Israels forsvarsminister Yoav Gallant (t.h.) på vei til et regjeringsmøte 29. januar 2023. (Foto: Flash90)

– Vi skal utrydde terrorismen

Israels forsvarsminister sier antiterror-operasjonene på Vestbredden vil pågå så lenge det er nødvendig.

Under et besøk til det israelske forsvarets Samaria-divisjon sa forsvarsminister Yaov Gallant at terrorismen i området må utryddes.

Gallant, som var sammen med brigadesjef Shimon Siso og patruljesjef i Golani-brigaden, Matan Feldman, hyllet de israelske soldatene som deltok i onsdagens antiterror-operasjon i Nablus på Vestbredden.

Det oppstod harde gatekamper i byen under antiterror-operasjonen.

– Jeg gratulerer sikkerhetsstyrkene som aksjonerte i Nablus, under press og kraftig beskytning, mot terrorister som planla å utføre et terrorangrep på israelsk territorium, sier den nye forsvarsministeren.

Det er relativt sjeldent at israelske styrker går inn i byer på Vestbredden i dagslys, men på grunn av at etterretning hadde avdekket skjulestedet til flere farlige og ettersøkte terrorister fikk forsvaret et mulighetsvindu til å pågripe dem. Terrorcellen planla et forestående angrep mot Israel.

– Kombinasjonen mellom etterretning, planleggingen og gjennomføring av aksjonen førte til en imponerende prestasjon av våre styrker, som fullførte oppdraget sitt og forhindret at innbyggerne i Israel ble skadet, sier Gallant, som tidligere var leder av IDFs sørlige kommando.

Det var onsdag at israelske soldater rykket inn i Nablus og omringet et hus hvor flere ettersøkte terrorister befant seg. Terroristene nektet å overgi seg og begynte å skyte mot de israelske soldatene. Også andre militante palestinere i området ble med i kampene som oppstod.

Det førte til harde gatekamper i byen og elleve palestinere ble drept. Åtte av dem var militante, men også tre sivile ble tilfeldige ofre i skuddvekslingen. Omstendighetene rundt deres dødsfall er ukjent.

Også i Jenin noen uker tidligere oppstod det gatekamper da israelske soldater skulle pågripe en terrorcelle. Det samme var tilfellet i Jeriko, da en terrorcelle involvert i et angrep mot en restaurant skulle pågripes.

– Terroren vil ramme oss til vi har utryddet den. Sikkerhetsstyrkene og IDF vil handle resolutt mot terrorister. Det var tilfellet for noen uker siden i Jenin og Jeriko, og det var også tilfellet i Nablus. Det vil være tilfellet hver gang det blir nødvendig at vi handler, sier Gallant.

Dette klippet fra operasjonen er senere publisert av forsvaret:

I løpet av det siste året har det israelske forsvaret hatt en pågående antiterror-operasjon på Vestbredden, som spesielt har rettet seg mot byer som Nablus og Jenin. I disse byene har de palestinske selvstyremyndighetene mistet store deler av kontrollen.

Mange terrorangrep mot Israel har kommet fra nettopp disse byene.

I fjor ble 32 personer drept i terrorangrep i Israel. Så langt i år er elleve personer drept. Senest 10. februar ble tre personer drept i Jerusalem.

I forbindelse med antiterror-operasjonen har over 2500 palestinere blitt pågrepet. I forbindelse med arrestasjonene har det flere ganger oppstått skuddveksling mellom israelske soldater og militante palestinere, noe som resulterte i at over 170 palestinere ble drept i løpet av 2022.

De aller fleste av de drepte var involvert i terrorisme, men også sivile har mistet livet. Så langt i år har over 60 palestinere mistet livet, de fleste mens de har utført angrep eller i kamper med israelske soldater.

Militante palestinere under en markering i Nablus tirsdag 21. februar 2023. (Foto: Flash90)

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart