Til tross for at omstendigheten rundt journalistens død er uklare, klandrer norske medier Israel. (Faksimile: Journalisten.no)

Norske medier med kraftig forhåndsdømming av Israel etter journalists død

Mens norske medier er raske med å legge skylden på Israel, ønsker israelske myndigheter å komme til bunns i saken. Det vil ikke palestinske myndigheter.

Onsdag 11. mai ble den erfarne Al-Jazeera journalisten Shireen Abu Akleh skutt og drept mens hun dekket et israelsk raid i byen Jenin på Vestbredden. De israelske styrkene som skulle pågripe terrormistenkte i byen kom under kraftig beskytning fra væpnede palestinere. Abu Akleh ble truffet under skuddvekslingen og døde av skadene hun pådro seg.

Situasjonen er svært uoversiktlig og det er uklart hva som faktisk førte til journalistens død, men norske medier var tidlig ute og konkluderte med at det er Israel som er ansvarlig. Nettstedet Journalisten, som eies og utgis av Norsk journalistlag, skriver i sin toppsak: «Al-Jazeera journalist drept av israelske soldater». Flere medier har lignende dekning, som Aftenposten og TV2. Mange av sakene stammer fra NTB.

I flere av artiklene slipper også den Qatar-eide nyhetskanalen Al Jazeera til orde med en direkte blodanklage mot det israelske forsvaret.

– Shireen Abu Akleh ble drept av israelske soldater med kaldt blod. Dette er et sjokk for oss alle, sier Al Jazeera i uttalelsen gjengitt av NTB.

Kan ha blitt drept av væpnede palestinere

Helt nederst i artikkelen kommer det israelske forsvaret til orde, hvor en talsperson sier at soldatene skjøt mot væpnede palestinere i selvforsvar. Talspersonen sier også at journalisten som ble truffet kan ha blitt truffet av de væpnede palestinerne. Han sier også at dette vil bli etterforsket.

At journalisten muligens er blitt drept av palestinerne er en informasjon som ikke kommer frem i verken overskrift, ingress eller i starten av artikkelen. Det er bakt inn i en setning helt på slutten av artikkelen.

Men til tross for at omstendighetene rundt journalistens død er svært uklare konkluderer altså NTB, Journalisten og andre medier med at israelske soldater har drept journalisten nærmest «i kaldt blod». Muligheten for at hun faktisk er drept av palestinerne tones helt ned.

I slike hendelser, hvor det har vært en uoversiktlig skuddveksling, er det vanskelig å kunne konkludere med hvem sin kule som traff. Likevel tar ikke norske medier noen forbehold når de legger skylden på Israel.

En video som sirkulerer i sosiale medier viser blant annet at en væpnet palestiner skyter rundt et gatehjørne. Etter skytingen roper noen «en soldat er truffet, han ramlet til bakken», men det er ikke kommet meldinger om at noen israelske soldater ble truffet.

Det er lite trolig at det var i denne hendelsen journalisten ble truffet, men videoen viser hvordan væpnede palestinere skyter vilkårlig i byen uten å ha oversikt over hva eller hvem de skyter på.

Israels statsminister Naftali Bennett sier at ut fra den informasjonen man har nå, tyder mye på at journalisten ble skutt av palestinere.

– Ifølge den informasjonen vi sitter på nå, så er det en stor sjanse for at væpnede palestinere, som skjøt vilt rundt seg, førte til journalistens tragiske død, sier den israelske statsministeren i en uttalelse onsdag.

Israels utenriksminister Yair Lapid sier journalistens død er tragisk og at de ønsker å komme til bunns i saken. Han sier Israel ønsker en felles etterforskning av saken sammen med palestinske selvstyremyndigheter.

Men palestinske helsemyndigheter, som anklager Israel for dødsfallet, nekter angivelig å samarbeide. Det er de som har liket hennes, som gjør at det er vanskelig for Israel å kunne konkludere med hvem som faktisk traff henne.

En talsperson for det israelske forsvaret sier stadig mer peker på at det var væpnede palestinere som skjøt og drepte journalisten, men at det blir vanskelig for dem å konkludere så lenge palestinerne nekter å samarbeide for å komme til bunns i saken.

Flere terrorister har kommet fra Jenin

IDF-talsperson Ran Kochav understreker at hvis det skal ha vært en israelsk soldat som avfyrte skuddet, noe de ikke tror, så skjedde det under en kraftig skuddveksling hvor personen som ble truffet stod i samme område som palestinerne som skjøt.

Det er også en annen ting norske medier har utelatt i sin dekning av den tragiske hendelsen. De skriver ikke hvorfor israelske soldater gjennomførte et raid i Jenin. Det er fordi Israel siden mars 22. har vært rammet av en terrorbølge, som har kostet 19 mennesker livet.

Mange av terroristene har kommet fra nettopp Jenin, som er en by hvor palestinske terrorgrupper har stor innflytelse og makt. Israelske soldater har gjennomført flere raid i byen for å pågripe dem som er mistenkt for å planlegge nye terrorangrep, eller dem som har vært involvert i noen av angrepene som har kostet 19 mennesker livet de siste ukene.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart