Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Jødehat på anti-israelsk demonstrasjon

I flere dager ble det demonstrert mot Israel i Helsingborg. Det ble også spredt antisemittisme på demonstrasjonen. (Foto: Facebook)
I flere dager ble det demonstrert mot Israel i Helsingborg. Det ble også spredt antisemittisme på demonstrasjonen. (Foto: Facebook)
Imam kalte jøder for avkom av svin og aper. Flere er blitt anmeldt.

En imam i en populær moské i Helsingborg i Sverige skal ha omtalt jøder som avkom av svin og aper. Han og flere andre skal ha kommet med antisemittiske uttalelser under en demonstrasjon i den svenske byen i juli, skriver Expressen.

Demonstrasjonen ble arrangert av en svensk-palestinsk forening i forbindelse med bråket rundt Tempelhøyden og al-Aqsa-moskeen i forrige måned. Israel innførte strengere sikkerhetstiltak etter et terrorangrep som kostet to politimenn livet. Det skapte et stort raseri i den muslimske verden. Metalldetektorene ble senere fjernet.

I tillegg til å ha omtalt jøder som avkom av svin og aper skal imamen også ha sagt at jødene hadde lurt mange folkeslag, også Muhammeds folk. Imamen har i ettertid sagt at talen var rettet mot Israel og at han ikke siktet til alle jøder i verden. Han mener uttalelsene var en naturlig reaksjon på Israels sikkerhetstiltak ved al-Aqsa.

Imamen unnskylder seg med at denne uttrykksformen er helt vanlig i Midtøsten og «primært rettet mot de ytterliggående israelerne som okkuperer Palestina». Men nå som det har kommet reaksjoner på uttalelsene sier imamen at han vil være mer forsiktig med hva han sier framover. Likevel har den svensk-palestinske foreningen som arrangerte demonstrasjonen spredt talen hans videre gjennom sosiale medier.

Etter de anti-israelske demonstrasjonene i Helsingborg i forrige måned har det kommet inn tre politianmeldelser om hatefulle ytringer. En av dem som er anmeldt for å spre hat, er imamen. Han er anmeldt av den jødiske foreningen i Sverige.

– Det er veldig ubehagelig og urovekkende [det som er blitt sagt]. Det er ekstra bekymringsfullt når religiøse ledere uttrykker seg på en slik måte, sier Josefin Thorell, leder av den jødiske forening i Skåne, til den svenske avisen.

Den jødiske foreningen sier de har merket en økende antisemittisme i Helsingborg.

– Den har eksistert lenge. Nå opplever vi antisemittisme fra høyreekstreme grupper i tillegg til muslimske grupper. Vi merker at det eskalerer hver gang det er en opptrapping av den israelsk-palestinske-konflikten, sier hun.

Tidligere i år ble en annen jødisk forening i Sverige lagt ned på grunn av trusler og antisemittisme. Også i Danmark sprer imamer hat mot jøder i moskeer.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart