Vi siterer fra side 71 i rapporten, hvor figuren som er gjengitt i toppen av artikkelen kommenteres.
«Ser vi på støtten til partene i konflikten, er det en tendens til at andelen med en eller flere høye verdier på de tre indeksene for negative oppfatninger av jøder, øker jo lengre vi kommer på skalaen fra dem som holder utelukkende med Israel til dem som holder utelukkende med palestinerne. Det er spesielt den lille gruppen som bare holder med palestinerne (2,3 prosent av utvalget), som skiller seg ut. Her er det 31 prosent med skåre 2–3 på antisemittismeindeksen, sammenliknet med 12 prosent for dem som holder mest med palestinerne og 9 prosent for dem som holder litt med palestinerne. For dem som holder med Israel forekommer nesten ikke to eller tre negative oppfatninger om jøder.»
Forfatterne finner det vanskelig å besvare hva som er årsak og virkning, hva som kommer først, negative oppfatninger om jøder eller en kritisk holdning til israelsk politikk. «Det er likevel momenter som taler for at holdningen til konflikten spiller en viktig rolle i å påvirke respondentenes oppfatninger om jøder.»
Nyhetsbyrået NTB, gjengitt i Aftenposten, velger å formulere disse funnene slik:
«Analysen viser at halvparten av dem som støtter radikale, palestinskvennlige standpunkter, ikke har antisemittiske holdninger. Blant dem som støtter moderate, propalestinske holdninger er det 75 prosent som ikke viser noen antisemittisme.»
Alternativ vinkling vil være: Halvparten av dem som støtter radikale, palestinskvennlige standpunkter, har antisemittiske, til dels sterkt antisemittiske holdninger. Blant dem som støtter propalestinske holdninger er det 1 av 4 som viser ulik grad av antisemittisme.
Andre funn fra undersøkelsen.
- De som regner seg som religiøse, og sier at religionen har veldig stor betydning i livet deres, skårer lavt på antisemittismeindeksen.
- Velgerne til KrF, Venstre og SV skårer lavest og velgerne til Fremskrittspartiet, Senterpartiet og Høyre skårer høyest når det gjelder negative oppfatninger om jøder.
- Den største forskjellen når det gjelder antisemittisme finner vi mellom personer med høy og lav innvandrerskepsis. Dette er begge holdningsvariabler med et beslektet innhold. Deretter kommer kjønn og alder. Men betydningen av disse egenskapene for tendensen til å ha negative oppfatninger om jøder er ikke spesielt stor.