Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

– Løgn og manipulasjon å anklage Israel for barnedrap

Journalist og forfatter Ben-Dror Yemini under et besøk til MIFF Forum. (Foto: Tor-Bjørn Nordgaard)
Den israelske journalisten Ben-Dror Yemini avslørte løgner som er utbredt i mediedekningen av Israel, da han holdt foredrag på MIFF Forum lørdag 10. oktober.

– Vi blir hjernevasket av så mange løgner i mediene, sier Ben-Dror Yemini. Hør hele foredraget på MIFFs YouTube-kanal.

Han har vært journalist i Israel siden 1984, først for avisen Ma’ariv og nå for Yedioth Aharonoth, som er Israels største betalingsavis. Han er også forfatter av boken Løgnindustrien, som ble lansert på norsk under MIFF Forum.

I boken viser han hvordan en ”løs allianse av sosialister, islamister og post-nasjonalister bygger opp et falskt bilde av Israel som verdens farligste monster”. I foredraget viste han flere eksempler på hvordan løgner om Israel florerer i mainstream massemedier.

– Jeg sier ikke at Israel skal være fritatt for kritikk. Jeg kritiserer selv regjeringen i landet mitt flere ganger i uken, presiserte han.

Løgnindustrien tjener først og fremst den globale jihad-bevegelsen, som vil gjøre ende på Israel som jødisk stat, mener Yemini.

– Det virkelige offeret i løgnindustrien mot Israel er ikke Israel, men millioner av moderate muslimer. Palestinske ledere har et valg: Enten kan de anerkjenne jødenes rett til å leve i en egen stat, eller så kan de følge den globale jihad-bevegelsen. Palestinerne kunne ha levd i framgang, men lederne velger i stedet å følge den globale jihadbevegelsen, sa han.

 

Løgnen om barnedrap

Yemini brukte TV2-journalist Fredrik Græsviks nye bok som et aktuelt eksempel på hvordan en av de utbredte løgnene om Israel framføres. Græsvik påstår at ”israelske offiserer ga ordre om å drepe barn, kvinner og eldre” under Gaza-krigen 2014.

– Græsviks anklager om at Israel dreper barn med hensikt er løgn og manipulasjon, sa Ben-Dror Yemini, og dokumenterte det med å legge fram tall fra Gaza-krigen og andre konflikter.

Tallene er med i boken Løgnindustrien.

– Blant de drepte i USA og Storbritannias krig mot Irak var det 46 prosent barn, noe som tilsvarer andelen barn i befolkningen generelt. Blant de drepte i Gaza-krigen var det 16 prosent barn, mens andelen barn i befolkningen på Gaza totalt sett er 42 prosent. Dette betyr at Israel gjorde alt de kunne for å unngå å ramme barn, forklarte Yemini.

 

Løgnen om drap på sivile

En annen utbredt løgn er at Israel med vilje dreper sivile. Yemini påpekte at selv Hamas i sin håndbok til sine væpnede styrker har innrømmet at det ikke er slik.

– Hamas vet at IDF begrenser angrep mot sivile. Derfor skriver de at skyting fra sivile hjem er i Hamas’ interesse, sa han.

Han påpekte hvor annerledes standard Israel dømmes etter i dette spørsmålet sammenlignet med andre hærstyrker.

– NATOs visegeneralsekretær Jamie Shea har sagt om sivile tap: ”Det har alltid en pris å bekjempe ondskap, men kostnaden ved å mislykkes med å bekjempe ondskapen er mye høyere.” Israel må bekjempe Hamas. Og da serbiske ledere i 1999 fordømte NATO-styrkene for at sivile hadde blitt rammet, sa Storbritannias daværende utenriksminister Robin Cook: ”Hvordan våger de å produsere krokodilletårer for drepte i konflikten som de er ansvarlige for.” Om konflikten i Somalia har FN-talsmann major David Stockwell sagt at ”alle personer på bakken ses på som stridende”. Overfor Israel brukes helt andre standarder, sa Yemini.

– I andre konflikter, for eksempel i Kosovo, Irak og Afghanistan, har antallet drepte sivile vært langt høyere enn i konfliktene mellom Israel og palestinerne, fortalte han.

– I den første Goldstone-rapporten, som senere er blitt trukket tilbake, var ikke disse tallene tatt med. Men en ting Goldstone hadde rett i, var at det amerikanske forsvaret gjør alt for å beskytte sivile. Til sammenligning måt det bety at det israelske forsvaret går helt ekstremt langt i sin innsats for å beskytte sivile, fortsatte Yemini.

– Israel tok flere store og uvanlige skritt for å unngå sivile tap. De advarte sivile om å forlate områder som kom til å bli angrepet både via telefon og ved å spre pamfletter med informasjon. USAs forsvarssjef Martin Dempsey sier at Israel ”gikk ekstraordinært langt for å minimere sivile tap under Gaza-krigen”, minnet Yemini om.

 

– Mediene danner folkeopinion

I boken går han i rette med en lang rekke andre vanlige anklager om Israel, som anklagen om folkemord og etnisk rensing, og apartheid-anklagen.

Han er ikke i tvil om at det er medienes løgner og skjevheter i Israel-dekningen som ligger til grunn for det negative synet mange har fått på Israel.

– Folkeopinionen mot Israel dannes ikke fordi folk flest er antisemitter, men fordi folk flest lar seg påvirke av den skjeve mediedekningen, sa han.

Her kan du lese VGs intervju med Ben-Dror Yemini.

 

Ambassadøren: – Tjener narrativet der Israel er skurken

Israels ambassadør til Norge, Raphael Schutz, bekreftet den samme erfaringen med mediedekningen i Norge som den Yemini skildret.

– Mediedekningen av Israel i Norge tjener konsekvent narrativet der Israel er skurken og palestinerne offeret, sa Schultz og tok fram et ferskt eksempel:

– I forrige uke lukket Israel adgangen til Gamlebyen i Jerusalem for palestinere i 48 timer. Overskriftene om dette handlet bare om at Israel utestengte palestinere fra Gamlebyen. Det kom ikke godt fram at dette var et sikkerhetstiltak etter at to israelere hadde blitt knivdrept av en palestinsk terrorist dagen i forveien, sa ambassadøren.

– Vi ser en hjernevaskmaskin i funksjon, mente han.

– Hva kan være hensikten med alt snakket om etnisk rensing, apartheid og drap på barn og sivile? Noen av dem som snakker om dette er nyttige idioter i andres tjeneste, men noen vet også hva de gjør. Det de vil oppnå er å delegitimere ideen om at det jødiske folket har en rett til å leve uavhengig i sin egen stat. Og dessverre har de suksess med det, sa Schutz.

– Det grunnleggende spørsmålet i Israel-debatten er om jødene har rett til å leve uavhengig i en egen stat. Det grunnleggende spørsmålet handler ikke egentlig om bosetninger og territorier, la han til.

 

NB: I løpet av de nærmeste dagene blir foredragene tilgjengelige på video på YouTube.

Ben-Dror Yeminis bok Løgnindustrien kom ut på hebraisk i 2014. Klikk her for å sikre deg et eksemplar av den norske oversettelsen av boken.

Her kan du se bildeserie fra MIFF Forum 2015.

 

Israels ambassadør Raphael Schultz holdt foredrag på MIFF Forum. (Foto: Tor-Bjørn Nordgaard)
Israels ambassadør Raphael Schultz holdt foredrag på MIFF Forum. (Foto: Tor-Bjørn Nordgaard)

 

Du kan høre Yeminis foredrag her.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart