Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

– Jødene har skylden for at islam framstilles negativt

Skjermdump fra Dagsavisen.no og sitater fra journalist Kristoffer Gaarder Dannevig intervju med imam Nehmat Ali Shah i Central Jamaat-e Ahl-e Sunnat-moskeen.
Skjermdump fra Dagsavisen.no og sitater fra journalist Kristoffer Gaarder Dannevig intervju med imam Nehmat Ali Shah i Central Jamaat-e Ahl-e Sunnat-moskeen.
Lederne i Norges største moské mener "jødedommens mediekontroll" er årsak til at mediene skriver negativt om islam. - Imamens uttalelser "bekrefter at det finnes en grunnleggende antisemittisme i store muslimske miljøer", sier professor i journalistikk Rune Ottosen ved Høgskolen i Oslo.

Dagsavisens journalist Kristoffer Gaarder Dannevig har intervjuet de to lederne i Central Jamaat-e Ahl-e Sunnat, moskeen som har flest medlemmer i Norge. I deres lokaler på Grønland er det plass til 2.500 bedende mennesker, og moskéen har over fem tusen medlemmer.

Imam Nehmat Ali Shah og styreformann Ghulam Sarwar beklager at de får så mange kritiske spørsmål «om tvangsekteskap, hijab og om kvinner kan bli imam» fra journalister og skoleelever som kommer på besøk. Like etter at de har utropt jødedommen, kristendommen og islam som hellige religioner «fra himmelen», sier Sarwar følgende:

Folk mangler kunnskap fordi de kun har fått informasjon fra mediene, og mediene skriver bare negativt om islam. Jødedommen har mer mediekontroll.»

– Hvorfor skriver mediene bare negativt om islam? undrer journalisten.

– Fordi mediene har jødisk bakgrunn. Det er jøder som står bak mediene – det er det som ødelegger. De som lagde filmen om Mohammed i USA var bare noen få og hadde ikke mye penger. Så hvem står bak dem? Hvem står bak dem? spør Sarwar.

Den videre dialogen gjengir vi i sin helhet fra Dagsavisens referat.

– Hvilke jøder er det som står bak, tror dere?

– Det kan jeg ikke si, jeg vet ikke akkurat hvem. Men det er ikke mange jøder. Jeg leste at sju millioner jøder ble drept i andre verdenskrig, så det finnes ikke mange i dag. For det var ikke mange den gangen heller.

– Hvordan har jødene oppnådd en slik mediemakt?

– På grunn av utdannelse og forretninger.

Sarwar oversetter spørsmålet til Nehmat Ali Shah.

– Jøder har stor forretningsmakt i verden, gjentar imamen gjennom Sarwar.

– Hva er forholdet generelt mellom jøder og muslimer?

– Aldri vært noe bra.

– Hvorfor ikke?

– Hvorfor drepte tyskerne dem? Én grunn er at de er urolige folk i verden, sier Sarwar.

– Men samtidig sier dere jo noe positivt om jødedommen – at den er hellig?

– Ja, vi sier ikke at jøder skal drepes eller noe sånt. Moses er jo vår profet. Men noen enkeltpersoner vil bare ødelegge ting, sier Sarwar.

– Koranen sier vi skal akseptere alle profetene i jødedommen, kristendommen og islam – fra Moses til Jesus. Hvis vi snakker stygt om profetene, så sier vi imot våre egne bøker. Men det er ikke slik for jøder og kristne, supplerer Al Shah.

– Hva ønsker mediene å oppnå ved å skrive negativt om islam?

– De skriver sånn for at islam ikke skal vokse.

Til slutt understreker de to lederne at «dialog er veldig viktig», og det eneste riktige for dem.

 

Grunnleggende antisemittisme

Dagsavisen har hentet inn noen kommentarer av professor i journalistikk Rune Ottosen ved Høgskolen i Oslo. Han mener det høres ut som de muslimske lederne formidler «antisemittiske konspirasjonsteorier av verste sort». Norske medier er dominert av eiere som NRK, TV2, Schibsted og A-pressen. At disse skulle være dominert av jødemakt er «så virkelighetsfjernt at jeg nesten ikke kan ta det seriøst», sier Ottosen.

– Det er klart at det finnes fordommer [mot islam i mediene]. Dem kan vi gjerne diskutere. Men dette må være basert på faktisk kunnskap om norske medieforhold. Disse påstandene er noe helt annet. Når så framtredende personer sier noe sånt, bekrefter det bare at det finnes en grunnleggende antisemittisme i store muslimske miljøer, sier Ottosen.

 

Kommentarer

Miff.no har hittil ikke sett noen direkte kommentarer på påstanden om at jødenes uro var årsak til at nazistene drepte dem i et industrielt massemord. Men det er ingen tvil om at tanken om at jødene selv har skyld i Holocaust er utbredt i  muslimske land, også i det palestinske samfunnet.

– Jødene stod selv bak Holocaust, ble seerne av Hamas TV fortalt 18. april 2008. «Jødene planla Holocaust for å drepe handikappede jøder.»

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=hP_pzYpTKEE&feature=share&list=PL9212A6744698A407[/youtube]

Imamen kan ha mer rett enn mange tror når han sier at forholdet mellom jøder og muslimer «aldri har vært noe bra». Jødene har vært en minoritet i arabiske land i over 1300 år. Hovedbildet er at de ble systematisk undertrykt og diskriminert.

For ca 70 år siden var det ca. én million jøder i hele den arabiske verden – nå er det færre enn ti tusen igjen. Den arabiske verden hadde ikke, og har ikke, plass for sine jøder til å leve i fred, frihet og verdighet. Da er de flyktninger og trenger et nytt sted å bo, et sted hvor de kan være frie. Israel er blitt en nødhavn for hundretusener av jøder som tidligere har levd under muslimsk undertrykkelse og forfølgelse. Dersom Israels fiender hadde fått gjennomslag for å flytte millioner av palestinere inn i Israel, ville jødene igjen bli en minoritet overalt. Det gir dystre framtidsutsikter når vi ser hvordan araberne behandler sine minoriteter nå.

 

Statsstøtte

I 2011 fikk tros- og livssynssamfunn i Oslo og Akershus statsstøtte på omlag 410 kroner per medlem, viser tall fra NRK. Dersom Central Jamaat-e Ahl-e Sunnat får statsstøtte for 5000 medlemmer, tilsvarer dette over to millioner kroner årlig. Da moskéen søkte statsstøtte i 2010 ble 20 prosent av de innrapporterte medlemmene strøket av fylkesmannen fordi  flere medlemmer var dobbelregistrert, rapporterte NRK 13. oktober 2010.

Inger Anne Olsen gir mer bakgrunn om  Central Jamaat-e Ahl-e Sunnat moskéen i Aftenposten.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart