Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

De norske hender som sprer jødehat

Det norske jødehatet strømmer ut i sosiale medier. (Illustrasjonsfoto: Hillary, flickr)
Det norske jødehatet strømmer ut i sosiale medier. (Illustrasjonsfoto: Hillary, flickr)
I all offentlighet blir jøder utpekt av nordmenn som «griske», «ondskapsfulle», «en pest og en plage» og andre uhyrlige ting. Hva svarer jødehaterne når MIFF tar kontakt med dem?

At Israel er et tema som engasjerer, på godt og vondt, er ikke noe ukjent fenomen. Norske mediers unyanserte og ekstreme overdekning av konflikten mellom Israel og palestinerne har gjort at mange nordmenn har et inntrykk av Israel som en versting. Det har bidratt til at fire av ti nordmenn sidestiller israelernes behandling av palestinerne med nazistenes behandling av jødene under 2. verdenskrig.

Ofte kommer det harde og til dels grove ord fra dem som er motstandere av Israel. Men det er ikke bare staten Israel som får gjennomgå. Mange går også til angrep på jødene som religiøs gruppe og folk.

Mest antisemittisme blant personer med sterkest engasjement for palestinerne

Med Israel for fred har her dokumentert noen av kommentarene som har kommet på våre Facebook-sider. Dette er kommentarer som er gitt i full offentlighet. Flere av kommentarene er svært antisemittiske og vitner om sterke fordommer mot jøder.

 

«Jøder er et folkeslag som er så griske at det mangler sidestykke»

En mann i 50-årene fra en liten bygd i Buskerud skriver:

«Israel har det mest avanserte rakettskjoldet i verden så det er ikke det som er problemet! Ortodokse jøder som står og slår panna i klagemuren hver dag! Omskjæres? Styrer all diamanthandel i verden? Jøder er et folkeslag som er så griske at det mangler sidestykke! Så fort det kommer kritikk er det antisemittisme! Våkn opp!» skriver han i et innlegg som ble publisert 27. mai i år klokken 20:02.

Den etnisk norske mannen har en rekke andre grove innlegg. I et annet innlegg tidligere på dagen mener han jødene selv har skyld i all forfølgelse de har opplevd.

«Jøder har til alle tider vært et forfulgt folkeslag! Kanskje dem skal gå inn i seg selv og se hvordan de oppfører seg?» I et annet innlegg noen dager tidligere sier han meningen sin rett ut: «Nei, jeg liker ikke jøder!!» skriver han 19. mai klokken 22:21.

Ifølge Facebook-profilen hans er filmen «Pianisten» en av hans favoritter. Den handler om en polsk jøde og livet i den jødiske ghettoen i Warszawa under 2. verdenskrig. Ironisk nok viser han mange av de samme fordommene mot jøder som førte til at de ble sendt i ghettoer og senere forsøkt utryddet av nazistene.

«Har en venn som kjører turister om sommeren! Norske sjåfører nekter å kjøre jøder! De er frekke griser på buss og fly og stjeler som ravner! Må hente sjåfører fra Sverige!» skriver han 28. mai klokken 22:35. Innholdet er fullt av fordommer.

MIFF har tatt kontakt med mannen i 50-årene for å høre hvorfor han skriver det han gjør. Vi har spurt han hvorfor han generaliserer alle jøder og hvorfor han omtaler dem som griske. I sitt svar skriver han at han ikke liker måten Israel behandler mennesker på. Han viser til at han har sett et bilde av en ung gutt som blir skutt i armene til faren sin. Kort tid etterpå kommer det to spørsmål i retur fra ham; «Hvem styrer diamanthandelen?» og «Hvem har pantelånesjapper?».

 

«Jødene er en pest og en plage»

En annen som kommer med en grov kommentar er en mann i midten av 30-årene fra en by i Telemark. I et innlegg datert 25. mai klokken 09:40 skriver han:

«Hva er det med at jødene bare har stjelt ett helt land? Hva er det med at jødene tror de kan gjøre som de vil? Hva er det med at jødene bare er en pest å en plage?»

MIFF har tatt kontakt med telemarkingen for å høre hvorfor han skriver at jøder bare er en pest og en plage, og om han fortsatt står inne for en slik kommentar. I sitt svar skriver han at han er imot alle religioner og at man i 2017 «burde vite bedre enn å tro på en Gud». Videre skriver han at «jøder» [hans anførselstegn] er spesielle.

«De mener de skal behandles spesielt bra i all evig tid pga 1939-1945 som vi alle synes var forferdelig, men det er historie nå og vi har alle kommet videre. Bortsett fra jødene som holder på historien enda og bruker den for det det er verdt.»

 

«Alltid trøbbel med de jødene»

En mann i 40-årene fra Nordland har også lagt igjen flere kommentarer hvor han uttrykker sin misnøye mot jøder. 16. mai klokken 20:27 skriver han:

«Alltid trøbbel med de … jødene!»

I et annet innlegg datert 31. mai klokken 10:57 skriver han:

«Jødene er terrorister støttet av Usa!»

Med Israel for fred har tatt kontakt med mannen med spørsmål om hva han mener med kommentarene sine. Han har ikke ønsket å svare på våre spørsmål.

 

«Jeg kan ikke forstå dette jødeproblemet»

Noen mener jøder ikke hører hjemme i Midtøsten. Det er ikke en uvanlig myte fra motstanderne av Israel. Landet blir framstilt som et kolonialistisk prosjekt der jødene har kommet til Israel og stjålet land. Men jødene er en urbefolkning i Midtøsten, og et flertall av jødene i Israel har sin familiebakgrunn fra arabiske og andre muslimske land i området.

Men det har ikke alle fått med seg. En av dem er en 70 år gammel mann fra Østfold. I en kommentar publisert 10. januar klokken 04:26 skriver han:

«Jeg kan ikke forstå dette jøde problemet, de kom da vitterlig travende for 70 år siden. Hva om vi nordmenn fikk beskjed fra UN om å flytte nord til for Dovre for at denne fredelige sekten som har dukket opp skal ha sydnorge?»

 

«Alt rundt en jøde er en ørken av fattigdom og elendighet»

Mange av dem som kommenterer gjør det fordi de er sterke motstandere av den jødiske staten. Andre er bare motstandere av jøder generelt. En som har kommentert på siden har et svært vanlig norsk navn og ingen profilbilder, derfor er det vanskelig å avgjøre alder og hvor han er bosatt. Men ut fra innleggene på hans private Facebook-side kan vi tolke at han er kritisk til innvandring. Han har også flere bilder av den tyske krigsmakten under 2. verdenskrig.

«Igjen vil jeg si, etter selv å ha opplevd en jødisk families ondskap og ren skjær djevelskap så vil på ingen måte støtte jøder! Spar meg for deres sleske falske smil fra deres ondskapsfulle gamle djevler! Dere skaper hat, raseri og hevnlyst uansett hvor dere er, alt rundt en jøde er en ørken av fattigdom og elendighet!» skriver han i et innlegg på MIFFs Facebook-side 16. mars klokken 08:47.

 

«Historisk sett har de drevet med drap og svindel»

En som ikke helt klarer å skille Israel, jøder og bibelhistorier er en mann fra Møre og Romsdal. I et Facebook-innlegg publisert 9. januar klokken 22:36 skriver han:

«Hva er logikken? Med Israel for fred? Historisk sett har de drevet med drap og svindel, fra Kain til i dag. Jakop lurte Isak til å velsigne seg, og David svindlet til seg saueflokken, osv osv. I moderne tid terrorisme. Atombombe har de ikke, men har den likevel. Hva slags folk er dette? Landet stjal de ved hjelp av England og FN fra palestinerne.»

Disse innleggene er kun et lite utdrag eksempler av det som publiserer på den offentlige Facebook-siden til Med Israel for fred. Listen kunne vært mye lenger. Vi har heller ikke tatt med innlegg fra personer som ikke virker å være i stand til å forstå konsekvensene av sine egne uttalelser, eller er så langt inne i konspirasjonsteorier at det ikke finnes én ting de ikke klandrer jøder for.

Dessverre er ikke jødehat et marginalt problem i Norge. Hele 12,5 prosent av den norske befolkning «har utpregede negative holdninger til jøder», ifølge rapport om antisemittisme fra 2012. Tidligere i år skrev Stian Lothe en kronikk i VG om at jødehets gjennomsyrer det norske samfunn. Tydeligvis har han helt rett.

I MIFFs kommentar til Eidsvåg-utvalget skrev Conrad Myrland i 2011:

Den norske stat bruker årlig titalls millioner av kroner på å støtte organisasjoner som formidler palestinernes historie. Kunnskapsdepartementet kunne med fordel satt i gang utvekslings- og samarbeidsprosjekter med Israel, som kunne vært med å dempe fiendebildene av jøder generelt og israelere spesielt. Slike prosjekter kunne vært svært verdifulle og virkningsfulle, ikke minst på skoler hvor det er en stor andel av elever med minoritetsbakgrunn.

I Norge er vi veldig opptatt av å forstå døde jøder, og det arrangeres derfor et stort antall skoleturer til nazistenes konsentrasjonsleirer i Polen. Vi burde også investere i å forstå jøder som fortsatt lever.

I Norge er vi veldig opptatt av etterkommerne til palestinske flyktninger. De jødiske flyktningene fra arabiske land er nærmest helt ukjent, og må inn i norsk skolepensum.

Les også artikkelen Jødehatets historie i Europa.

1 av 3 nordmenn sier Israels handlinger gir dem et dårligere inntrykk av jøder


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart