Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Varsel om en forbrytelse

Skjermdump fra et utdrag av tv-serien Khaiber, teksting på engelsk ved Anti-Defamation League.
Skjermdump fra et utdrag av tv-serien Khaiber, teksting på engelsk ved Anti-Defamation League.
En ny arabisk tv-serie vil forgifte en ny generasjon med muslimske barn med brennende jødehat. Tv-serien skal sendes under Ramadan fra 9. juli.

Tv-serien Khaiber (Khaybar eller Hayber er andre skrivemåter) til filmselskapet Echo Media Qatar og den egyptiske filmregissøren Yusri Al-Jindy har allerede vært i produksjon i flere måneder. Den filmatiserer historien som, etter muslimske kilder, endte med Muhammeds massakre mot et stort antall jøder – inkludert kvinner og barn – i Khaiber i Arabia i år 629 e.Kr.

 

Khaiber som jihadist-rop

Khaiber brukes i våre dager som et kamprop for jihadister over hele verden, ikke minst på demonstrasjoner mot Israel. 8. januar 2009 tok noen muslimske ungdommer i Oslo oppstilling like utenfor Stortinget under banner med den arabisk-språklige trusselen «HAYBER HAYBER YÂ yehud, CEYSU MUHAMMED SAWFA YA’UD». Budskap: Muhammeds hær vil komme tilbake og massakrere jøder, akkurat som Muhammed gjorde mot jødene i Khaiber (Hayber). Det samme kampropet hadde tyrkiske islamister ombord på Mavi Marmara, før de forsøkte å bryte sjøblokaden av Gaza-stripen i 2010.

 

Tusenårige stereotypier

Når en ny tv-serie nå blir laget om den 1400 år gamle hendelsen, er produsentene nøye med å få fram at dagens jøder ikke er noe annerledes enn slik muslimske historieskrivere beskrev jødene som Muhammed var i konflikt med den gang. Den rasistiske gruppetekningen som henter næring fra tusenårige stereotypier er høyst levende.

– Dette dramaet vil fokusere på det jødiske samfunnet og vil vise deres kjennetegn, ideer og ondskap. Den vil også vise fiendskapet mellom arabere og jøder siden Moses levde, sier regissøren Yusri Al-Jindy til nettsiden Alyoum Alsabea. Serien handler om «jødisk forræderi og falske løfter».

– Khaiber fremstiller jødene «som det verste stykket av menneskeheten», sier skuespilleren Ahmed Maher til avisen Al-Balad. Det er journalist Shorab Ahmari i Wall Street Journal som gjengir disse to uttalelsene på engelsk.

 

Åpne antisemittiske hensikter

Produsentene er helt åpne med de antisemittiske hensiktene de har med tv-serien.

– Målet med serien er å avsløre den nakne sannhet om jødene og understreke at man ikke kan stole på dem, sier regissøren til den egyptiske avisen Al-Masry Al-Youm 16. januar. Khaiber vil fokusere «på de sosiale, økonomiske og religiøse karakteristikker til jødene, inkludert politikk og konspirasjoner og hvordan de dominerer og kontrollerer stammer», skrev avisen Al-Raya i Qatar. Den amerikanske organisasjonen Anti-Defamation League (ADL) gjenga fra omtaler i Al-Raya og Al Jazeera i sin første melding om tv-serien 22. februar 2013.

Et lengre nyhetsinnslag om tv-serien Khaiber fra egyptiske Dream TV er publisert på YouTube. I følge den pro-israelske bloggen elderofziyon sier skuespilleren Ahmed Maher at tv-serien kan lære seerne hvordan jøder lærer opp sine barn til «ondskap, bedrag, fordervelse og Machiavellianism» (se fra 4:45). Den egyptiske skuespilleren Mustafa Hashish forteller at han spiller en jøde som ble myrdet av sin sønn. Den grådige og konspirasjonsfulle sønnen er et perfekt eksempel på en jøde, sier han (se fra 7:01). MIFF har ikke hatt sjanse til å dobbeltsjekke disse gjengivelsene fra den arabiske talen i nyhetsinnslaget.

 

Publiserte utdrag bekrefter jødehetsen

To utdrag fra tv-serien skal ha blitt lekket på YouTube, meldte ADL 18. juni. Organisasjonen har tekstet på engelsk et lite utdrag.

– Rabbier i Khaiber blir fremstilt som om de i hemmelighet konspirerer for å fremme innbyrdes krig mellom araberne for å svekke dem, skriver ADL. Andre jøder blir framstilt som grådige og umoralske handelsfolk som gjør profitt på bekostning av araberne. Den eneste jødiske karakteren som blir fremstilt positivt er en mann som venter på at Muhammed skal komme slik at han kan konvertere til islam.

– Målet med serien er fullstendig åpen antisemittisme, sier Mina Rezkalla, en egyptisk aktivist som bor i USA, til Wall Street Journal. Tv-serier som denne, som ofte blir vist under Ramadan, er generelt veldig populære og har høye seertall. Rezkalla påpeker at egyptiske familier ofte ikke har noe annet å gjøre enn å se på TV under Ramadan.

– Tv-serien vil sannsynligvis styrke dehumaniseringen av jøder i den arabiske verden, skriver ADL.

 

Koster millioner av dollar

Filmregissøren for serien, egyptiske Yusri Al-Jindy, har tidligere fremstilt israelere og jøder som blodtørstige villmenn i sine filmer. Et av hans manus om Seksdagerskrigen i 1967, «Den vandrende jøde», ble forbudt i Egypt på 1980-tallet. Under det nye regimet til Det muslimske brorskapet har han sannsynligvis ingenting å frykte.

Tv-serien koster flere millioner dollar å produsere, og flere velkjente syriske og egyptiske skuespillere deltar. Medierapporter tyder på at tv-serien vil bli forsøkt solgt inn til Tyrkia, Spania, Frankrike, Malaysia og ulike arabiske land, skrev ADL 27. februar. At tv-serien er en påkostet sak, som forteller en blodig historie, vitner både denne traileren og denne backstage-reportasjen om.

Årets Ramadan begynner 9. juli og varer frem til 7. august, ifølge Wikipedia. For omkring ti år siden ble tv-serien Protokollene til Zions eldste sendt i arabiske land under Ramadan. Med Khaibar prøver produsentene å gjenta en sikker oppskrift for høye seertall i den arabiske verden: Grov antisemittisme.

– Khaiber gir oppmuntring til dem som ønsker å ødelegge Israel, fordi de jødiske stammene i Medina-området til slutt ble beseiret, behandlet med stor ondskap og til slutt utvist fra regionen i år 642, skriver Jonathan S. Tobin i Commentary Magazine 17. juni.

– Populariteten til slik sverting av jødene burde sende kalde strømninger nedover ryggen til de som mener palestinerne og den arabiske verden er klar til å gi opp sin hundre år gamle krig for å utslette jødisk nærvær i regionen. Så lenge Khaiber forblir et trygt tema for massebasert muslimsk populærkultur, er vi langt borte fra fred i Midtøsten, advarer Tobin.

Hermed er varsel om en forbrytelse overlevert. Den antisemittiske giften til Echo Media Qatar og regissøren Yusri Al-Jindy vil nå også Norge gjennom satelitt-tv og internett. Vil noen norske politikere, kirkeledere eller menneskerettighetsarbeidere komme til å rope varsko?

 

Underskriftskampanje

Bloggen eldersofziyon har opprettet en internasjonal underskriftskampanje rettet mot Human Rights Watch og Amnesty International, for å få dem til å reagere mot tv-serien. HRW og Amensty har uttalelser hvor de fordømmer antisemittisme i vestlige land, men eldersofziyon kan ikke finne et eneste eksempel på at uttrykkene «arabisk antisemittisme eller «muslimsk antisemittisme» er brukt på disse to organisasjonenes nettsider. – Dette handler ikke om den israelsk-arabiske konflikten, men det handler om grunnleggende menneskerettigheter, skriver bloggeren.

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart