Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Tredje dag med opptøyer på Tempelhøyden

På bildet sees noen av steinene og mursteinene som ble kastet mot politiet tirsdag morgen på Tempelhøyden i Jerusalem. (Foto: Det israelske politiet via Ynetnews.com)
Maskerte opprørere kastet steiner, fyrverkeri og en brannbombe for å hindre jøder og turister i å besøke Tempelhøyden i Jerusalem tirsdag. I Norge fortsetter NTB å spre forvirring om det som skjer.

For tredje dag på rad forstyrres den jødiske nyttårsfeiringen av palestinske opprørere på Tempelhøyden i Jerusalem. Dette var ventet av det israelske politiet, som hadde fått etterretningsinformasjon om at maskerte ungdommer for tredje morgen på rad hadde barrikadert seg i al-Aqsa moskeen. På grunn av etterretningsinformasjonen plasserte politiet ut ekstra styrker ved inngangene til Tempelhøyden tidlig tirsdag, melder Ynetnews.com.

Politiets talskvinne Luba Samri sier til Ha’aretz at de palestinske ungdommene som hadde barrikadert seg i moskeen, hadde med seg et lager av steiner og murstein, og at de med medbrakte materialer hadde satt opp sperringer ved inngangene til moskeen for å hindre politiet i å lukke dørene og dermed stenge dem inne der.

 

Angrep da plassen åpnet

I samme øyeblikk som Tempelhøyden åpnet for besøkende tirsdag morgen, begynte opprørerne å kaste steiner mot Mughrabi-broen, den eneste inngangen til Tempelhøyden som benyttes av ikke-muslimer. Det fikk politistyrkene ved inngangen til å rykke inn på området for å stanse angrepet. Opprørerne fortsatte å kaste steiner og fyrverkeri mot politiet på Tempelplassen, forteller Samri.

Hun opplyser også at det ble kastet en brannbombe mot politiet fra moskeen. Brannbomben antente noen trematerialer som var medbrakt av opprørerne, og arbeidere i moskeen slukket brannen.

Politiet lyktes med å oppløse gruppen av opprørere ute på plassen, og dørene til moskeen er nå lukket. Fem politimenn ble lettere skadet i sammenstøtene. To palestinere ble arrestert. Etter konfrontasjonen ble Tempelhøyden åpnet for jøder og turister som planlagt.

 

NTBs forvirrings-føljetong

I norske medier har framstillingen av både hendelsesforløpet og årsakssammenhengene mildt sagt vært forvirrende de siste dagene. Søndag presterte NRK Dagsrevyen å gi inntrykk av at de israelske styrkene på Tempelplassen bare var ute etter å forstyrre bedende muslimer og hindre muslimske ungdommer i å besøke et hellig sted. De holdt tilbake vesentlig informasjon om hendelsen, til palestinske voldsmenns fordel. NTBs dekning av søndagens hendelser var i samme spor. Da opptøyene fortsatte mandag, fortsatte nyhetsbyrået å tone ned den palestinske volden og voldsforberedelsene. Og selv om de nevnte i én setning at det forekom steinkasting fra palestinere, fikk vi ikke vite mer om konteksten.

Tirsdag fortsetter NTB forvirrings-føljetongen med saken ”Sjokkgranater og steinkasting ved al-Aqsa-moskeen”.

 

Hva som er galt med dagens NTB-tekst

Teksten starter med å gi inntrykk av at det var politiet som startet provokasjonen ved å gå inn på Tempelhøyden i ”stort antall”. Den sier ingenting om at det hele begynte med barrikaderte, maskerte, steinkastende palestinere.

Ordet ”steinkasting” er denne gangen riktignok løftet opp i overskriften. Slik sett er ikke det palestinske angrepet like bagatellisert som i artikkelen de skrev dagen før. Men slik teksten er formulert, gis det likevel fortsatt inntrykk av at politiet og ungdommene bare er to voldelige parter som angriper hverandre. Hvor vanskelig kan det være å forklare at det dreier seg om sikkerhetsstyrker som slår ned på voldelige opprørere som vil angripe jøder og turister under den jødiske nyttårshøytiden?

NTB avslutter dagens artikkel med å bomme stygt om årsakssammenhengen. ”De muslimske demonstrantene ved moskeen frykter at Israel vil endre reglene som sier at jøder kan besøke området ved moskeen, men ikke be der.” Dette er en konspirasjonsteori som spres av palestinske og andre arabiske myndighetspersoner. Hvor mange ganger må Netanyahu og andre israelske ledere gjenta at de overhodet ikke holder på med å forandre status quo på Tempelhøyden, før dette ryktet skal bli tilstrekkelig avkreftet? Og hva skal til for at NTB vil ta med en israelsk stemme i tillegg til slike løse rykter av palestinsk opphav?

Netanyahu understreket senest søndag at Israel vil gjøre alt de kan for å bevare status quo på Tempelhøyden, ifølge Ha’aretz.

Vi er spente på om NTB vil korrigere noen av de falske inntrykkene de har skapt.

 

Skjermdump av NTBs artikkel tirsdag 15. september, fra Fvn.no.
Skjermdump av NTBs artikkel tirsdag 15. september, fra Fvn.no.

Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart