Annonsetekst 3 av 12 i MIFFs kampanje i storbyavisene i august 2014.
Annonsetekst 3 av 12 i MIFFs kampanje i storbyavisene i august 2014.

Hvorfor er det krig?

Annonse 3/12: Israels okkupasjon er roten til problemet, sier mange i Norge. Men er det så enkelt?

Mandag 4. august står denne tredje av i alt tolv annonser fra MIFF på trykk i Adresseavisen, Aftenposten, Bergens Tidende, Fædrelandsvennen og Stavanger Aftenblad. Alle annonsene i serien vil etterhvert bli tilgjengelig ved å klikke her. Se den første og den andre annonsen.

Les her hvordan du kan gi din øremerkede gave til annonsekampanjen

 

Er «okkupasjonen» hovedproblemet?

Israel kontrollerer Vestbredden og israelere bosetter seg der. Det er årsaken til terroren som rammer Israel, mener mange. Men hva kom først, terror eller okkupasjonen? Dersom Israels kontroll av Vestbredden opphøre, de jødiske bosetterne blir fjernet og våpenblokaden av Gaza-stripen opphører, vil terroren ta slutt, sies det.

Men er det så enkelt? I perioden 1949-67 kontrollerte Israel ikke noe av Vestbredden eller Gaza. Likevel var det stadig terror og vold fra naboene, både i form av væpnede enkeltpersoner og grupper som snek seg over grensen, og fra Syria skyting fra Golan og ned i Nord-Israel. I denne perioden hadde altså terroren bare forbindelse med Israel finnes, ikke noe annet.

Les mer i artikkelen Hva kom først – okkupasjon eller terror?

Yassir Arafat startet ikke den andre intifadaen i september 2000 som et svar på israelsk okkupasjon, men på tross av at Israel var kommet med bindende tilbud om å gjøre slutt på okkupasjonen og tillate en palestinsk stat i bytte for en varig fred. Les mer om hva USAs president Bill Clinton presset Israel til å gå med på av tilbaketrekninger.

Et stort flertall av jødene i Israel går inn for en tostatsløsning hvor palestinerne og jødene har hver sin stat, to stater for to folk. Det som mest hindrer en slik løsning, er at palestinerne ikke bare forlanger en stat på Vestbredden og Gaza-stripen, men også ”rett til å vende tilbake” (flytte inn i Israel) for sine flyktninger fra 1948 og deres 5-10 millioner etterkommere. Med det ville jødene komme i mindretall også i sitt eget land.

Israel har tilbudt palestinerne å oppgi det meste av Vestbredden. I bytte for bosetninger som Israel beholder, skal palestinerne få like store områder av Israel. Etter 45 år med bosetningsaktivitet fyller bosetningene maksimalt 3 prosent av området. Men palestinerne har sagt nei hvis de ikke får ”rett til å vende tilbake”, altså kan overta selve Israel, det eneste området i verden jødene har.

Palestinske myndigheters krav om rett til å vende tilbake, samt deres belønning og heltedyrkelse av terrorister, gjør fred umulig på kort sikt. At Norge og andre land ser gjennom fingrene på dette, er også et viktig hinder for fred.

Selv ikke de mest «moderate» palestinske lederne godtar at Israel skal forbli en jødisk stat.

Palestinernes leder Mahmoud Abbas har fortalt åpent at han avviste en tilnærmet full israelsk tilbaketrekning fra Vestbredden i de hemmelige fredsforhandlingene med Israel i 2007 og 2008. Se kartet som han avviste.

Mange av Israels beste argumenter kommer svært sjelden fram i norske medier. Klikk deg inn her for å lese disse i kortform, med lenker til videre dokumentasjon.

Israel erobret Vestbredden i en forsvarskrig i 1967. Siden den gang har Israel lovlig okkupert området inntil det gjennom forhandlinger kan avklares grenser og bli en ekte fred.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart