Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Frankrikes statsminister: – Bak antizionisme ligger antisemittisme

Frankrikes statsminister Manuel Valls. (Foto: Philippe Grangeaud, flickr.com)
Frankrikes statsminister Manuel Valls. (Foto: Philippe Grangeaud, flickr.com)
- Det er en forbindelse mellom antizionisme og antisemittisme som ikke kan bestrides, sier Frankrikes statsminister Manuel Valls. Han frykter for republikken dersom jøder forsvinner i stort antall.

Terrorangrepene i Paris i forrige uke kom ikke som noen overraskelse på statsminister Manuel Valls. Han kjente selvsagt ikke til terroristenes konkrete planer, men han har personlig advart mot trusselen fra radikale islamister som vender hjem fra jihad-trening i utlandet.

Manuel Valls “advarer franske jøder mot islamister som vender hjem fra Syria,” meldte NRK fredag 28. februar 2014. Den gang var Valls innenriksminister. Les gjengivelse på MIFF fra 3. mars 2014.

 

Jødene viktige for republikken

Noen dager før terrorangrepene i Paris, ga Valls et intervju med den amerikansk-jødiske journalisten Jeffrey Goldberg i The Atlantic.

Valls mener det vil være et stort tap for Frankrike dersom jøder rømmer landet i stort antall.

– I den franske revolusjonen i 1789 ble jøder anerkjent som borgere med alle rettigheter. For å forstå hva republikken handler om, må man forstå den sentrale rollen som frigjøringen av jødene spilte. Det er et grunnleggende prinsipp, sier Valls.

– Dersom 100.000 fransk borgere av spansk herkomst skulle forlate landet, ville jeg ikke si at Frankrike ikke er Frankrike lenger. Men dersom 100.000 jøder forlater Frankrike, vil ikke Frankrike lenger være Frankrike. Den franske republikk vil bli vurdert å være feilslått, sier Valls. Han er selv sønn av immigranter fra Spania.

 

Ser den nye antisemittismen

Valls tilhører sosialistpartiet i Frankrike. «Han er nesten alene på den europeiske venstresiden med å kalle antizionisme en form for antisemittisme,» skriver Goldberg.

– Det er en ny antisemittisme i Frankrike. Vi har den gamle antisemittismen, og jeg underdriver selvsagt ikke denne, som kommer fra den ekstreme høyresiden. Men denne nye antisemittismen kommer fra vanskeligstilte nabolag, fra immigranter fra Midtøsten og Nord-Afrika, som har latt sinnet over Gaza bli noe veldig farlig. Israel og Palestina er bare en unnskyldning. Det er noe langt dypere som skjer nå, sier Valls.

– Det er legitimt å kritisere politikken til Israel. Slik kritikk er det også internt i Israel. Men det er ikke det vi snakker om i Frankrike. Det er en radikal kritikk av selve eksistensen til Israel, som er antisemittisk. Det er en forbindelse mellom antizionisme og antisemittisme som ikke kan bestrides. Bak antizionisme ligger antisemittisme, sier Valls.

I samtalen med Goldberg, som altså fant sted før angrepet mot Charlie Hebdo og kosher-butikken, uttrykte Valls håp om at franske myndigheter kan styrke franske jøders opplevelse av trygghet.

– Jødene i Frankrike er dypt forankret i landet, men de trenger forsikringer om at de er velkomne her, at de er trygge her, sier Valls.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart