Trafikken stopper opp når sirenene går for å markere minnet etter Holocaust-ofrene. (Foto: Skjermdump fra Wikimedia Commons video.)
Trafikken stopper opp når sirenene går for å markere minnet etter Holocaust-ofrene. (Foto: Skjermdump fra Wikimedia Commons video.)

I dag sto hele Israel stille i to minutter

Den israelske minnedagen for Holocaust-ofrene ble markert med to minutters luftvernsirener og stillstand over hele landet.

Trafikk og aktivitet av alle slag stoppet opp klokken 10 i formiddag, da luftvernsirener over hele landet mobiliserte flere millioner av Israels innbyggere til to minutters kollektiv stillhet. Slik samlet nasjonen seg til den årlige minnemarkeringen for de seks millionene jøder som led døden i Holocaust.

Langs veiene stilte sjåførene seg ved siden av bilene sine i stillhet, og i de ellers pulserende sentrumsområdene i landets storbyer, frøs all bevegelse.

Den årlige minnedagen for Holocaust-ofrene, Yom Ha-Shoah, ble innledet med en seremoni ved det internasjonale Holocaustmuseet Yad Vashem søndag kveld, og utover dagen mandag har det blitt gjennomført minneseremonier over hele landet, også i nasjonalforsamlingen Knesset.

 

Advarte om Iran

I sin tale på minnedagen ba statsminister Benjamin Netanyahu verdenssamfunnet om å lære av historien, og advarte mot å tillate Iran å fortsette utviklingen av atomprogrammet sitt.

– Jeg håper man har tatt lærdom av fortiden, og at ønsket om å for enhver pris unngå konfrontasjon ikke vil lede til en avtale som vil kreve en langt høyere pris i fremtiden, sa han, med referanse til de pågående forhandlingene mellom regimet i Iran og de seks verdensmaktene P5+1.

– Jeg oppfordrer lederne for verdensmaktene til å insistere på en full nedrustning av Irans kapasitet til å produsere atomvåpen, å stå fast ved dette inntil målet er nådd, sa Netanyahu.

 

– Må ikke ignorere antisemittisme

President Shimon Peres rettet fokus på den økende utbredelsen av antisemittisme i Europa i sin tale under den samme seremonien.

– Vi må ikke ignorere noen som helst tilfeller av antisemittisme, noen skjending av synagoger, noen knuste gravsteiner på gravlundene der våre familier ligger begravet, sa han.

– Vi må ikke ignorere fremveksten av ekstreme høyrepartier med nynazistiske tendenser, som er en fare for hver eneste en av oss, og en trussel mot enhver nasjon, utfordret presidenten.

Dette forteller Times of Israel.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart