Kom til MIFF Forum

NRK oppmuntret til politisk kamp mot den jødiske staten! Send din klage og bli medlem av MIFF i protest!

73 prosent av palestinerne støtter religiøs lengsel etter å drepe jøder i Hamas-charteret

Hvorfor blir det ikke fred mellom Israel og palestinerne? Tall i en ny meningsmåling blant palestinere på Vestbredden og Gaza-stripen gir mange svar.

1010 voksne palestinere ble intervjuet ansikt til ansikt på arabisk.

 • Åtte av ti sier de støtter punktet i Hamas-charteret hvor arabiske og islamske hærstyrker over hele verden oppfordres til å nedkjempe jødene. 73 prosent støtter Muhammed-sitatet fra en hadith i artikkel 7, hvor det uttrykkes en religiøs lengsel om å drepe jøder som skjuler seg bak steiner og trær.
 • Når palestinerne blir presentert med president Barack Obamas visjon for en tostatsløsning («Palestina som hjemland for det palestinske folk og Israel som hjemland for det jødiske folk»), sier bare 34 prosent at de støtter en slik løsning. 61 prosent avviser det.
 • 66 prosent sier en tostatsløsning [eventuelt] bare må være et første skritt, før man deretter kjemper for at alt blir én palestinsk stat.
 • 92 prosent sier Jerusalem skal være hovedstad for bare Palestina. 1 prosent sier Jerusalem kan være hovedstad i Israel, 3 prosent mener byen kan være delt som hovedstad i to stater og 4 prosent mener den bør være en nøytral, internasjonal by.
 • 72 prosent støtter å benekte jødenes historiske tilknytning til Jerusalem gjennom flere tusen år.
 • 62 prosent støtter å kidnappe israelske soldater og holde dem som gisler.
 • 53 prosent støtter å lære barn sanger om å hate jøder i palestinske skoler.

Tallene kommer fram i en meningsmåling gjennomført av amerikaneren Stanley Greenberg, i samarbeid med Palestinian Center for Public Opinion i Beit Sahour. Undersøkelsen ble sponset av Israel Project, en organisasjon som forsøker å nå ut i den arabiske verden for å fremme «folk-til-folk fred».

– Meningsmålingen viser at organisasjonen har en vanskelig oppgave foran seg, kommenterer journalist Gil Hoffman i Jerusalem Post tørt.

Lite støtte til rakettangrep
Det er også tall i meningsmålingen som kan bli tolket mer positivt, selv om det kanskje ikke imponerer så mye, sett i sammenheng med den massive støtten til de absolutte, ekstremistiske kravene. De mer positive tallene dreier seg mer om taktikk, ikke overordnede strategiske mål.

Bare 45 prosent sier seg enig med Hamas-charterets punkt om at jihad er den eneste løsningen på palestinernes problem.

I dagens situasjon sier 65 at de foretrekker diplomati, 20 prosent voldelig «motstandskamp». Bare 22 prosent sier de støtter rakettangrep mot israelske byer.

Mest opptatt av jobber
Palestinerne fikk også spørsmål om de nærmeste veivalg som den palestinske ledelsen må ta.

64 prosent sier de støtter å gå til FN for å få anerkjennelse for en palestinsk stat. Støtten er faktisk større på Gaza-stripen (79 prosent) enn på Vestbredden (57 prosent). Men troen på tiltaket er ikke overveldende. 16 prosent tror det vil gjøre etableringen av en palestinsk stat vanskeligere, 44 prosent tror ikke det vil gjøre noen forskjell. 37 prosent tror det vil hjelpe.

Diplomati i FN eller fredsforhandlinger med Israel er ikke hva palestinerne er mest opptatt av. 83 prosent sier den viktigste oppgaven til PA-president Mahmoud Abbas er å skape jobber. Bare 4 prosent mener det viktigste er å skaffe anerkjennelse av en palestinsk stat, og bare 2 prosent sier det er fredsforhandlinger med Israel.
Feilmarginen i meningsmålingen er på 3,1 prosentpoeng.

Relaterte lenker:
Hele meningsmålingen og rapporten utarbeidet av Greenberg Quinlan Rosner
Omtale av meningsmålingen i Just Journalism

 

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

 1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
 2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
 3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
 4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart