Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Ber Sverige passe bedre på sin jødiske befolkning

Jonathan Greenblatt i Anti-Defamation League. (Foto: Flickr/CC)
Jonathan Greenblatt i Anti-Defamation League. (Foto: Flickr/CC)
Jødiske organisasjoner mener svenske myndigheter ikke ivaretar jødenes sikkerhet godt nok.

Som MIFF skrev om på mandag, ble den jødiske foreningen i Umeå i Sverige søndag lagt ned på grunn av trusler etter at det blant annet er blitt malt hakekors på foreningens lokaler og skrevet «vi vet hvor dere bor». Organisasjoner som jobber med jøders rettigheter, reagerer på at Sverige ikke klarer å beskytte jødene bedre.

– Denne situasjonen kan rett og slett ikke aksepteres i dagens Sverige. Denne hendelsen bør bli en katalysator for å sikre at alle jødiske samfunn i Sverige er trygge, og at det føles trygt og sikkert å leve åpent som jøde, sier leder av Anti-Defamation League (ADL), Jonathan Greenblatt, til avisen Jerusalem Post.

I et brev til den svenske statsministeren Stefan Löfven ytrer ADL bekymring over at mange jødiske institusjoner rundt om i Sverige ikke har tilstrekkelige sikkerhetstiltak. ADL diskuterte nylig sikkerhetssituasjonen med det jødiske samfunnet i Sverige, og nå ber de den svenske regjeringen om å ta tak i den økende sikkerhetsutfordringen.

– Selv om det jødiske miljøet i Umeå er lite i antall, ber vi deg om å forstå omfanget av denne hendelsen, skriver Greenblatt i brevet til den svenske statsministeren.

Det bor i dag mellom 15.000 og 20.000 jøder i Sverige. Rundt en tredjedel av dem er tilknyttet en eller annen form for en jødisk forening.

– Det er rett og slett ikke akseptabelt at en jødisk forening legges ned på grunn av antisemittisme, frykt og på grunn av mangel på tillit til at myndighetene vil beskytte dem. Denne lokale kriminaliteten og dens konsekvens bør sees på som et nasjonalt problem, siden det handler om Sveriges demokratiske verdier, forklarer Greenblatt.

Også Simon Wiesenthal-senteret fordømmer myndighetenes handlingslammelse.

– Dette er bare den siste av flere skammelige episoder hvor svenske myndigheter ikke klarer å sørge for grunnleggende sikkerhet for sine jødiske borgere. Denne gangen er det nynazister, som opererer ustraffet i Nord-Sverige, som truer jødene, forteller rabbiner Abraham Cooper ved Simon Wiesenthal-senteret.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart