Hva er feil med Israel
Fra demonstrasjon under Gaza-krigen i 2009. (Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen, ANB)

Forståelse for døde og levende jøder

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen hadde sjanse til å lære mye i Litteraturhuset mandag kveld. Skal regjeringen bekjempe antisemittisme effektivt må den la norske barn og ungdom forstå ikke bare døde jøder, men også levende.

Halvorsen fikk mange gode råd i folkemøtet til Aftenposten og NRK P2. Det var bare noen få hun umiddelbart ga verbal støtte.

– Vi må fortelle norsk ungdom «den nære historien», bekreftet Kristin Halvorsen. Med dette mente kunnskapsministeren historien om Holocaust for 70 år siden.

Det er også en nærere historie som ikke kan fornektes. Senest 1. mai i år ble den eneste jødiske staten i verden fordømt i paroler over hele landet. I Bergen ble statsminister Jens Stoltenberg møtt med bare to utenrikspolitiske paroler – begge formulert for å underbygge løgnbildene som tegnes av Israel. Statsministeren misbrukte sin sjanse til å ta avstand fra boikottkrav. Han kunne påpekt at flere stater i Midtøsten har apartheid-lignende sider, men at Israel er det landet i området som har det minst av alle.

I løpet av de siste årene er nordmenn med Israel-flagg blitt angrepet en rekke ganger, flere ganger i Oslo og Trondheim og sist i Stavanger 1. mai. Kristin Halvorsen vil forbeholde seg retten til å kunne kritisere Israel. Den vil ingen ta fra henne, men vi har heller ikke hørt henne eller noen andre framstående ledere på venstresiden ta avstand fra flaggtyveriene og den pågående trakasseringen av de som forbeholder seg retten til å kunne tale israelernes sak.

La det være helt klart: For SV handler det ikke om kritikk av Israel. Partiet støtter ekstreme arabiske krav som vil gjøre slutt på Israel dersom landet noen gang blir tvunget til å gå med på dem. Ikke en eneste SV-politiker protesterer når vi forteller at dette vil bli effekten av deres politikk. I SV er avvikling av verdens eneste jødiske stat fullstendig stuerent. Samtidig støtter de helhjertet opprettelse av en arabisk stat nummer 23 og en muslimsk stat nummer 59.

Noen vil innvende at alt dette er en avsporing fra debatten om jødehat i Norge. I en fullkommen verden skulle det vært det. Norske jøder, som velger å bo i Norge, til tross for at Israel ville ønsket dem hjertelig velkommen, skal ikke bli koblet til en stat 3600 kilometer borte.

Men slik fungerer det ikke. Dersom det fantes bare ett muslimsk land i verden, ville politiske signaler mot dette  landet bli oppfattet som et signal mot alle verdens muslimer. I en fersk meningsmåling sier 39 prosent av nordmenn at Israels handlinger påvirker deres holdning til jøder generelt.

I stedet for boikott, bør Kunnskapsdepartementet aktivt støtte skoleutveksling og akademisk samarbeid med israelere. Det er bra at norske elever får lære døde jøders historie i museer og i Polen, men la dem også møte levende jøder. La dem få høre jøders historie i muslimsk område, og hvorfor antallet jøder i arabiske land har gått ned fra én million til under ti tusen de siste 70 år. La dem få oppleve at en statsråd tydelig tar oppgjør med dobbeltstandarden Israel dømmes etter.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart