Israel og Ukraina

Bli medlem fra kun kr. 4 per uke

Mahmoud Abbas er i hardt vær om dagen, men ble likevel gjenvalgt som PLO-leder. (Foto: Olivier Pacteu / Flickr.com)
Mahmoud Abbas er i hardt vær om dagen, men ble likevel gjenvalgt som PLO-leder. (Foto: Olivier Pacteu / Flickr.com)

Abbas velger fortsatt sikkerhetssamarbeid

Mahmoud Abbas har fortsatt ikke fordømt de siste dagenes terrorangrep og opptøyer mot israelere. Men nå bryter han tausheten ved å be de palestinske sikkerhetsstyrkene gjøre mer for å få dempet voldsbølgen.

MIFF forsøkte å fjerne feil fra skolebok – ble dømt av retten til å betale saksomkostninger. Les mer.

Israelske myndigheter har reagert på at ikke palestinernes president Mahmoud Abbas har kommet med noen fordømmelse av noen av den siste ukens to dødbringende terrorangrep. En Fatah-representant hevdet at det var Abbas’ egen organisasjon Fatahs væpnede avdeling som sto bak dobbeltdrapet på Vestbredden torsdag. Nå har det kommet fram at det var en Hamas-celle som utførte ugjerningen, men i mellomtiden kom verken Abbas eller noen andre med noen dementering av at de sto bak angrepet – langt mindre med noen fordømmelse. Abbas har selv hyllet de voldelige opptøyene som har pågått den senere tiden.

Mandag kveld kom det første signalet fra Abbas etter at konfliktnivået eskalerte og opptøyer brøt ut over hele Øst-Jerusalem og Vestbredden. Da ba han de palestinske sikkerhetsstyrkene om å ”gjøre sitt ytterste for å dempe trykket på Vestbredden”, ifølge Times of Israel.

Abbas uttalte at det var nødvendig for de palestinske styrkene å reagere kraftigere mot opptøyene ”for ikke å gi Israel en foranledning til å slå hardt ned på Vestbredden”, ifølge Channel 2.

 

Israel strekker ut hånden i lukket dialog

Det skal ha pågått en dialog mellom Abbas og israelske myndigheter om konflikten siden søndag kveld. Ifølge kildene til Channel 2 skal israelerne ha lovet å trappe opp innsatsen for å få stanset angrep mot palestinere fra ekstreme jødiske bosettere på Vestbredden. Israel skal også ha forespeilet PA at antallet jødiske besøkende på Tempelhøyden i Jerusalem vil gå ned etter at perioden med jødiske høytider nå er over. En palestinsk kilde sa at sikkerhetssamarbeidet mellom PA og Israel fortsetter til tross for Abbas’ FN-tale, men at dette blir ”stadig vanskeligere” fordi ”vi er vitne til begynnelsen av en tredje intifada, og Israel gjør ikke nok for å stanse volden.” Abbas har lenge påstått at Israel er i ferd med å endre status quo på Tempelhøyden, og Netanyahu har tilbakevist dette like lenge.

 

Abbas tirsdag: – Klar til å snakke med Israel

Tirsdag uttalte Mahmoud Abbas at han er klar til å snakke med Israel, og at han ikke er interessert i en ytterligere eskalering, ifølge Times of Israel.

– Vi er forpliktet på avtalene, sa Abbas, stikk i strid med sine egne ord i FN seks dager tidligere.

– Vi ønsker en diplomatisk løsning gjennom fredelige midler, og ikke en annen løsning. Vi ønsker å minke sannsynligheten for ødeleggelser og tap som vil kunne ramme begge sider i denne situasjonen, sa Abbas.

 

Forsvarssjefen: – Hindret av en håndfull jøder

Det israelske forsvarets sjef Gadi Eisenkot uttalte tirsdag at IDFs militæroperasjoner mot palestinske terrorister i det siste har blitt ”hindret av en håndfull jøder”. Han sikter til at et lite antall ekstreme bosettere har stått for angrep, opptøyer og uroligheter som forsvaret har måttet bruke tid og krefter på å bekjempe. Bosetterne skal ha kastet steinblokker og brennende bildekk mot palestinere, og steiner mot palestinske biler.

IDF og den palestinske sikkerhetstjenesten skal møtes tirsdag kveld for første gang etter terrordrapet torsdag, for å drøfte situasjonen videre.

Spenningsnivået har eskalert etter at et jødisk foreldrepar ble skutt langs en vei på Vestbredden torsdag, og to menn ble drept i knivangrep i Jerusalem lørdag.

Her kan du lese om en del av hendelsene som utspant seg mandag og tirsdag.

Her kan du lese om en del av hendelsene som utspant seg i helgen.

Her kan du lese om de politiske reaksjonene på israelsk og palestinsk side søndag.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart