Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Palestinske journalister boikotter PAs sikkerhetsstyrker

Illustrasjon: Internews Network, flickr.com
Illustrasjon: Internews Network, flickr.com
På grunn av stadig grovere brudd på pressefriheten, nekter palestinske journalister å samarbeide med palestinske sikkerhetsstyrker.

Pressefrihetsorganet Freedom House rangerte i 2012 pressefriheten på Vestbredden og Gaza-stripen på det laveste av alle nivåer – «ikke fritt». Situasjonen har forverret seg de siste årene, og lite som ikke tjener PA på Vestbredden og Hamas på Gaza-stripen slipper gjennom sensurteppet de har tvunget ned over den lokale pressen.

Samarbeidsnekt
På fredag toppet situasjonen seg i Hebron på Vestbredden da palestinske journalister ble truet med å bli arrestert dersom de dekket en fredelig Hamas-protest til støtte for Det muslimske brorskapet i Egypt. En journalist fra Hamas’ fjernsynskanal skal blant annet ha blitt frastjålet kameraet sitt, skriver Ifex. Hendelsen har gjort at journalistenes interesseforening MADA har gått tom for tålmodighet.

– De [politiske] konsekvensene av en slik hendelse må ikke brukes som en unnskyldning av palestinere til å undertrykke pressens rettigheter. Vi må alle huske at ytringsfriheten er en grunnleggende rettighet for alle journalister og innbyggere, forklarer generaldirektør Mousa Rimawi til det palestinske nyhetsbyrået Ma’an.

– Palestinske journalister ble nektet [av PAs sikkerhetsstyrker] å dekke protestene i Hebron på Vestbredden og ble verbalt ydmyket. Denne eskaleringen vil lede til en forringelse av personlige frihet i Palestina og selvsensur, der journalister vil frykte for å uttrykke sine meninger fritt, gjennom tradisjonelle medier, blogger eller sosiale medier, legger han til.

MADA arrangerte derfor en protestaksjon utenfor innenriksdepartementet i Ramallah på søndag, der de varslet at de vil boikotte alt samarbeid med sikkerhetsstyrkene til PA. I tillegg lover de å rapportere alle brudd på pressefriheten fra PA-styrkenes side i tiden som kommer.

– Vi har også en svarteliste, som inkluderer alle politimenn som angriper journalister på Vestbredden. På ingen måte vil vi tillate at denne kjedereaksjonen mot journalister fortsetter, sier protestleder Abdul Nasser Najjar til Times of Israel.

– Pressefriheten er hellig
Najjar og MADA har også kritisert den manglende pressefriheten på Gaza-stripen. Hamas’ innenriksdepartement hevder på sin side at nyhetsbyrået Ma’an har skylden, siden de angivelig sprer løgnaktigheter om situasjonen der.

PA-president Mahmoud Abbas har fordømt trakasseringen av journalister som skjedde i Hebron. Han har sagt at pressefrihet er en «hellig» palestinsk lov og påstått at de politimennene som motarbeider pressen vil bli straffet.


Israel er under angrep – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart