Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

MIFF-undersøkelse: Over 90 prosent av drepte palestinere var involvert i terror

Over 150 palestinere er blitt drept på Vestbredden i år. Nesten alle har vært aktive i palestinske terrorgrupper. Dette er fra begravelsen til Mateen Dabaya, som døde i skuddveksling med israelske soldater 14. oktober 2022. Flagget og våpenet over liket viser at han var medlem av terrorgruppen Islamsk Jihad. (Foto: Flash90)
Norske medier forteller at 2022 er i ferd med å bli det blodigste året på lenge på Vestbredden, men nevner ikke at nesten alle de drepte var terrorister.

I begynnelsen av desember publiserte NRK en artikkel om at over 140 palestinere var drept på Vestbredden i år. En lignende artikkel publiserte NRK i begynnelsen av oktober, da de skrev at 100 palestinere var drept på Vestbredden i år. Flere andre medier har publisert lignende artikler.

Samtidig har FNs spesialutsending til Midtøsten, norske Tor Wennesland, flere ganger uttrykt bekymring over antallet palestinere som er blitt drept i år. Men det Wennesland, NRK og andre medier i stor grad ignorer er at det overveldende flertallet av de drepte har vært involvert i terror.

For de bakenforliggende årsakene til dødsfallene og hvor stor andel av de drepte som var terrorister forteller de ingenting om. Etter en bølge av terror i Israel mellom 22. mars og 5. mai, hvor 19 personer ble drept, startet Israel en større antiterror-operasjon på Vestbredden. Den store andelen av dødsfallene har skjedd etter at denne operasjonen startet.

I oktober skrev NRK at 2022 er på vei til å bli det blodigste året siden 2015. Men de nevnte ingenting om at antallet israelere som er drept i terror er det høyeste siden midten av 2000-tallet. Det NRK derimot skrev var at de aller fleste palestinerne er blitt drept av israelske sikkerhetsstyrker. «De fleste drapene har skjedd i forbindelse med ransakinger», skrev de videre. For leserne er det umulig å vite hvor mange av de drepte har vært sivile – og hvor mange var militante.

Derfor har MIFF gjort en større gjennomgang av palestinske dødsfall på Vestbredden og Øst-Jerusalem i løpet av 2022. Vår gjennomgang viser at bare i drøyt ti av sakene har sivile, personer som tilfeldigvis havnet i skuddlinjen eller ubevæpnede blitt drept. Ved flere av disse dødsfallene har det også vært tvilsomme situasjoner, blant annet hvor personer med psykiske lidelser har nektet å stanse til tross for advarsler fra soldater.

I de over 140 resterende sakene har personene som er blitt drept vært involvert i alt fra terror og skyting til kasting av brannbomber og stein. Som MIFFs gjennomgang viser har et overveldende flertall av dem som er drept vært aktive i terrorgrupper som Islamsk Jihad, Hamas, Løvens hule, Al-Aqsa-martyrenes brigade og andre militante organisasjoner.

Det er altså en helt klar og tydelig overvekt av terrorister som er drept på Vestbredden i år – ikke sivile. Det burde norske medier få med seg i sine reportasjer når de rapporterer om «det blodigste året på lenge».

Til sammenligning har palestinske terrorister drept 31 personer i Israel og på Vestbredden i år. Et klart flertall av de drepte har vært sivile. Kun et fåtall har vært soldater eller politi. Under terrorbølgen mellom mars og mai, da 19 personer ble drept, var tre av ofrene politi. De resterende 16 var sivile – tilfeldige mennesker drept i brutale terrorangrep.

Et annet moment som oversikten viser er at mange av dem som er involvert i konflikten med israelske sikkerhetsstyrker er unge. Flere av dem er langt nede i tenårene. Dette er dessverre ikke noe nytt. I flere tiår er palestinske barn blitt misbrukt som barnesoldater av palestinske terrorgrupper. Bruken av barnesoldater var en sentral del av Yasser Arafats militære strategi under den andre intifadaen. Men misbruket fortsetter fram til i dag, og grunnlaget legges helt ned i barnehagen.

Her er listen over palestinere drept i 2022:

(Saken fortsetter etter listen)

Bakir Muhammad Musa Hashash

1. Bakir Muhammad Musa Hashash (21) døde 6. januar 2022. Var tilknyttet terrorgruppen Hamas og ble drept etter at han skjøt mot israelske soldater under en antiterror-operasjon i Jenin.

2. Omar Muhammad Asaad (78) døde 12. januar 2022. Skal ha dødd av et hjerteinfarkt timer etter at han ble anholdt av israelske soldater. Israel har beklaget hendelsen og betalt 1,5 millioner kroner i erstatning til familien.

3. Faleh Musa Jaradat døde 17. januar 2022. Ble skutt og drept da han forsøkte å knivstikke en israelsk soldat ved Gush Etzion på Vestbredden.

4-6. Adham Jamal ‘Abd a-Rahim Mabrukah, Ashraf Muhammad ‘Abd al-Fatah Mbaslat og Muhammad Raed Hussein Dakhil døde 8. februar 2022. Var en terrorcelle tilhørende Al-Aqsa-martyrenes brigade. Hadde vært involvert i flere skyteangrep. Var på vei for å gjennomføre et nytt angrep da de ble skutt og drept av israelske soldater.

7. Mohammad Akram Ali Taher Abu Salah (17) døde 13. februar 2022. Tenåringen døde under en skuddveksling mellom militante palestinere og israelske soldater i Jenin. Til tross for sin unge alder skal Salah ha vært medlem av terrorgruppen Al-Aqsa-martyrenes brigade.

Nihad Amin al-Barghouti poserer med to skytevåpen på dette bildet.

8. Nihad Amin al-Barghouti (26) døde 15. februar 2022. Ble skutt og drept under opptøyer nær Ramallah. Flere titalls palestinere skal ifølge IDF ha kastet stein mot israelske soldater ved en militærpost. En av soldatene skal ha oppfattet en trussel i folkemengden og skutt med skarpt. Barghouti hadde tidligere sittet fengslet i Israel for å ha vært involvert i terrorisme.

9. Muhammad Rizaq Shehadeh Salah (14) døde 22. februar 2022. Ble skutt av israelske soldater da han kastet brannbomber mot biler på den travle motorveien Route 60 nær Betlehem. Tross sin unge alder hadde Salah vært involvert i flere angrep med brannbomber, ifølge det israelske forsvaret. 14-åringen fikk medisinsk behandling av israelske soldater etter å ha blitt skutt, men døde senere av skadene.

Abdullah al-Hosari

10. Ahmad Hikmat Ahmad Sayif (23) døde 9. mars 2022. Ble skutt av israelske styrker nær Nablus da han kastet brannbomber mot dem. Døde flere dager senere på sykehus. Sayif var aktiv i Fatah.

11. Abdullah al-Hosari (22) døde 1. mars 2022. Israelsk politi ble beskutt fra flere retninger da de skulle pågripe en ettersøkt Hamas-terrorist. Al-Hosari skal ha deltatt i kampene og ble skutt og drept i skuddvekslingen. Han var medlem av Islamsk Jihad. Han hadde tidligere sittet fengslet i Israel for terrorvirksomhet.

12. Shadi Khaled Najm (18) døde 1. mars 2022. Døde i skuddveksling mellom israelske soldater og militante palestinere i Jenin. Al-Aqsa-martyrenes brigade kunngjorde etter dødsfallet at han var en av deres krigere.

13. Ammar Shafiq Abu Afifa (19) døde 1. mars 2022. Israelske soldater rykket ut etter at to mistenkelige personer ble observert i nærheten av en israelsk utpost. Personene løp da soldatene kom til stedet for å undersøke. Afifa ble skutt da han løp fra soldatene og døde av skadene. Ifølge venner og familie var ikke Afifa tilknyttet noen terrororganisasjon, men bare var på tur i området med en venn. Avisen Times of Israel har hatt en større undersøkelse av omstendighetene rundt dødsfallet.

Blodig kniv etter angrepet 7. mars.

14. Karim Jamal al-Qawasmi (19) døde 6. mars 2022. Al-Qawasmi kom fra Øst-Jerusalem ble skutt og drept da han knivstakk en politibetjent i Gamlebyen i Jerusalem. Politibetjenten fikk moderate skader.

15. Yamen Nafiz Jaffal (16) døde 7. mars 2022. Jaffal ble skutt i Abu Dis i utkanten av Jerusalem mens han kastet brannbomber mot israelske soldater. Han døde senere av skadene. Tross sin unge alder skal Jaffal ha vært aktiv i terrorgrupperingen Demokratisk front for frigjøring av Palestina (DFLP).

16.  Abd al-Rahman Jamal Qasim (22) døde 7. mars 2022. 22-åringen fra Ramallah knivstakk to politibetjenter i Gamlebyen i Jerusalem før han ble skutt og drept. Politibetjentene ble moderat skadet. Qasim var medlem av terrorgruppen Hamas.

17. Alaa Shaham (22) døde 15. mars 2022. Under en antiterror-operasjon i Qalandiya begynte hundrevis av palestinere å kaste gjenstander fra takene mot de israelske soldatene som deltok i operasjonen. Soldatene svarte med ulike midler. Det ble også avfyrt skudd og Shaham ble skutt og drept.

Yazid Al-Saadi.

18. Nader Rayan (16) døde 15. mars 2022. Israelske soldater var i ferd med å forlate byen Nablus da to personer kom kjørende på en scooter. En av dem begynte å skyte mot soldatene. Israelske soldater som var undercover skjøt tilbake og nøytraliserte terroristen. Tross ung alder var han tilknyttet terrorgruppen Islamsk Jihad.

19-20. Yazid Al-Saadi (23) og Sanad Abu Atiyeh (17) døde 31. mars 2022. Begge ble drept i skuddveksling med israelske kommandosoldater under en antiterror-operasjon i Jenin. Minst en av dem skal ha vært tilknyttet terrorgruppen Islamsk Jihad.

21. Ahmad Younes al-Atrash (29) døde 1. april 2022. Atrash ble skutt mens han kastet en brannbombe mot israelske soldater under opptøyer i Hebron. Han var tilknyttet terrorgruppen Hamas og hadde tidligere sittet seks år i fengsel i Israel for terrorvirksomhet.

Saib Abahra og Seif Abu Labda.

22-24. Saib Abahra (30), Halil Toalba (24) og Seif Abu Labda (25) døde 2. april 2022. Alle tre tilhørte den samme terrorcellen fra Islamsk Jihad. Ble drept i skuddveksling med elitestyrken Yamam. Fire israelske soldater ble også skadet i skuddvekslingen, en av dem alvorlig. De tre drepte hadde vært involvert i flere terrorangrep og var på vei til å gjennomføre et større angrep da de ble stanset av de israelske soldatene.

25. Ahmad Naser al-Saadi (23) døde 9. april 2022. Døde i skuddveksling med israelske soldater. Var en lokal leder av terrorgruppen Islamsk Jihad.

26.  Mohammad Zakarneh (17) døde 10. april 2022. Under en antiterror-operasjon i Jenin skjøt 17-åringen mot israelske soldater fra en motorsykkel. De israelske soldatene skjøt tilbake og traff 17-åringen. Han døde av skadene på operasjonsbordet. Var aktiv i terrorgruppen Islamsk Jihad.

27. Ghada Ibrahim Ali Sabateen (47) døde 10. april 2022. Beveget seg mot en militærpost på Vestbredden da hun fikk beskjed av soldatene om å stanse. Da hun ikke stanset skal soldatene ha skutt et varselsskudd i luften. Kvinnen løper så mot soldatene med hevet arm før hun blir skutt i beinet. Kvinnen dør senere av blodmangel. Det ble ikke funnet noen våpen på kvinnen.

28. Mohammad Ali Ghneim (21) døde 10. april 2022. Ble skutt da han kastet brannbomber mot biler på den travle motorveien Route 60. Han døde på sykehus av skadene. Ghneim skal ha vært tilknyttet Fatah.

29. Maha Kazim al-Zaatry (24) døde 10. april 2022. Kvinnen gikk til angrep med kniv på en gruppe politibetjenter i byen Hebron. En av politimann ble lettere skadet i angrepet. Politimannen klarte å skyte og nøytralisere terroristen, som døde av skadene.

Shas Kamamji.

30. Qusai Fouad Muhammad Hamamreh (14) døde 13. april 2022. Israelske soldater opererte vest for Betlehem for å pågripe en terrorcelle som skulle utføre et terrorangrep. Hamamreh ble skutt da han kastet brannbomber mot de israelske soldatene. Tross sin unge alder var han aktiv i Fatah.

31. Mohammed Assaf (34) døde 13. april 2022. Ble skutt i forbindelse med store opptøyer ved Josefs grav i Nablus. Omstendighetene rundt dødsfallet er uklare. Kan ha vært tilfeldig forbipasserende. Aktiv i PLO.

32-33. Shas Kamamji og Mustafa Abu al-Rab døde 14. april 2022. Var medlemmer av Islamsk Jihad og døde i kamper med israelske soldater i Jenin.

34. Shaukat Kamal Abed (17) døde 14. april 2022. Ble skutt da han kastet brannbombe mot israelske soldater. Aktiv i Fatah.

35. Hanan Mahmoud Khaddour (19) døde 18. april 2022. Omstendighetene rundt dødsfallet er uklare. Ble skadet under skuddvekslingen som drepte terroristen al-Saadi den 9. april. Trolig et tilfeldig offer som havnet i skuddlinjen.

36. Lutfi Ibrahim Labadi (20) døde 22. april 2022. Ble skutt da han kastet en bombe mot israelske soldater. Døde etter fem dager på sykehus. Labadi var Fatah-operativ.

37. Ahmad Massad (20) døde 27. april 2022. Han døde i skuddveksling med israelske soldater i Jenin. 20-åringen var medlem av terrorgruppen Islamsk Jihad.

38. Yihya ‘Ali ‘Abd al-Hafez ‘Udwan (27) døde 30. april 2022. Ble skutt under opptøyer i landsbyen Azzun nær Qalqilya. Udwan var militant i Fatah.

39. Mahmoud Sami Khalil ‘Aram (27) døde 8. mai 2022. Ble skutt i forhold til gjeldende prosedyrer da han ulovlig forsøkte å krysse sikkerhetsbarrieren som skiller Israel og Vestbredden. Ble fraktet til sykehus, men døde av skadene. Han skal ikke ha vært bevæpnet.

Daoud Zubeidi.

40. Mu’tassem Muhammad Atallah (17) døde 8. mai 2022. Atallah ble skutt like utenfor inngangen til et hus i bosetning Tekoa. 17-åringen, som var medlem av terrorgruppen Hamas, var bevæpnet med kniv.

41. Thayer Khalil Yazouri (18) døde 11. mai 2022. Israelske soldater skjøt med gummibelagte kuler mot personer som kastet stein under opptøyer i El Bireh. Yazouri ble truffet i brystet og døde av skadene.

42. Shireen Abu Akleh (51) døde 11. mai 2022. Journalist for Al-Jazeera som ble skutt under harde gatekamper mellom israelske soldater og militante palestinere i byen Jenin. Israel har erkjent at det trolig var en av deres soldater som ved en feil traff journalisten.

Amjad al-Fayyed.

43. Daoud Zubeidi (43) døde 15. mai 2022. Zubeidi deltok i harde gatekamper med israelske soldater i Jenin fredag 13. mai. Under skuddvekslingen ble han truffet og hardt skadet. Han døde to dager senere på sykehuset i Haifa. Zubeidi var en lokal leder av terrorgruppen Al-Aqsa-martyrenes brigade.

44. Amjad al-Fayyed (17) døde 22. mai 2022. Døde i skuddveksling med israelske soldater i nærheten av Jenin. Til tross for sin unge alder var Fayyed aktiv i terrorgruppen Islamsk Jihad.

45. Ghaith Yamin (16) døde 25. mai 2022. Døde under opptøyer ved helligdommen Josefs Grav i Nablus. Yamin ble skutt da han kastet en brannbombe mot israelske soldater. Hadde uttrykt overfor venner at han ønsket å bli «martyr».

46. Zaid Mohammad Saeed Ghnaim (15) døde 27. mai 2022. Ble truffet da israelske soldater skjøt mot personer som kastet stein og brannbomber. Fikk medisinsk behandling på stedet, men døde senere av skadene. Det er uklart om 15-åringen deltok i opprøret eller var tilfeldig forbipasserende. Ble begravet i fargene til Al-Aqsa-martyrenes brigade.

47. Ghufran Haroun Hamed Warasneh (31) døde 1. juni 2022. Ble skutt da hun forsøkte å angripe soldater med kniv. Hadde også tidligere forsøkt å gjennomføre et knivangrep.

48. Odeh Mohammad Sadaqa (17) døde 2. juni 2022. Det israelske forsvaret sier de skjøt mot tre palestinere som kastet brannbomber mot dem ved sikkerhetsbarrieren. Sadaqa ble truffet og døde av skadene. Var tilknyttet Fatah.

49. Ayman Muhaisen (29) døde 2. juni 2022. Da israelske soldater skulle pågripe en mistenkt terrorist i nærheten av Betlehem ble de angrepet med steiner og brannbomber av en stor folkemengde. Muhaisen døde i forbindelse med opptøyene.

Laith Abu Srour.

50. Bilal Kabha (24) døde 2. juni 2022. Døde i skuddveksling med israelske soldater under en antiterror-operasjon i Ya’abad. Kabha var tilknyttet terrorgruppen Islamsk Jihad.

51. Mahmoud Fayez Abu Ayhor (27) døde 9. juni 2022. Ble skutt i forbindelse med opptøyer i Halhul nær Hebron. Ifølge IDF ble det kastet steiner, eksplosiver og brannbomber mot israelske soldater.

52. Samih Jamal Muhammad ‘Amarneh (35) døde 11. juni 2022. Ble hardt skadet i skuddveksling med israelske soldater 2. juni. Døde av skadene ni dager senere. Medlem av terrorgruppen Islamsk Jihad.

53-55. Baraa Lahlouh, Laith Abu Srour og Yousef Salah døde 17. juni 2022. Døde i skuddveksling med israelske spesialsoldater i Jenin. Alle tre var aktive i palestinske terrorgrupper. Lahlouh ble begravet i flagget til Den islamske stat (IS).

56. Nabil Ahmad Salim Ghanem døde 19. juni 2022. Ble skutt da han forsøkte å infiltrere Israel gjennom sikkerhetsbarrieren som skiller Vestbredden og Israel. Døde av skadene.

57. Muhammed Abdallah al-Saher Hamed (16) døde 25. juni 2022. Ble skutt da han kastet stein mot biler. Døde kort tid senere av skadene.

58. Muhammed Maher Nafa Marai (25) døde 28. juni 2022. Skjøt mot israelske soldater under en antiterror-operasjon i Jenin. Ble skutt og drept da soldatene skjøt tilbake. Var medlem i Islamsk Jihad.

Aboud Sobah.

59. Kamel Abdallah al-Awna (19) døde 3. juli 2022. Ble skutt og alvorlig skadet da han kastet brannbomber mot israelske soldater dagen før. Tilknyttet Hamas.

60. Rafiq Riyad Ghannam (20) døde 7. juli 2022. Ble skutt og drept under en antiterror-operasjon i Jabaa nær Jenin. Var aktiv i Al-Aqsa-martyrenes brigade.

61-62.  Muhammad al-Azizi (25) og Aboud Sobah (28) døde 24. juli 2022. Døde i skuddveksling med israelske soldater under en antiterror-operasjon i Jenin. Var medlemmer av terrorgruppen Islamsk Jihad.

Durar Riyad al-Kafarini.

63. Hussein Qawariq (59) døde 29. juli 2022. Ble skutt da han gikk mot en militærpost i Nablus. Nektet å stoppe til tross for advarsler og varselsskudd. Ble fraktet til sykehus i Petah Tikva, men døde av skadene. Ifølge familien skal han ha vært mentalt syk.

64. Amjad Abu Alia (16) døde 29. juli 2022. Ble skutt i forbindelse med opptøyer nær Ramallah. Militæret rykket ut etter at det ble kastet steiner mot israelske biler som kjørte på en vei i området.

65. Durar Riyad al-Kafarini (17) døde 1. august 2022. Ble skutt i skuddveksling med israelske soldater, som ankom Jenin for å pågripe en høytstående terrorleder. Til tross for sin unge alder var Kafarini aktiv i terrorgruppen Islamsk Jihad.

Ibrahim Nabulsi.

66-68. Ibrahim al-Nablusi, Islam Sabouh og Hussein Jamal Taha døde 9. august 2022. Alle var medlemmer av terrorgrupper og hadde stått bak flere angrep. Nablusi var leder av terrorgruppen Al-Aqsa-martyrenes brigade.

69. Mu’man Yassin Jabber (17) døde 9. august 2022. Ble hardt skadet under opptøyer i Hebron. Døde av skadene på sykehus.

70. Mohammed Al-Shaham (21) døde 14. august 2022. Ble skutt da han forsøkte å knivstikke soldater under en antiterror-operasjon i Øst-Jerusalem.

71. Wassim Khalifa (19) døde 18. august 2022. Ble skutt under store opptøyer i Nablus da jødiske pilegrimer skulle besøke helligdommen Josefs grav. Ifølge IDF ble det skutt mot flere som var bevæpnet. Khalifa skal ha tilhørt terrorgruppen Islamsk Jihad.

72. Salah Tawfiq Sawafta (58) døde 19. august 2022. Under en antiterror-operasjon i nærheten av Nablus ble israelske soldater utsatt for beskytning og bomber. Soldatene svarte med å skyte tilbake. Sawafta ble truffet og døde. Omstendighetene rundt dødsfallet er uklare. Var trolig et tilfeldig offer i skuddvekslingen.

73. Muhammad Arayisha (25) døde 23. august 2022. Ble skutt i forbindelse med en skuddveksling med israelske soldater i Nablus to uker tidligere. Døde av skadene etter uker på sykehus. Var aktiv i Al-Aqsa-martyrenes brigade.

74. Samer Khaled (25) døde 1. september 2022. Ble funnet død etter at israelske soldater hadde vært på en antiterror-operasjon i nærheten av Jenin. Ifølge palestinske kilder ble han trolig skutt av en palestinsk kule. Var aktiv i Al-Aqsa-martyrenes brigade.

75. Yazan Afaneh (26) døde 1. september 2022. Da israelske styrker skulle konfiskere penger som ble brukt til terror i Qalandiya nord for Jerusalem ble de møtt med opptøyer. IDF sier det ble skutt mot personer som kastet steiner og brannbomber. Afaneh ble truffet og døde på sykehuset. Var aktiv i Al-Aqsa-martyrenes brigade.

76. Fadi Muhammed Ghattas (19) døde 2. september 2022. Ble skutt og drept da han knivstakk en israelsk soldat. Ghattas var aktiv i Fatahs ungdomsbevegelse.

77. Taher Zakarna (19) døde 5. september 2022. Døde i skuddveksling med israelske soldater i Jenin. 19-åringen var med i terrorgruppen Islamsk Jihad.

78. Muhammed Musa Sabaaneh (29) døde 7. september 2022. Under en antiterror-operasjon i Jenin ble israelske soldater utsatt for kraftig beskytning, steinkasting og brannbomber. Sabaaneh ble truffet da soldatene skjøt tilbake. Var aktiv i terrorgruppen Islamsk Jihad.

Oday Salah

79. Younes Ghassan Taya (21) døde 7. september 2022. Ble skutt da han kastet en bombe mot israelske soldater. Var aktiv i terrorgruppen Islamsk Jihad.

80. Haitham Hani Mubarak (17) døde 8. september 2022. Ble skutt da han angrep en israelsk soldat med en hammer. Var også i besittelse av en kniv.

81. Hamad Mustafa Abu Jalda (24) døde 11. september 2022. Ble skutt under kraftige opptøyer i Jenin 7. september. Døde noen dager senere på sykehus. Var militant i Al-Aqsa-martyrenes brigade.

82-83. Ahmed Iman Abed (23) og Abdelrahman Abed (23) døde 14. september 2022. Skjøt mot israelske soldater ved sikkerhetsbarrieren mellom Israel og Vestbredden. En israelsk offiser ble drept. De israelske soldatene skjøt tilbake og drepte begge terroristene.

Saeed Kuni.

84. Oday Salah (17) døde 15. september 2022. Under en antiterror-operasjon i Jenin ble israelske soldater utsatt for beskytning, steinkasting og brannbomber. De israelske soldatene svarte med å skyte tilbake. Salah ble truffet og døde. Til tross sin unge alder var han aktiv i terrorgruppen Islamsk Jihad.

85. Muhammad Abu Juma’a (22) døde 22. september 2022. Ble skutt og drept av politiet etter et terrorangrep med kniv i Modiin i Israel.

86. Mohamed Abu Kafia (36) døde 24. september 2022. Ble skutt da han akselererte og kjørte bilen mot en gruppe soldater. IDF sier mannen prøvde å kjøre på soldatene med vilje, mens familien mener det dreide seg om en ulykke.

Abd al-Rahman Hazem.

87. Saeed Kuni døde 25. september 2022. Døde i skuddveksling med israelske soldater nær Nablus. Var medlem av den nye terrorgruppen Løvens hule.

88-91. Abd al-Rahman Hazem, Muhammed Alownah, Ahmed Alawneh (24) og Muhammad Abu Na’asa døde 28. september 2022. Alle ble drept i kamper med israelske soldater i Jenin. Hazem og Alownah hadde stått bak flere terrorangrep og planla nye angrep da de ble drept.

92. Fayez Damdum (18) døde 1. oktober 2022. Ble skutt da han forsøkte å kaste en brannbombe mot israelske soldater i en palestinsk landsby ikke langt fra Jerusalem. Ble fraktet til sykehus, men døde av skadene.

Alaa Zaghal.

93-95. Rafat Salameh (19) og Khaled al-Anbar (21) døde 2. oktober 2022. Ble skutt da de angivelig forsøkte å kjøre ned soldater med en bil. Basel Qassem Basbous (19 satt også i bilen. * Det ble først meldt at han døde av skadene etter to dager på sykehus. Dette var feil opplysning. Det har i ettertid vist seg at Basbous ble skadet, men overlevde. Alle var aktive i Fatah.

96. Alaa Zaghal (21) døde 5. oktober 2022. Døde i skuddveksling med israelske soldater. Var medlem av terrorgruppen Løvens hule.

97. Adel Daoud (15) døde 7. oktober 2022. Ifølge det israelske forsvaret ble han skutt da han kastet en brannbombe mot israelske soldater.

98. Mahdi Ladadweh (18) døde 7. oktober 2022. Døde i forbindelse med opptøyer nord for Ramallah. Var aktiv i ungdomsbevegelsen til terrorgruppen DFLP.

Abdallah Abu al Teen.

99-100. Mohammed Asus (18) og Ahmad Daraghmeh (19) døde 8. oktober 2022. Under en antiterror-operasjon i Jenin ble det skutt og kastet brannbomber mot israelske soldater. Asus og Daraghmeh ble drept i forbindelse med opptøyene. Begge var aktive i terrorgruppen Islamsk Jihad.

101. Muhammad Usama Abu Jum’a (23). Ble skutt og drept under et terrorangrep med kniv. Tilknyttet terrorgruppen Islamsk Jihad.

102. Mahmoud Samoudi (12) døde 10. oktober 2022. Omstendighetene er uklare. Ble truffet av et skudd under skuddveksling i en antiterror-operasjon i Jenin 28. september. Til tross for sin svært unge alder hadde han deltatt i flere opptøyer med blant annet steinkasting.

Kays Shajaia.

103. Osama Adawi (18) døde 12. oktober 2022. Døde under opptøyer nord for Hebron. Var medlem av terrorgruppen Hamas.

104. Mateen Dabaya (25) døde 14. oktober 2022. Døde i skuddveksling med israelske soldater under en antiterror-operasjon i Jenin. Dabaya var leder av Jenin-brigaden, en del av terrorgruppen Islamsk Jihad.

105. Abdallah Abu al Teen (43) døde 14. oktober 2022. Døde i skuddveksling med israelske soldater. Var en av lederne av terrorgruppen Al-Aqsa-martyrenes brigade. Ble fremstilt som en uskyldig lege i norske medier.

106. Majahed Ahmed Muhammad Daud (31) døde 15. oktober 2022. Døde i forbindelse med opptøyer med israelske soldater. Var aktivist i Fatah.

Tamer al-Kilani.

107. Kays Shajaia (23) døde 15. oktober 2022. Døde i skuddveksling med israelske soldater. Var medlem av terrorgruppen Hamas.

108. Udai Tamimi (22) døde 19. oktober 2022. Ble skutt av en sikkerhetsvakt under et terrorangrep. Hadde vært på rømmen i flere dager etter å ha skutt og drept den 18 år gamle soldaten Noa Lazar.

109. Salah al-Braiki (19) døde 21. oktober 2022. Døde i skuddveksling mellom israelske soldater og militante palestinere under en antiterror-operasjon i Jenin. Var aktiv i terrorgruppen Islamsk Jihad.

110. Tamer al-Kilani (33) døde 22. oktober 2022. Var en av lederne av den nye terrorgruppen Løvens hule og hadde planlagt flere terrorangrep. Døde da en motorsykkel eksploderte i det han gikk forbi.

Wadee al-Houh.

111. Rabi Arfa Rabi (32) døde 22. oktober 2022. En bil med flere personer forsøkte å infiltrere Israel ulovlig. Da de ble stoppet av israelske soldater ble en av soldatene påkjørt. Andre soldater skjøt mot bilen, hvor Rabi ble truffet og senere døde av skadene.

112-116. Wadee al-Houh (31), Mishaal Zahi Baghdadi (27), Hamdi Sharaf (35), Ali Antar (26) og Hamdi Qayyim (30) døde 25. oktober 2022. Døde i kamp med israelske spesialsoldater under en antiterror-operasjon i Nablus. Blant annet ble en bombefabrikk ødelagt. Al-Houh var leder av terrorgruppen Løvens hule.

117. Qusai Al-Tamimi (19) døde 25. oktober 2022. Ble skutt da han kastet en bombe mot israelske soldater i Nabi Saleh nord for Ramallah.

118. Muhammad F Uday Nouri (16) døde 16. oktober 2022. Ble alvorlig skadet under opptøyer i september og døde måneden etter på sykehus. Ifølge familien skal Nouri helt siden han var liten vært vært påvirket av historier om «martyrer» og drømt om å bli en selv.

Farouk Salameh.

119-120. Imad Abu Rashid (47) og Ramzi Sami Zabara (35) døde 28. oktober 2022. Døde i skuddveksling med israelske soldater i Nablus. Medlemmer av terrorgruppen Løvens hule.

121. Muhammad Kamal al-Jabari (35) døde 29. oktober 2022. Al-Jabari drepte en og skadet flere andre i et terrorangrep i Kiryat Arba, før han selv ble skutt og drept. Var medlem av Hamas.

122. Barakat Mousa Odeh (49) døde 30. oktober 2022. Skadet fem soldater i et terrorangrep med bil. Ble skutt og drept da han forsøkte å kjøre på mennesker som stod på et busstopp nær Jeriko.

Mahdi Hashash.

123. Habas Rayan (54) døde 2. november 2022. Kjørte på en soldat ved et kontrollpunkt øst for Modiin. Ble skutt og drept da han forsøkte å fortsette angrepet med en øks.

124. Daud Rian (42) døde 3. november 2022. Ble skutt da han kastet brannbombe mot israelske soldater under en antiterror-operasjon i en landsby nordvest for Jerusalem.

125-126. Farouq Hasan Salame (28) og Muhammad Khalouf (14) døde 3. november 2022. Salame ble drept i skuddveksling med israelske spesialsoldater i Jenin. Salame var leder i terrorgruppen Islamsk Jihad og hadde vært ettersøkt i lengre tid. Han hadde også bånd til terrorgruppen Løvens hule. Også Khalouf ble drept da han deltok i skuddvekslingen mellom israelske soldater og militante palestinere.

127. Amer Bader (20) døde 3. november 2022. Knivstakk en politibetjent i overkroppen i Gamlebyen i Jerusalem. Ble skutt og drept av andre politifolk på stedet.

127. Musab Nofal (18) døde 5. november 2022. Ble skutt da han kastet steiner mot biler som kjørte på den travle veien Route 60.

Mateen Dabaya.

128. Mahdi Hashash (15) døde 9. november 2022. Døde av skadene etter at en bombe han skulle kaste mot en gruppe israelere ved Josefs grav i Nablus eksploderte i hånden hans. Til tross for sin unge alder var han medlem av terrorgruppen Al-Aqsa-martyrenes brigade.

129. Rafat Ali Abdullah Issa (29) døde 9. november 2022. Ble skutt da han forsøkte å ødelegge sikkerhetsbarrieren mellom Israel og Vestbredden for å infiltrere Israel. Døde av skadene.

130. Fulla Maslama (15) døde 14. november 2022. Under en antiterror-operasjon nær Ramallah så israelske soldater en mistenkelig bil. Til tross for advarsler om å stanse fortsatte bilen å kjøre mot dem. Da ble det avfyrt skudd mot bilen, som drepte den 15 år gamle jenta. Dreide seg trolig ikke om et terrorforsøk.

131. Muhammad Murad Sami Souf (18) døde 15. november 2022. Drepte tre israelere og skadet mange andre i et terrorangrep hvor det ble brukt bil og kniv. Ble skutt og drept under angrepet.

Muhammad Badarneh.

132. Mahmoud al-Sa’adi (18) døde 21. november 2022. Døde i forbindelse med skuddveksling mellom israelske sikkerhetsstyrker og militante palestinere under en antiterror-operasjon i Jenin. Aktiv i Fatah.

133-134. Ahmed Shehadeh (16) og Muhammed Abu Kishk (22) døde 23. november 2022. Døde i forbindelse med opptøyer ved Josefs grav i Nablus. Terrorgruppene Løvens hule og Islamsk Jihad sier de skjøt og kastet bomber mot israelske soldater som eskorterte jødiske pilegrimer til det hellige stedet.

135. Muhammad Harzallah (30) døde 23. november 2022. Ble skadet i skuddveksling med israelske soldater i Nablus i juli. Døde etter flere måneder på sykehus. Medlem av terrorgruppen av Al-Aqsa-martyrenes brigade.

136. Mufid Khalil (44) døde 29. november 2022. En stor mengde palestinere gikk til angrep da to israelske militærkjøretøy brøt sammen nær Hebron. I tillegg til steiner, brannbomber og bomber ble det skutt mot de israelske soldatene, som skjøt tilbake. Khalil ble drept i opptøyene. Aktiv i terrorgruppen Al-Aqsa-martyrenes brigade.

Mohammed Ayman Saadi.

137-138. Jawad Rimawi (22) og Dhafer Rimawi (21) døde 29. november 2022. Under et oppdrag i Kafr Ein ble det kastet sementblokker og brannbomber fra takene mot israelske soldater, som skjøt tilbake. Brødreparet ble truffet og døde av skadene.

139. Rani Mamoun Fayz Abu Ali (45) døde 29. november 2022. Kjørte over og alvorlig skadet en kvinnelig soldat nord for Jerusalem. Ble skutt av politiet etter en kort politijakt. Døde på sykehus av skadene.

140. Raed Ghazi Naasan (21) døde 29. november 2022. Ble skutt da han kastet en brannbombe mot israelske soldater utenfor Ramallah ifølge IDF. Var medlem av de palestinske sikkerhetsstyrkene.

141. Muhammad Badarneh (22) døde 30. november 2022. Døde i skuddveksling med israelske soldater nær Jenin. Var aktiv i terrorgruppen DFLP.

Tariq al-Damej.

142-143. Mohammed Ayman Saadi (26) og Na’im Zubeidi (27) døde 1. desember 2022. Var aktive i terrorgruppene Islamsk Jihad og Al-Aqsa-martyrenes brigade. Begge hadde vært involvert i flere terrorangrep og var hjernen bak kidnappingen av en israelsk tenåring fra et sykehus i Jenin. Ble drept i skuddveksling med israelske soldater.

144. Ammar Mefleh (22) døde 2. desember 2022. Ble forsøkt pågrepet etter å ha knivstukket en soldat i ansiktet. I håndgemenget som fulgte forsøkte Mefleh å ta riflen fra en annen soldat, som drar frem en pistol og skyter og dreper angriperen. Saken fikk stor oppmerksomhet da FN-utsendingen Tor Wennesland kom med «hjertefølt kondolanse» til terroristens familie.

Sidqi Zakarneh.

145. Omar Manna (22) døde 5. desember 2022. Under en antiterror-operasjon sør for Betlehem blir israelske styrker utsatt for steinkasting, brannbomber og bomber. Manna blir truffet og dør av skadene da israelske soldater skyter tilbake. Var aktiv i terrorgruppen DFLP.

146. Mojahed al-Najjar (32) døde 7. desember 2022. Skjøt mot en israelsk militærbase nær Ofra. Ble skutt og drept i skuddveksling med israelske soldater. Hadde tidligere sittet fengslet for terror.

147-149. Sidqi Zakarneh (29), Tariq al-Damej (29) og Atta Shalabi (46) døde 8. desember 2022. Ble drept i skuddveksling med israelske soldater under en antiterror-operasjon i Jenin. Var medlemmer av terrorgruppen Islamsk Jihad.

150. Zia Muhammad Shafiq al-Rimawi døde 8. desember 2022. Ble skutt da han kastet stein mot biler som kjørte på Route 465. Døde av skadene.

151. Jana Majdi Assam Zakarna (16) døde 11. desember 2022. Ble funnet død på et tak i Jenin etter kraftig skuddveksling mellom israelske soldater og militante palestinere i området. Det israelske forsvaret, som erkjenner at jenta ble skutt ved en feil, sier de skjøt mot et område de ble beskutt fra.

PS: Vi tar forbehold om at enkelte hendelser ikke kan ha blitt fanget opp på listen. Den gir uansett et relativt komplett bilde av situasjonen.

Antiterror-operasjonen på Vestbredden, som er pågående, har i tillegg ført til 2500 arrestasjoner av personer som er mistenkt for involvering i terrorisme. Operasjonen har også bidratt til å avverge 500 terrorangrep.

Hvordan er utsiktene for 2023? Lederen for Israels militære etterretning tror situasjonen bare vil forverre seg. Med flere byer ute av kontroll, med lett tilgang på våpen og oppvigleri til terror i det palestinske samfunnet – er det fare for nye konflikter mellom militante palestinere og IDF.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart