Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Rørbomber og steinkasting ble fortiet av NRK Dagsrevyen

Nyhetsanker Jarle Roheim Håkonsen formidlet NRK Søndagsrevyens svært mangelfulle melding om sammenstøtene på Tempelplassen i Jerusalem søndag morgen. (Foto: Skjermdump fra NRK)
NRK Søndagsrevyen holdt tilbake vesentlig informasjon om hendelsen, til palestinske voldsmenns fordel.

De av NRK Søndagsrevyens seere som ikke fikk med seg noen andre mediers dekning av hendelsene på Tempelplassen i Jerusalem i går, må sitte igjen med et forskrudd inntrykk av israelske sikkerhetsstyrker. NRKs melding kan vanskelig etterlate annen forståelse enn at israelernes styrker bare var ute etter å forstyrre bedende muslimer og hindre muslimske ungdommer i å besøke et hellig sted. Her er hele teksten som ble lest opp på NRK Søndagsrevyen 13. september av nyhetsanker Jarle Roheim Håkonsen:

”Israelske soldater og politifolk stormet i morgentimene i dag området rundt al-Aqsa moskeen i Jerusalem, brukte sjokkgranater og pågrep flere palestinere som var samlet til morgenbønn. Uroen startet da israelske sikkerhetsstyrker nektet palestinske menn under 50 år adgang til området. Palestinernes president Mahmoud Abbas tar kraftig avstand fra det han omtaler som ”angrepet mot islams tredje helligste sted”.”

Her kan du se innslaget.

Hvordan kan nyhetsredaksjonen i NRK forsvare at de danner et slikt åpenbart vrengebilde av en situasjon?

Journalister i israelske aviser hadde publisert langt mer utførlig informasjon om hendelsen timevis før Søndagsrevyen gikk på lufta. NRK holdt tilbake vesentlig informasjon om hendelsen, til palestinske voldsmenns fordel. Deretter stilte de seg tilgjengelig som mikrofonstativ for palestinernes president, uten å ta med noe israelsk motsvar. De kunne for eksempel ha tatt med denne uttalelsen fra Israels sikkerhetsminister Gilad Erdan (som MIFF rakk å publisere to timer før Søndagsrevyen ble sendt):

– Det er uakseptabelt at muslimske opprørere, som barrikaderte seg selv på Tempelplassen i natt, kan og vil gjøre dette hellige stedet om til en kampsone, inkludert å kaste stein, skyte fyrverkeri direkte mot sikkerhetsstyrker og til og med ta bomber med inn på plassen, sier Israels sikkerhetsminister Gilad Erdan.

 

Fant rørbomber og avdekket angrepsplaner

Den reelle bakgrunnen for de israelske sikkerhetsstyrkenes inngripen på Tempelplassen tidlig søndag morgen, startet ifølge Ynetnews.com lørdag kveld. Da fant politiet flere rørbomber i en leilighet i Øst-Jerusalem. Samtidig barrikaderte en flokk palestinske ungdommer seg inne i al-Aqsa-moskeen på Tempelplassen. Noen av ungdommene var maskerte. Ungdommene hadde med seg et lager av steiner og fyrverkeri, og blokkerte dørene til moskeen med medbrakte materialer. Politiets etterretningsinformasjon var at ungdommene planla et voldelig opprør mot jøder som ville besøke Tempelplassen på den jødiske kalenderens nyttårsaften, søndag kveld.

Ha’aretz rapporterer også at ungdommene hadde barrikadert seg i moskeen. Israelske politistyrker oppsøkte stedet tidlig søndag morgen for å stanse de planlagte opptøyene. Opprørerne i moskeen svarte med å angripe politiet ved å kaste steiner og fyrverkeri mot dem.

Politiet opplyser at de i tillegg fant rørbomber liggende klare ved moskeen.

Times of Israel og Jerusalem Post forteller den samme historien.

Ingen israelske medier bekrefter NRKs påstand om at de bare var ”samlet til morgenbønn”.

Statsminister Benjamin Netanyahu sier ifølge Ha’aretz at Israel ”vil gjøre alt som er mulig for å sikre at status quo og lov og orden opprettholdes på Tempelhøyden”. Han legger til at det var Israels ”rett og plikt å reagere mot opprørere for å beskytte religionsfriheten”. Israels sikkerhetsstyrker ”vil reagere resolutt og umiddelbart mot dem som kaster steiner, fyrverkeri eller rørbomber”, sier Netanyahu.

Men NRK syntes det var nok å sitere en slagordaktig Israel-anklage fra Mahmoud Abbas.

Noe av det Kringkastingsrådet tidligere har kritisert NRK for, er å ikke skille godt nok mellom propaganda og dokumenterbar informasjon. Kanskje er det på tide å minne statskanalen om at viktigheten av dette skillet ikke har blitt mindre siden den gang.


Israel er under angrep – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart