Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Sirkus Urix

Gideon Levy fremmet harde, uimotsagte påstander i Urix tirsdag 3. mars 2015. (Foto: Skjermdump fra NRK)
Gideon Levy fremmet harde, uimotsagte påstander i Urix tirsdag 3. mars 2015. (Foto: Skjermdump fra NRK)
Netanyahus alvorlige advarsler mot å være naive i møte med Iran, ble i NRK Urix kontret av beskyldninger om at Israel har seg selv å takke for at de utsettes for terror. NRKs utvalgte ”ekspertkilde” hevdet talen i Kongressen var ”et sirkus”, og påstod at israelere flest er rasister med empatimangel.

Det var ikke unaturlig at NRKs utenriksmagasin Urix tirsdag kveld valgte å sette fokus på Israels statsminister Benjamin Netanyahus omdiskuterte besøk i den amerikanske Kongressen tidligere den samme dagen. Det som var påfallende var tre ting:

For det første fikk seerne presentert et vrengebilde av innholdet i Netanyahus tale.

For det andre gjorde NRK atomtrusselen fra Iran til en elefant i rommet ved å gi selve hovedtemaet for talen null oppmerksomhet i analysene.

For det tredje fikk en notorisk antizionistisk journalist fritt spillerom som uimotsagt ”ekspertkilde”. Han fikk dehumanisere flertallet av israelerne i tråd med klassiske antisemittiske forestillinger, og han fikk lov å la seerne sitte igjen med den triste og graverende konklusjonen at israelerne selv er skyld i at de angripes av fiender. I Urix skal narrativet om Israel som aggressoren i Midtøsten tydeligvis bekreftes for enhver pris.

 

Vrengebildet av innholdet i talen

I innledningen til programmet forteller Gry Blekastad Almås seerne at ”Netanyahu advarte USA mot å inngå en avtale med Iran i en kontroversiell tale i den amerikanske Kongressen.”

Så serveres en kryssklippingsmontasje der en stemme ved siden av sikkerhetsbarrieren på Vestbredden først sier: ”De sier at de bekjemper terror. Jeg mener at de skaper terror.” Så veksles det mellom tilfeldig utvalgte klipp fra voldelige demonstrasjoner der palestinske steinkastere stanses av israelske soldater, og bilder av Netanyahu før og under USA-oppholdet. ”Han kommer for å protestere mot at amerikanerne forhandler om en atomavtale med erkefienden Iran”, sier reporterstemmen. Etter noen utklippede setninger fra Netanyahus tale som på grunn av reporterstemmens feilinformasjon oppfattes i gal kontekst, kommer Obama i bildet og sier at ”Netanyahus alternativ er å ikke ha noen avtale med Iran i det hele tatt”, før vi av alle ting får se bilder av boligbygging på Vestbredden, fulgt av usaklige opplysninger om at Israel har lagt noen flere boliger ut på anbud.

Scenen er satt. Ikke nok med at kryssklipperne i redigeringsrommet har tatt alle virkemidler i bruk for med så sterkt visuelt patos som mulig å både stille spørsmål ved den israelske statsministerens troverdighet, og hinte om at Israel selv er ansvarlig for at de har fiender. De gjengir ikke engang riktig hva det faktisk var Netanyahu sa. Alle som så videooverføringen av talen, eller som overhodet har lest noen av Netanyahus uttalelser til pressen den siste tiden, vet at han slett ikke dro til Amerika ”for å advare USA mot å inngå en avtale med Iran”. Det han gjorde var ikke å ”protestere mot at amerikanerne forhandler om en atomavtale med erkefienden Iran”. Og Netanyahus alternativ er ikke ”ingen avtale i det hele tatt”. Han advarte ikke mot forhandlinger i seg selv, men mot naivitet og ettergivenhet overfor et ekstremistregime styrt av terrorsponsende despoter. Han advarte heller ikke mot å inngå en avtale med Iran, men mot å inngå en dårlig avtale, som vil sette Israel og verdensfreden i fare. Han unnlot heller ikke å fremsette alternativer. Han sa helt konkret hva han mener man bør kreve av Iran i en akseptabel avtale. Men dette har både Urix og resten av NRK så langt utelatt fullstendig.

 

Det faktiske innholdet i talen

Det kan se ut som statskanalen i likhet med folkestemningen i Norge på slutten av 1930-tallet trives bedre med å ane fred og ingen fare, enn med å ta på alvor hva det ville bety dersom et islamistisk terrorregime får atomvåpen. Er det derfor de analyserer en tale om dette temaet ved å gjøre selve temaet til en elefant i rommet?

– Alternativet til en dårlig avtale, er en mye bedre avtale, sa Netanyahu.

Konkret sier han nei til tidsavgrensning i frysingen av atomprogrammet, og krever at fasilitetene må nedbygges tilstrekkelig og overvåkes tilstrekkelig til at man kan sikre en periode på lenger enn ett år fra at eventuelt avtalebrudd til det vil være mulig for regimet å ha produsert ferdig atomvåpen.

Han la frem tre minstekrav han mener verdenssamfunnet bør stille til Iran før man hever de internasjonale sanksjonene mot landet:

– For det første må de avslutte aggresjonen de viser mot sine naboer i Midtøsten. For det andre må de slutte å støtte terrorisme over hele verden. For det tredje må de slutte å true med å utslette mitt land Israel, den eneste jødiske staten, sa han.

Kan NRKs journalister virkelig vurdere dette som uinteressant mot innspurten av forhandlingsperioden?

NRKs første av to ”ekspertkilder” som ble intervjuet i programmet var forskeren Sigurd Neubauer. Han forklarte at talen i Kongressen måtte sees i lys av den angivelige personlige konflikten mellom Netanyahu og Obama. Netanyahu var ganske enkelt ute etter ”å knuse Obamas legacy-sak, nemlig å bedre USAs forhold til Iran». Talen var ”et spill der alle kom dårlig ut av det”. Ja vel. Da så.

 

«Eksperten» som dehumaniserer sine egne

I de siste 11 minuttene av det 20 minutter lange programmet, er det Ha’aretz-spaltisten Gideon Levy som er i fokus. Han presenteres som omdiskutert og hatet blant mange av sine egne, og fremstår i NRKs lys som en som har betalt en høy pris for å være en slags helt i sannhetens tjeneste – en som ”avslører hva som egentlig skjer i Israels bakgård”. I intervju med Nrk.no omtaler han talen i Kongressen som ”et sirkus”. Selv skapte han litt av en forestilling i Urix.

– Netanyahu snakker ikke om de virkelige problemene, begynte han.

– Hvis han vil gjøre noe med terror, må han gjøre noe med den israelske okkupasjonen. Det er den største drivkraften for terror mot Israel, postulerte skribenten som er kjent for å anklage Israel for både krigsforbrytelser og apartheid ut fra sitt antizionistiske ståsted.

Først avslår han altså at Iran utgjør noen alvorlig trussel. Dernest legger han skylden på terrorens og truslenes ofre for at terroren utføres og stedige trusler fremføres. Det er alvorlig nok.

Men silkehanskene hans kommer for alvor av når han slippes løs med utsagn som ligger farlig tett opp til det gamle, antisemittiske tankegodset som stempler ”jøder flest” med mindre menneskelige egenskaper enn ”oss andre”.

Han sier rett ut at det store flertallet av israelerne under Gaza-krigen i fjor sommer møtte meldingene om drepte på palestinsk side ”med apati”.

– Man brydde seg ikke på selv det mest medmenneskelige nivå, påstår han.

– De tror at jødene fortjener alt dette landområdet, og palestinerne ingenting. Det er uakseptabelt, sier han generaliserende.

Og de fleste i Israel er rasister, må vite.

– Flertallet i Israel er høyrevridd, nasjonalistisk, og til en stor grad religiøse og rasistisk, hevder han.

– Men flertallet har ofte tatt feil, det har historien vist, sier Levy. Underforstått er det godt vi har slike som ham, som kan demonisere resten.

 

– Folk hører bare ett narrativ

I et kort klipp midt i intervjuet med Levy, får Israels ambassadør Raphael Schutz komme til orde med noen få setninger. Han får ikke imøtegå Levys påstander, men han får fortelle ”hva han mener om Levy”.

– På en måte gjør han en viktig jobb med hensyn til israelerne, fordi han formidler kunnskap om hverdagen i det palestinske samfunnet. Det er noe vi ikke får vite like mye om fra andre journalister, sa ambassadøren.

– I Israel er Gideon Levy viktig fordi vi også har andre stemmer. Men problemet rundt i verden er at man ofte bare hører Gideon Levy, og ikke de andre stemmene som vi har i Israel. Når dere hører dem, kommer de fra folk som meg som på forhånd er mistenkt for å være propagandaagenter for regjeringen min, forklarte han.

– Hvorfor er dette hjernevasking, spør Gry Blekastas Almås. At ambassadøren mener det er hjernevask, er et premiss hun har lagt til, for ordet ble ikke nevnt av Schutz.

– Fordi folk ikke får høre det narrativet jeg forsøker å få frem, svarte Schutz.

Det fikk heller ikke Urix-seerne. Ingen behøver å være i tvil om hvilket narrativ som er viktig der.

 

Reagerer du på NRKs urettferdige dekning av Israel?

 

Les også:

NRK Urix hjalp ytterliggående amerikaner å sammenligne Israel med ISIL

Klager på behandlingen Benny Morris fikk av NRK Urix


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart