetter til terrorismen er utryddet.

Harde gatekamper mellom israelske soldater og militante palestinere i Nablus i februar. (Foto: Flash90)

Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart