Militante palestinere bærer kistene til Matin Dabaya og Abdallah Abu al Teen gjennom Jenin den 14. oktober. (Foto: Flash90)

Hvorfor fremstiller norske medier en militant palestiner som uskyldig lege?

Norske medier skrev at Abdallah Abu al Teen var en lege som ble drept av israelske soldater mens han behandlet sårede. Sannheten var noe helt annet.

Onsdag 29. november kl. 18.00-20.30 blir det stor solidaritetskveld med ofrene og gislene etter 7. oktober-massakren i Gamle Logen (Grev Wedels plass 2) i Oslo. Ta med venner og familie for å vise din solidaritet!

Se program og bestill billetter her

7. oktober 2023 gjennomførte Hamas og Islamsk Jihad, støttet av Iran, den største massakren på sivile jøder siden Holocaust. Over 1400 israelere ble drept, 240 kidnappet og over 4.800 skadet. Flere er fortsatt savnet.

Iran og Hizbollah truer også Israel med 150.000 raketter i Sør-Libanon. Helt siden etableringen i 1988 har Hamas uttrykt drømmen om å utslette Israel og begå massakrer mot jøder. Bare israelske sikkerhetstiltak har forhindret dette tidligere. Bare israelske forsvarstiltak mot Hamas kan hindre at det skjer igjen. Hamas sier at de vil gjenta slike massakrer inntil Israel er utslettet.

I 2014 påpekte MIFF de mange likhetene mellom Hamas og Islamsk Stat. Dessverre ble varslene ignorert av de fleste politikere og medier i Norge. Det ultimale målet til Hamas er systematisk blitt fordreid av for eksempel NRK.

Omkring 1500 terrorister deltok i massakrene på israelske sivile 7. oktober. Allerede denne første måneden kommer en belønning på 20.000 kroner til deres etterlatte, senere kommer 3.800 kroner i måneden på livstid. Belønningen av terror er sponset av dine skattepenger.

De palestinske terroristene rykket inn i israelske landsbyer på en sabbatsmorgen, og israelske grensevakter ble tatt på sengen. De drepte et stort antall sivile – eldre, kvinner, barn – dødstallene har nå oversteget 1400, og fortsetter å vokse. Som Islamsk Stat dokumenterte de sine egne krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i videoklipp. Et ukjent antall israelere og andre utenlandske statsborgere, over 200, er tatt som gisler av Hamas.

MIFF vet nøyaktig hvordan massakren på 1.400 israelere ble forberedt – og vi kjenner Norges rolle. Etter 7. oktober er det tid for en ny norsk tilnærming til konflikten! De store demokratiene gir klar støtte til Israels forsvarskamp, det samme må Norge gjøre.

At Hamas løslater gislene er det viktigste skrittet for å få til en raskest mulig avslutning på krigen. Se her hvordan du kan hjelpe.

Den redselsfulle krigen i dagene og ukene fremover er alene ansvaret til Hamas, Iran og deres allierte. Hamas ønsker sivile tap på Gazastripen, sier en tidligere norsk forsvarssjef. Vi skulle så inderlig ønske for de sivile palestinernes skyld, at de fikk være med på fred og normalisering med israelerne. Men deres nasjonale bevegelse er blitt kuppet av de mørkeste, mest destruktive kreftene i verden.

For mer om krigen, se alle MIFFs siste nyhetsartikler

Vis din støtte til Israels folk ved å bli medlem av MIFF nå!

For å gi en gave til MIFFs arbeid: Vipps 39881 | Send SMS med kodeordet GAVE + beløp til 1948. Standard: 250 kroner.

Kom på lokale MIFF-møter og den nasjonale konferansen MIFF Forum på Sola 11.-12. november

15. oktober arrangerte MIFF og tolv andre en stor støttemarkering for Israel utenfor Stortinget. Se og hør alle talene. Les MIFFs taler

MIFFs nye bok Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme. Klikk her for å bestille boken

At norske medier er raskt ut med artikler som kan fordømme Israel er velkjent, men i iveren etter å publisere artikler som setter Israel i et dårlig lys hender det også at de tråkker i salaten. Det var nok en gang tilfellet fredag 14. oktober.

Norsk Telegrambyrå (NTB) sendte denne dagen ut en nyhetsmelding om at «israelske soldater drepte palestinsk lege under raid på Vestbredden». Uten forbehold publiserte de påstander fra palestinske myndigheter, som gjentatte ganger tidligere er tatt i løgn og overdrivelser.

Det virker ikke å være så nøye med kildekritikk når Israel kritiseres.

I artikkelen, som blant annet er gjengitt i Aftenposten, VG og Dagsavisen, sier den palestinske statsministeren Mohammad Shtayyeh til det palestinske nyhetsbyrået Wafa at legen «ble skutt og drept mens han behandlet sårede».

Men som denne artikkelen vil avdekke er historien en helt annen.

Allerede fredag morgen kom det meldinger om at to personer var skutt og drept under et israelsk raid i byen Jenin på Vestbredden. Nyheten om at en av de drepte var en lege spredte seg raskt. Så ble nyheten trukket tilbake. Legen var ikke død, men alvorlig skadet. Senere på fredagen ble det bekreftet at legen likevel døde av skadene han pådro seg.

Det var likevel uklare omstendigheter rundt saken. Mens palestinerne påstod at legen «ble skutt mens han behandlet sårede», sa det israelske forsvaret at de ikke hadde skutt på andre enn væpnede militante palestinere i selvforsvar. De avviste å ha skutt en lege som hjalp sårede.

Aftenposten publiserte denne artikkelen fredag 14. oktober, hvor de skrev at «legen» ble drept mens han behandlet sårede. Hadde de lest nøye på sitt eget illustrasjonsbilde så ville de sett at det står at han ble drept mens han konfronterte israelske soldater (på arabisk). Mannen med våpnene på bildet er den såkalte legen. (Foto: Faksimile Aftenposten)

Så hvem skal man stole på? For NTB var det åpenbart palestinske myndigheter, selv om de som nevnt flere ganger er tatt i løgn og overdrivelser. Det israelske forsvarets forbehold om at de bare hadde skutt mot militante i selvforsvar ble ikke tatt med i artikkelen.

Senere skulle det vise seg at det israelske forsvarets versjon av saken var riktig. Det ble bekreftet av palestinerne selv. For den såkalte «legen» var ikke en vanlig lege. 43 år gamle Abdallah Abu al Teen, omtalt som Abdullah al-Ahmad av NTB, var en av lederne i terrorgruppen Al-Aqsa-martyrenes brigader. De bekrefter selv at al Teen deltok i væpnede kamper med israelske soldater.

Den andre drepte var Mateen Dabaya, en militant palestiner fra den palestinske terrorgruppen Islamsk Hellig Jihad.

Da al Teen ble fraktet til sykehus var han angivelig fremdeles maskert og med våpenet festet til kroppen. Derfor fremstår påstanden fra palestinske helsemyndigheter og den palestinske statsministeren som en åpenbar løgn. En løgn NTB har videreformidlet til norske medier.

Denne «tabben» kunne lett vært unngått, for allerede kort tid etter hans død ble det kjent at al Teen døde mens han «kjempet side om side ved motstandsbevegelsen». Det uttalte Atta Abu Armila, sekretær for Fatah-bevegelsen i Jenin, til det palestinske nyhetsbyrået Quds.

I bilder i sosiale medier poserer «legen» med store mengder våpen.

Dermed var det ikke en uskyldig lege som ble skutt mens han behandlet skadde, slik Aftenposten, VG og andre medier fremstilte det som. Det var en væpnet militant palestiner som døde i skuddveksling med israelske soldater.

Al Teen hadde for øvrig en administrativ rolle i det palestinske helsedepartementet, med ansvaret for lisenser til palestinske leger.

Aftenposten publiserte sin første versjon av saken like før klokken 18 fredag kveld. Da var det allerede kommet frem i israelske medier at den såkalte legen var militant og hadde dødd i kamphandlinger. Likevel kommer ikke noe av dette frem i artikkelen. Det stilles ikke spørsmål ved noen av påstandene som kommer fra palestinske myndigheter.

Like før klokken halv ti på kvelden ble saken oppdatert i Aftenposten. Da hadde informasjonen om at «legen» var militant vært kjent i flere timer. Likevel er det ingenting av dette som tas med i den oppdaterte saken.

VG publiserte en NTB-versjon klokken 21.34 fredag kveld. Da hadde informasjonen om at «legen» var militant som nevnt vært kjent i flere timer. Likevel nevnes ikke dette med ett ord. Tvert imot. Igjen nevnes påstanden om at legen «ble skutt mens han behandlet sårede».

MIFF har kontaktet NTB og spurte om de vil dementere artikkelen. De har foreløpig ikke kommet med noen svar på vår henvendelse.

NTB og norske medier nevner heller ingenting om hvorfor israelske soldater gjennomførte et raid i Jenin. Det var for å pågripe Hamas-terrorister. Dia’ Salameh, en Hamas-terrorist som har vært involvert i flere skyteepisoder de siste dagene, ble pågrepet. Han ble pågrepet med en M-16 rifle og hadde planer om å gjennomføre nye terrorangrep, ifølge det israelske forsvaret.

To andre ikke navngitte mistenkte ble pågrepet. En militær vest og en annen M-16 rifle ble konfiskert av de israelske soldatene.

NTB skriver også at frem andre ble såret i raidet, som NTB omtaler som det «israelske angrepet». Blant annet skal to paramedisiner ha blitt såret da en ambulanse ble fanget i kryssilden. De nevner ingenting om at militante brukte en ambulanse som skjold da de skjøt mot israelske soldater. Se video her:

Som NTB helt korrekt skriver har over 100 palestinere blitt drept i kamphandlinger med israelske soldater så langt i år, i det som er det blodigste året på Vestbredden siden 2015. Men NTB virker ikke å ha noen interesse i forklare leserne hvorfor det har blitt så blodig i år.

Situasjonen tilspisset seg etter en bølge med terror mot sivile i Israel tidligere i år. Mellom 22. mars og 5. mai ble 19 personer drept i flere brutale terrorangrep i Israel. Blant annet ble flere småbarnsfedre hugget ihjel foran sine egne barn under den israelske nasjonaldagen. Dette var den verste terrorbølgen i Israel på lenge og israelske myndigheter ble tvunget til handling.

Siden har israelske styrker utført flere arrestasjoner ukentlig i flere byer på Vestbredden. Det er spesielt i byer som Nablus og Jenin, hvor de palestinske myndighetene mer eller mindre har mistet kontrollen, at terrorgrupper har hatt fritt spillerom til å planlegge terrorangrep.

I forbindelse med disse arrestasjonene har israelske styrker møtt hard motstand fra militante palestinere, som har skutt og kastet bomber mot israelske soldater. Under en arrestasjon i Jenin, hvor en israelsk soldat ble skutt og drept, ble av avfyrt «flere tusen skudd» mot soldatene.

Det er i forbindelse med disse skuddvekslingen at de fleste palestinerne har blitt drept. De fleste av de over 100 drepte palestinerne har vært militante som har dødd i kamphandlinger, men dessverre har også noen sivile havnet i skuddlinjen og blitt drept.

Hvis NTB og norske medier ønsker at leserne skal forstå mer av den komplekse situasjonen, er det på tide at de lar Israels argumenter komme frem – og at de slutter å spre demoniserende løgner.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 12.500 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Siste artikler fra MIFF

Aktuelt etter 7. oktober-massakren

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart