Jonathan Greenblatt i Anti-Defamation League. (Foto: Flickr/CC)
Jonathan Greenblatt i Anti-Defamation League. (Foto: Flickr/CC)

Ber Sverige passe bedre på sin jødiske befolkning

Jødiske organisasjoner mener svenske myndigheter ikke ivaretar jødenes sikkerhet godt nok.

Som MIFF skrev om på mandag, ble den jødiske foreningen i Umeå i Sverige søndag lagt ned på grunn av trusler etter at det blant annet er blitt malt hakekors på foreningens lokaler og skrevet «vi vet hvor dere bor». Organisasjoner som jobber med jøders rettigheter, reagerer på at Sverige ikke klarer å beskytte jødene bedre.

– Denne situasjonen kan rett og slett ikke aksepteres i dagens Sverige. Denne hendelsen bør bli en katalysator for å sikre at alle jødiske samfunn i Sverige er trygge, og at det føles trygt og sikkert å leve åpent som jøde, sier leder av Anti-Defamation League (ADL), Jonathan Greenblatt, til avisen Jerusalem Post.

I et brev til den svenske statsministeren Stefan Löfven ytrer ADL bekymring over at mange jødiske institusjoner rundt om i Sverige ikke har tilstrekkelige sikkerhetstiltak. ADL diskuterte nylig sikkerhetssituasjonen med det jødiske samfunnet i Sverige, og nå ber de den svenske regjeringen om å ta tak i den økende sikkerhetsutfordringen.

– Selv om det jødiske miljøet i Umeå er lite i antall, ber vi deg om å forstå omfanget av denne hendelsen, skriver Greenblatt i brevet til den svenske statsministeren.

Det bor i dag mellom 15.000 og 20.000 jøder i Sverige. Rundt en tredjedel av dem er tilknyttet en eller annen form for en jødisk forening.

– Det er rett og slett ikke akseptabelt at en jødisk forening legges ned på grunn av antisemittisme, frykt og på grunn av mangel på tillit til at myndighetene vil beskytte dem. Denne lokale kriminaliteten og dens konsekvens bør sees på som et nasjonalt problem, siden det handler om Sveriges demokratiske verdier, forklarer Greenblatt.

Også Simon Wiesenthal-senteret fordømmer myndighetenes handlingslammelse.

– Dette er bare den siste av flere skammelige episoder hvor svenske myndigheter ikke klarer å sørge for grunnleggende sikkerhet for sine jødiske borgere. Denne gangen er det nynazister, som opererer ustraffet i Nord-Sverige, som truer jødene, forteller rabbiner Abraham Cooper ved Simon Wiesenthal-senteret.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart