Israel og Ukraina

Bli medlem fra kun kr. 4 per uke

I flere dager ble det demonstrert mot Israel i Helsingborg. Det ble også spredt antisemittisme på demonstrasjonen. (Foto: Facebook)
I flere dager ble det demonstrert mot Israel i Helsingborg. Det ble også spredt antisemittisme på demonstrasjonen. (Foto: Facebook)

Jødehat på anti-israelsk demonstrasjon

Imam kalte jøder for avkom av svin og aper. Flere er blitt anmeldt.

MIFF forsøkte å fjerne feil fra skolebok – ble dømt av retten til å betale saksomkostninger. Les mer.

En imam i en populær moské i Helsingborg i Sverige skal ha omtalt jøder som avkom av svin og aper. Han og flere andre skal ha kommet med antisemittiske uttalelser under en demonstrasjon i den svenske byen i juli, skriver Expressen.

Demonstrasjonen ble arrangert av en svensk-palestinsk forening i forbindelse med bråket rundt Tempelhøyden og al-Aqsa-moskeen i forrige måned. Israel innførte strengere sikkerhetstiltak etter et terrorangrep som kostet to politimenn livet. Det skapte et stort raseri i den muslimske verden. Metalldetektorene ble senere fjernet.

I tillegg til å ha omtalt jøder som avkom av svin og aper skal imamen også ha sagt at jødene hadde lurt mange folkeslag, også Muhammeds folk. Imamen har i ettertid sagt at talen var rettet mot Israel og at han ikke siktet til alle jøder i verden. Han mener uttalelsene var en naturlig reaksjon på Israels sikkerhetstiltak ved al-Aqsa.

Imamen unnskylder seg med at denne uttrykksformen er helt vanlig i Midtøsten og «primært rettet mot de ytterliggående israelerne som okkuperer Palestina». Men nå som det har kommet reaksjoner på uttalelsene sier imamen at han vil være mer forsiktig med hva han sier framover. Likevel har den svensk-palestinske foreningen som arrangerte demonstrasjonen spredt talen hans videre gjennom sosiale medier.

Etter de anti-israelske demonstrasjonene i Helsingborg i forrige måned har det kommet inn tre politianmeldelser om hatefulle ytringer. En av dem som er anmeldt for å spre hat, er imamen. Han er anmeldt av den jødiske foreningen i Sverige.

– Det er veldig ubehagelig og urovekkende [det som er blitt sagt]. Det er ekstra bekymringsfullt når religiøse ledere uttrykker seg på en slik måte, sier Josefin Thorell, leder av den jødiske forening i Skåne, til den svenske avisen.

Den jødiske foreningen sier de har merket en økende antisemittisme i Helsingborg.

– Den har eksistert lenge. Nå opplever vi antisemittisme fra høyreekstreme grupper i tillegg til muslimske grupper. Vi merker at det eskalerer hver gang det er en opptrapping av den israelsk-palestinske-konflikten, sier hun.

Tidligere i år ble en annen jødisk forening i Sverige lagt ned på grunn av trusler og antisemittisme. Også i Danmark sprer imamer hat mot jøder i moskeer.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart