Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Vil reagere sterkere mot steinkastere

Politistyrker ved en av de palestinske opprørernes barrikader på Tempelhøyden søndag 13. september. (Foto: Det israelske politiet via Timesofisrael.com)
Roen er i stor grad gjenopprettet etter tre dager med opptøyer og steinkasting på Tempelhøyden og andre steder i Jerusalem. Netanyahu varsler skjerpede tiltak etter at steinkastingen har krevd et liv.

De tre siste dagene har palestinske opprørere barrikadert seg i al-Aqsa moskeen på Tempelplassen, og angrepet politistyrker samt inngangen til området med steiner, fyrverkeri og brannbomber. Ellers i Jerusalem har det vært flere tilfeller av steinkasting mot sivile israelere. 64 år gamle Alexander Levlovitz døde etter at bilen han kjørte ble bombardert med steiner søndag kveld. Onsdag er store mengder ekstra politistyrker utplassert i Jerusalem, og situasjonen har i stor grad roet seg, skriver Times of Israel.

Uroen under den jødiske nyttårshøytiden fikk statsminister Benjamin Netanyahu til å innkalle de relevante ministrene i regjeringen til krisemøte tirsdag kveld, da nyttårsdagene var over.

– Vi vil kjempe med alle midler mot dem som kaster steiner, brannbomber, rørbomber og fyrverkeri for å angripe sivile og politiet, sa Netanyahu i møtet, ifølge Ynetnews.com.

Ministrene går inn for å øke minimumsstraffen for steinkasting, og å innføre høye bøter som straff for mindreårige som deltar i steinkasting. De vil også vurdere å endre sikkerhetsstyrkenes rutiner slik at terskelen blir lavere for å forsvare seg mot steinkasting ved å avfyre skudd.

 

– På tide med nye tiltak mot steinkasting

Avisen Yedioth Aharonoths veteranjournalist Ron Ben-Yishai skriver i en analyse at det er på tide at nye tiltak blir iverksatt mot steinkastingen, nå som et slikt angrep har fått dødelig utfall. Han påpeker at det pleier å gjenta seg årlig på denne tiden at det oppstår en bølge av opptøyer på Tempelplassen, med steinkasting rundt omkring i Jerusalem som et biprodukt. Nyttårsfeiringen som gikk av stabelen fra søndag til tirsdag er den første av flere jødiske høytider på høsten. I den forbindelse pleier antallet jødiske besøkende på Tempelplassen å øke. I tillegg er det høysesong for utenlandske turister. Oppfordringer til opptøyer spres i denne perioden vanligvis både fra moskeene, radikale muslimske organisasjoner og i nyere tid aller mest via jungeltelegrafen i sosiale medier. Dette året har steinkastingen eskalert kraftigere enn mange ganger ellers på bakgrunn av det dødbringende terrorangrepet som jøder utførte mot en palestinsk familie natt til 31. juli. Og opptøyene på Tempelplassen har fått svært stor internasjonal oppmerksomhet. Medienes massive dekning av hendelsene har fungert som et press på myndighetene i arabiske land som Jordan om å gå ut med fordømmelser av Israels forsvarshandlinger. Ben-Yishai tror fordømmelsene er uttalt mot bedre vitende. De jordanske myndighetene er fullt klar over at de palestinske opprørerne forsøker å skape konflikt. Likevel velger de å fordømme Israel for situasjonen, for å beskytte sitt eget regime, som er under konstant press fra radikale krefter

Inntil nå har det vært vanskelig å få gehør i det internasjonale samfunnet for å reagere med noen særlig grad av makt mot steinkastere, fordi vestlige land har en tendens til å oppfatte dette mer som guttestreker enn som seriøs terror. Dette inntrykket bør nå forandre seg, etter at steinkastingen dette året allerede har krevd ett liv, mener Ben-Yishai. Han beskriver hvordan politiet og forsvarsstyrkene har godt innarbeidede rutiner for å avvæpne opprørere og steinkastere med stor forsiktighet, og at det er høy terskel for å avfyre skudd i slike situasjoner, selv med lavkalibret ammunisjon.

 

– Det er skapt en følelse av at Israel vil endre status quo

Times of Israels journalist Avi Issacharoff har også skrevet en analyse, der han forklarer noe av bakgrunnen for den anspente situasjonen i Jerusalem. Han viser til det utbredte palestinske ryktet om at Israel i det skjulte forsøker å endre status quo på Tempelplassen. Ytterliggående muslimske organisasjoner har mobilisert til angrep mot jøder og turister på Tempelplassen for å hindre at ikke-muslimer får besøket stedet. To slike organisasjoner har blitt forbudt den senere tiden. En av dem mobiliserte spesielt muslimske kvinner til slike angrep. Den siste måneden har israelske sikkerhetsstyrker gjentatte ganger sperret Tempelplassen for muslimske kvinner, samt for menn under 50 år, i åpningstiden for ikke-muslimer (noen timer de fleste formiddager og ofte en time om ettermiddagen). Disse sikkerhetstiltakene har skapt en følelse av at det er sant at Israel forsøker å endre status quo, mener Issacharoff. Han antar at det var dette som lå bak det palestinske opprøret søndag morgen. Da landbruksminister Uri Ariel fra det nasjonalreligiøse høyrepartiet Bayit Yehudi valgte å besøke Tempelplassen senere samme dag, var det provoserende nok for palestinerne i Øst-Jerusalem til at opptøyene fortsatte i to dager til, mener Issacharoff. Ariel er fra før av kjent for å ville øke Israels kontroll over Tempelhøyden.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart