Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

– Volden på Vestbredden vil bare øke

Tungt bevæpnede terrorister fra Islamsk Jihad under en markering i Jenin på Vestbredden. (Foto: Flash90)
Lederen for Israels militære etterretning tror situasjonen på Vestbredden vil forverre seg.

Natt til 8. desember ble tre militante palestinere drept i skuddveksling med israelske soldater i Jenin på Vestbredden. De israelske soldatene var i byen for å arrestere mistenkte terrorister, da en gruppe væpnede palestinere begynte å skyte og kaste brannbomber mot dem.

De israelske soldatene skjøt tilbake og drepte tre militante. Ingen israelske soldater kom til skade. 15 terrormistenkte ble arrestert.

Slike hendelser har blitt svært vanlig det siste året. Etter en terrorbølge mellom 22. mars og 5. mai, hvor 19 personer ble drept i Israel, startet en antiterror-operasjon på Vestbredden. Operasjonen foregår hovedsaklig i Jenin og Nablus nord på Vestbredden, hvor palestinske myndigheter har mistet kontrollen og hvor ulike terrorgrupper har fått stort fotfeste.

Når israelske soldater har forsøkt å pågripe mistenkte terrorister har de blitt møtt med kraftig motstand i disse byene. Det har til tider utviklet seg til harde gatekamper mellom militante palestinere og IDF.

Over 150 palestinere er blitt drept i kamper med israelske soldater siden antiterror-operasjonen startet. De aller fleste har vært væpnede militante, men også sivile som har havnet i skuddlinjen er blitt drept i skuddvekslingene. Over 2500 terrormistenkte er pågrepet.

Væpnede palestinere skyter mot israelske soldater i byen Jenin den 13. mai 2022. (Foto: Flash90)

Leder av det israelske forsvarets militære etterretning, brigadegeneral Amit Saar, tror situasjonen på Vestbredden bare kommer til å bli verre til neste år. Han mener det ikke bare handler om en «bølge av terror», men at situasjonen er i ferd med å komme ut av kontroll.

Utenom Iran vil volden på Vestbredden være den nest største utfordringen som Israel vil stå overfor i 2023, mener brigadegeneralen.

– Jeg tror vi må undersøke det som har skjedd de siste månedene – ikke gjennom [prismen av] antallet angrep, men årsakene, sier han.

Selv om konflikten med palestinerne ikke har noen snarlig løsning i sikte, mener han Israel i årevis har hatt et fundament til å kunne håndtere konflikten på en relativt grei måte. Nå mener han dette fundamentet har begynt å vakle.

– Dette siste året og på vei inn i 2023 ser vi at dette fundamentet har begynt å bli ustabilt, sier lederen for den militære etterretningen.

Han viser til at de palestinske myndigheter har mistet legitimitet hos mange unge palestinere og at det er enkel tilgang på skytevåpen på Vestbredden. Det har ført til at det har vært mange skyteangrep i år.

IDF har registrert minst 281 skyteangrep og forsøk på skyteangrep mot israelske sivile og soldater på Vestbredden i år, mot 91 i fjor. Total har 31 personer blitt drept i ulike terrorangrep på Vestbredden og i Israel i år.

Som MIFF har omtalt gjentatte ganger blir unge palestinere gjennom hele livet indoktrinert til hat mot Israel og til væpnet kamp. Når det i tillegg er enkel tilgang på skytevåpen blir det en komplisert situasjon.

– Dette er unge sinte menn som langer ut mot alle, PA, Hamas og andre organiserte grupper. De ønsker å skape sine egne «historier» og legge det ut på TikTok. Det er mye mer komplisert å håndtere, sier Saar.

Brigadegeneral Amit Saar tror situasjonen på Vestbredden vil bli enda verre neste år. (Foto: Flash90)

Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart