Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Hos NTB er steinkasting mot jøder en bagatell

NTBs overskrifter søndag og mandag. (Foto: Skjermdump fra Abcnyheter.no og Itromso.no)
Palestinske opprørere har mandag angrepet israelere på Tempelplassen for andre dag på rad. Men for NTB er dette en bagatell som bare får plass i en bisetning.

To personer ble skadet i angrep fra palestinske opprørere på Tempelplassen i Jerusalem mandag morgen. En av dem er en politimann som ble skadet da maskerte opprørere angrep politiet med metallstenger og steinkasting oppe på Tempelhøyden. Den andre er en ung israelsk mann som ble truffet av steinkastere ved en av inngangene til Tempelhøyden. Begge slapp fra angrepet med lettere skader.

Politiet opplyser at de befant seg på Tempelhøyden for å forsikre seg om at jøder og turister som planla å besøke stedet senere på formiddagen skulle kunne være trygge. Ni personer ble arrestert som følge av de voldelige angrepene. Dette kan du lese om hos blant andre Times of Israel og Jerusalem Post.

Tempelplassen er åpen for jøder og turister noen timer hver formiddag, og etter arrestasjonene på morgenen gikk besøkstiden for seg som normalt.

 

Angrep to dager på rad

Også i går var det opprør på Tempelplassen. En gruppe unge palestinere barrikaderte seg i al-Aqsa moskeen og angrep politiet med steinkasting og fyrverkeri. Politiet avdekket at de hadde rørbomber på lager, noe som kunne ha gitt blodige resultater.

Angrepene søndag og mandag kommer i forbindelse med den jødiske nyttårshøytiden, som ble innledet søndag og som feires mandag også.

Statsminister Benjamin Netanyahu har innkalt til krisemøte tirsdag kveld, når høytiden er over, for å drøfte hvordan eskaleringen av palestinsk voldsbruk på Tempelhøyden best kan håndteres.

 

NTBs notoriske feilinformasjon

MIFF har allerede påpekt hvilken forskrudd vinkling historien om gårsdagens opptøyer fikk hos NRK Søndagsrevyen. Også NTB har dekket saken på lignende vis, og fortsettelsen i dag har ikke vært stort bedre.

I går sendte NTB ut sak om politiets sammenstøt med opprørerne allerede klokken 07.53. Saken ble oppdatert to ganger senere på dagen. Men ikke i noen av de tre versjonene nevnes at det ble funnet rørbomber på stedet, eller at personene som oppholdt seg i moskeen gikk til angrep på politiet. I likhet med Søndagsrevyen gir de inntrykk av at politiet ganske enkelt bestemte seg for å forstyrre bedende, fredelige muslimer.

Da saken ble oppdatert senere på dagen, var det heller ikke for å gi rom for en israelsk stemme. I stedet ble saken utvidet med uttalelser fra Israel-fiendtlige palestinske, jordanske og egyptiske myndigheter. De har til felles at de alle stiller seg kritiske og fordømmende til at det israelske politiet stoppet opprørerne. Politiaksjonen som etter alt å dømme reddet sivile jøder og turister fra å bli terrorofre omtales som ”en provokasjon”, en ”opptrapping mot muslimenes hellige steder i de okkuperte, palestinske områdene”, og ”et forsøk på å endre status quo”. Sistnevnte anklage ble direkte motsagt av Netanyahu samme dag. Ifølge Ha’aretz sa han at Israel ”vil gjøre alt som er mulig for å sikre at status quo og lov og orden opprettholdes på Tempelhøyden”. Men det hadde ikke NTB plass til å fortelle.

 

Èn setning den andre dagen

Først da opptøyene gjentok seg for andre dag på rad, fikk NTB behov for å nevne at det faktisk foregikk angrep fra palestinsk side. I den korte artikkelen ”Nye sammenstøt ved al-Aqsa-moskeen”, publisert mandag morgen klokken 09.10, nevnes dette med én setning nede i artikkelteksten. ”Maskerte muslimske ungdommer skal ha kastet stein på politifolk som tok seg inn på området”, skriver de. Dette er alt vi får vite om konteksten rundt politiets aksjoner på plassen som holdes hellig av både muslimer og jøder. ”Skal ha.” Som om dette fortsatt er usikker informasjon. Og fortsatt har nyhetsbyrået ikke fortalt om verken rørbombene eller de andre palestinske angrepene i går.

NRK har i det minste gitt en litt grundigere framstilling på nett enn i Søndagsrevyen (selv om også denne saken inneholder visse skjevheter). Vil NTB ta et lignende skritt, eller vil de fortsette feilinformeringen enda mer notorisk enn NRK?


Israel er under angrep – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart