Israel og Ukraina

Bli medlem fra kun kr. 4 per uke

En bygning på Gaza-stripen som ble ødelagt under krigen i januar 2009. (Foto: International Solidarity Movement, Wikimedia Commons)
En bygning på Gaza-stripen som ble ødelagt under krigen i januar 2009. (Foto: International Solidarity Movement, Wikimedia Commons)

Hva NRK og NTB aldri har fortalt deg om den forrige Gaza-krigen

I alle kriger, og særlig i kriger mellom regulære militærstyrker og geriljagrupper som skjuler seg i sin egen befolkning, blir dessverre sivile rammet. Når Israel slår tilbake mot terroristene på Gaza-stripen, skjer det med større skånsomhet enn nesten alle andre land ville brukt.

LO støtter at minst 7 millioner palestinere skal få flytte inn i Israel og stempler landet som apartheidstat. Vis din protest og bli medlem av MIFF nå! Vipps 39881.

I norske medier, og særlig fra NRK og NTB, tegnes det ofte et bilde av Israel som en enestående brutal krigsmakt. Rene pro-Hamas propagandafilmer, som for eksempel Gazas tårer, har bidratt til å styrke dette falske bildet, og gjør at 4 av 10 nordmenn mener Israels  behandling av palestinerne er like ille som jødene ble behandlet under andre verdenskrig.

Men hva er realiteten?

I Israels siste store operasjon på Gaza-stripen, Operasjon Cast Lead (Støpt Bly) i 2008/2009, fulgte Israel reglene for krigføring «godt over gjennomsnittlig» i forhold til hva som er vanlig ellers i verden. Det er ikke MIFFs konklusjon, men konklusjonen til seniorforsker Cecilie Hellestveit, en av de fremste ekspertene i Norge på krigens folkerett. Hellestveit har begrunnet dette i et foredrag du kan se på MIFFs YouTube-kanal.

– Ødeleggelsene på Gaza-stripen er store, men ikke så store som i irakiske byer som ble inntatt av amerikanske og britiske styrker, konkluderte oberst Tim Collins fra Nord-Irland etter et besøk på Gaza-stripen.

– Jeg tror ikke det har vært noe tilfelle i krigshistorien hvor noen hær har gjort mer innsats for å redusere sivile tap og drap på uskyldige mennesker enn det IDF gjør på Gaza-stripen, sa en anne britisk oberst, Richard Kemp, til BBC under krigen.

Kommer NRK og NTB til behandle Israel rettferdig denne gangen? Får vi høre slike stemmer, eller vil NRK fortsette sin ensidige kampanje og repetere sitt smalsynte virkelighetsbilde? Kommer NRK og NTB å sammenligne Israels krigføring med krigføringen til andre NATO-land, eller skal man fortsette å tegne det falske bildet?

 

Har du hørt eller lest…

Har NRK og NTB noen gang forklart deg hva krav om proporsjonalitet i krig handler om? Det ikke en sammenligning av dødstall, men en vurdering av hvordan skader på sivile mål (collateral damage) kan forsvares i forhold til den militære gevinsten av et angrep. Les filosofiprofessor Asa Kashers moralske evaluering av Gaza-krigen.

 

Norges krigføring

I høst har det flere ganger kommet fram at Norge fører krig akkurat slik norske ledere har fordømt Israel for å føre krig. Norske etterretningsoffiserer har hjulpet NATO til å peke ut militante ledere for utenomrettslige henrettelser fra luften. Norske soldater forteller at de svarer med «slegge» når de får «et dask på haka».

 

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart