Kom til MIFF Forum i Ålesund 12.-13. nov! Early bird-rabatt!

Vi trenger deg med på laget!

Det ungarske partiet Jobbik er blant de høyreekstreme partiene som etter søndagens valg er representert i Europaparlamentet. (Illustrasjonsfoto: Wikimedia Commons.)
Det ungarske partiet Jobbik er blant de høyreekstreme partiene som etter søndagens valg er representert i Europaparlamentet. (Illustrasjonsfoto: Wikimedia Commons.)

Ytre høyres fremmarsj vekker bekymring

Flere høyreekstreme og nynazistiske partier inntok seter i Europaparlamentet etter søndagens valg. Både Israels myndigheter og jødiske organisasjoner i Europa uttrykker bekymring over utviklingen.

– Dette er åpenbart noe som bekymrer oss, fordi valgresultatet vil påvirke både EUs relasjoner med Israel, og livene til jøder som bor i Europa, sier en israelsk diplomat som uttaler seg anonymt til Times of Israel.

– Selvfølgelig er dette noe vi bryr oss om. Her er det snakk om at nyfascistiske og nynazistiske grupper reiser seg, klarer å bli valgt og oppnår institusjonell respekt, og vil få utøve påvirkning på politiske beslutningsprosesser, sier diplomaten.

Uttalelsene er de første kommentarene fra israelsk offisielt hold, etter at valgresultatene ble gjort kjent mandag morgen.

– Vi har all grunn til å være bekymret, men ikke halvparten så mange grunner som det europeerne selv har, sier diplomaten, som er godt kjent i israelsk-europeiske relasjoner.

Vedkommende ville ikke svare på hva israelske myndigheter ønsker at EU skal gjøre med det urovekkende valgresultatet.

– Det er opp til europeerne selv å ta ansvar og finne svarene på den problematiske situasjonen disse valgene har skapt. På samme måte som jeg ikke ønsker at de skal fortelle oss hva vi skal gjøre, ønsker jeg heller ikke å fortelle dem hva de skal gjøre. Men situasjonen i Europa er i ferd med å bli utålelig.

 

Ekstreme partier på vei frem i en rekke land

I Ungarn fikk det åpent antisemittiske høyreekstreme partiet Jobbik nesten 15 prosent av stemmene, noe som ga dem tre av landets 21 seter i Europaparlamentet.

I Hellas fikk det tilsvarende partiet ”Gyllent daggry” 9,4 prosent av stemmende, noe som ga også dem tre av 21 seter i Brüssel.

I Tyskland fikk det nynazistiske partiet NPD inn en representant, selv om de ikke fikk mer enn én prosent oppslutning i valget.

– Men dette er Tyskland, og man skulle forvente at et parti som NPD ville få null stemmer og null seter der. Ikke at andre har noen unnskyldning [for å stemme på nynazistene], men tyskerne har det enda mindre, kommenterer den israelske diplomaten Times of Israel har snakket med.

I Frankrike stemte hele én av fire velgere på ytre høyre-partiet Front Nationale, som ledes av Marine Le Pen, datter av den dømte Holocaustfornekteren og rasisten Jean-Marie Le Pen. Med 25 prosent oppslutning får de hele 74 seter i EU-parlamentet.

– Dette er et forvirrende parti. De er entusiastisk engasjert i å vise seg frem som et moderne demokratisk parti, men det er slett ikke hva de er, sier den israelske diplomaten, som mener de fremstår tvetydige og alt annet enn demokratiske, og at de ikke har trukket tilbake tidligere tiders antisemittisk tankegods som har preget partiet.

I Storbritannia fikk det innvandringsfiendtlige Uavhengighetspartiet (UKIP) 27,5 prosent oppslutning og 24 seter i EU-parlamentet. Den israelske diplomaten bemerker at dette partiet fremstår mer som EU-skeptisk enn som preget av fremmedfrykt, og mer populistisk enn fascistisk.

– Men problemet med populisme er at man alltid vet hvor man begynner, men aldri hvor man ender opp, sier diplomaten.

Partier på ytterste høyre fløy fikk høy oppslutning også i Østerrike og Italia.

 

– Øker jødenes følelse av utrygghet

– Det er ingen tvil om at politisk ekstremisme er på fremmarsj i Europa, og med den også antisemittismen, sier Abraham Foxman fra Anti-Defamation League.

– At ekstremistiske politiske partier, verken på høyre- og venstresiden, har fremgang, har aldri vært bra for demokratiet eller jøder og andre minoriteter. Den kontinuerlige trenden i Europa der disse partiene øker sin oppslutning, er grunn til økt bekymring. Den alarmerende suksessen ekstremistiske partier har hatt i valget vil øke europeiske jøders følelse av utrygghet, sier Foxman.

– Fremtiden for europeiske jøder står på spill, sier World Jewish Congress i en uttalelse.

– Jøder kan ikke forventes å være stille når radikale eller ekstremistiske partier som tidligere var marginale når topp tre i flere land, og i Frankrike bli nummer en, sier president Ronald S. Lauder.

– Selv om de forblir en minoritet i det nye Europaparlamentet, vil disse partiene være i stand til å påvirke den europeiske agendaen, dersom de ikke isoleres fullstendig, sier han.

 

– Begynnelsen på en ny og farlig æra

– Den alarmerende suksessen til de ekstremistiske partiene er et resultat av europeiske lederes og regjeringers passivitet, mener presidenten for Den europeisk-jødiske kongress, Moshe Kantor.

– Hvilket bedre eksempel finnes det på manglende trygghet, fravær av toleranse og et klima av frykt i våre europeiske byer, enn dette angrepet på jøder i Brüssel, ”Europas hovedstad”, spurte han retorisk.

– EU skulle være et bolverk mot rasismens og intoleransens fremmarsj, men har i stedet blitt en katalysator for prosessen der innbyggerne rettferdiggjør at de stemmer på ekstremister og rasister, sier Kantor ifølge Jerusalem Post.

Efraim Zuroff fra Wiesenthal-senteret sier at valget kan være ”begynnelsen på en ny og svært farlig æra der åpent fascistiske og antisemittiske partier kan få inngang til regjeringskoalisjoner, noe som vil drastisk forandre de nåværende maktkonstellasjonene på en måte som seriøst vil kunne sette fremtiden til de europeiske jødiske samfunnene på spill».

Journalist Boaz Bismuth skriver i Israel Hayom at en psykologisk veisperring nå har blitt brutt i Europa, i form av at velgere nå ikke lenger føler behov for å skjule sin preferanse for det ekstreme høyre, men at det i stedet har blitt stuerent å stemme på disse partiene.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart