Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Sidsel Wold kaster alle hemninger

Sidsel Wold (t.h.) blir intervjuet direkte fra Gaza-stripen på Dagsrevyen fredag 11. juli. (Skjermdump fra NRK)
Sidsel Wold (t.h.) blir intervjuet direkte fra Gaza-stripen på Dagsrevyen fredag 11. juli. (Skjermdump fra NRK)
NRKs utenriksmedarbeider Sidsel Wold er på Gaza-stripen. Hun ser ut til å ha lagt igjen i Norge alle hemninger hun måtte ha mot å sverte Israel.
  • Disse to grove eksemplene på Sidsel Wolds propaganda fortjener klagestorm til NRK. Send klage på e-post 03030@nrk.no eller RING 23 04 70 00.

 

Propaganda på TV

I Dagsrevyen fredag 11. juli var Sidsel Wold inne direkte fra Gaza-stripen.

Programlederen innledet med følgende spørsmål:

«Sidsel Wold, du er med oss fra Gaza også i dag, hvordan er situasjonen der nå?»

Deretter sa Sidsel Wold:

«Ja, akkurat da dere leste headlines så gikk det en rakett rett over oss her, fyrt fra Gaza, og den ble stanset av dette rakettskjoldet Iron Dome. Det kunne vi se, for det var et svært blink oppe i lufta, det er slik vi ser det. Ellers så har det vært veldig stille her, men det virker som om det er litt stille før stormen, fordi alle snakker her om hva som eventuelt skjer ved en bakkeinvasjon.

Gaza-folk er livredde, for da vet de at det kommer inn  masse nervøse israelske soldater som skyter på alt som rører seg. [MIFFs uthevning.]»

Er det sant at israelske soldater er nervøse? Israelske soldater i aktuelle kampavdelinger er blant de best trente i verden. Verken norske, amerikanske eller israelske soldater mangler nok nervøsitet i kampsituasjoner, men det er uklart hvorfor Wold nevner dette her.

Er det sant at israelske soldater skyter på alt som rører seg? Nei.

Forrige gang større israelske kampavdelinger var inne på Gaza-stripen, under krigen i 2009, fulgte soldatene krigens regler «godt over gjennomsnittlig». Opp mot 20.000 soldater var inne. Israel gjennomførte over to tusen luftoperasjoner. Tapstallene på palestinsk side varierte mellom 1200 og 1400. Det var adskillig flere som rørte på seg.

Wolds uttalelse blir stående tilbake som løgn og propaganda.

 

Propaganda i radio

Men dessverre var ikke dette et engangstilfelle. I Dagsnytt kl. 07.30 lørdag 12. juli var Sidsel Wold inne direkte på radio.

Situasjonen på Gaza-stripen var den første nyhetssaken. Nyhetsoppleseren begynte med følgende innledning:

«Det har vært nye israelske rakettangrep mot Gaza i natt. Angrepene skal i alt ha kostet 16 mennesker livet, ifølge palestinske kilder og nyhetsbyrået AFP. Og utenriksmedarbeider Sidsel Wold, du er på Gaza, hvordan er situasjonen rundt deg nå?»

Sidsel Wold svarte:

«Ja, her bombes det i ett sett. Vi hører drønn hvert 20nde, hvert 30nde sekund, og sånn har et vært siden halv seks lokal tid i morges. I går var det ganske stille, for da var det ramadan og det var fredag, og det virket som man tok en liten pause. Men det man spør seg om her, er om dette er en forberedelse til bakkeinvasjonen. Men du vet jo det at hver gang du hører et smell er det antakeligvis noen som dør. [MIFFs uthevning.]»

Gaza ligger én time foran Norge. Det har derfor, ifølge Wolds påstander, gått to timer med minst to drønn i minuttet da hun var inne på Dagsnytt kl. 07.30. Det er 240 drønn. Ifølge AFP ble 16 mennesker drept i løpet av natten. Dersom Wolds siste setning skulle vært i nærheten av sannheten, ville opp mot 240 mennesker være drept bare i løpet av to morgentimer. Opplysninger fra palestinske kilder viser at ikke alle ble drept i morgentimene.

I løpet av de siste fem dagene har de israelske forsvarsstyrkene, ifølge deres egne tall, gjennomført angrep mot 1220 terrormål (per kl. 23.26 lørdag 12. juli). Det har nok vært flere drønn å høre på Gaza-stripen, blant annet fordi IDF i noen tilfeller sender en liten sprengladning i forkant mot bygningene de skal angripe. Dette er for å advare sivilbefolkningen. Men la oss for de konservative beregningenes skyld si at det bare har vært 1220 drønn. Lørdag kveld kommer det opplysninger fra palestinske kilder som oppgir at ca. 150 palestinere er drept.

Det vil si at ni av ti ganger du hører et drønn er det ingen som dør. Det passet ikke like godt inn i bildet som Wold prøvde å formidle i radionyhetene.

Klokken 10.00 (kl. 09.00 norsk tid) meldte IDFs blogg at de hadde rammet 60 terrormål i løpet av natten. Mye kan tyde på at Wolds anlag for antall drønn i seg selv er kraftig overdrevet.

 

Kjære NRK!

Dere vet at Sidsel Wold avsluttet sin karriere som Midtøsten-korrespondent midt i en klagestorm. Det er lite som tyder på at hun har lært av sine feil. Dere har mange andre utenriksmedarbeidere som kan tilnærme seg dette stoffet uten bruk av propaganda. Bruk heller dem.

 


Israel er under angrep – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart