Skjermdump fra videoopptak av angrepet mot en jødisk restaurant i Amsterdam 7. desember 2017.
Skjermdump fra videoopptak av angrepet mot en jødisk restaurant i Amsterdam 7. desember 2017.

Syrisk asylsøker slipper fengselsstraff etter angrepet på en jødisk restaurant

Syriske Saleh Ali knuste vinduene til en jødisk butikk, men slipper fengsel.

Det var i desember i fjor at den syriske asylsøkeren Saleh Ali gikk til angrep på en jødisk restaurant i Amsterdam. Med en kølle i hånden knuste han flere av vinduene i restauranten mens han ropte «Palestina» og «Allahu akbar». Mannen hadde også med seg et palestinsk flagg mens han utførte angrepet.

– Dette sprer frykt, sa restauranteier Daniël Baron etter angrepet.

Nå har en domstol i den nederlandske hovedstaden dømt Ali for vandalisme. Straffen ble fire måneders betinget fengsel. Det betyr at han slipper å sone i fengsel. Retten mente de 52 dagene han satt i varetekt etter angrepet var lenge nok. Syreren ble også dømt til å betale 8000 kroner i erstatning, men i retten sa han at det var penger han ikke hadde, skriver Jerusalem Post.

Den syriske asylsøkeren, som angrep restauranten dagen etter at Donald Trump annonserte at USA flytter ambassaden til Jerusalem, vil også få tilbake det palestinske flagget som politiet konfiskerte etter hendelsen.

Til tross for at dommeren selv påpekte at restauranten ikke hadde noen ting med Trumps avgjørelse å gjøre, så slapp den syriske asylsøkeren å bli dømt for hatkriminalitet. Da ville han risikert en langt strengere straff.

– Dine handlinger skremte en rekke mennesker, inkludert andre jødiske butikkeiere, sa dommeren. Ali svarte at han «lovet å ikke gjøre det igjen».

Men i et intervju med den nederlandske avisen Telegraaf tidligere i uken sa Ali at han ikke angret på at han hadde angrepet den jødiske restauranten.

– Det var noe i meg som klikket. Det var som en vulkan eksploderte etter Trumps kunngjøring, fortalte den syriske asylsøkeren til avisen.

Mange reagerte i ettertid på at politiet brukte lang tid på å gripe inn. En video av hendelsen viser at politiet står og se på mens syreren knuser vinduene. Nå reageres det også på det mange mener er en mild dom.

Ronny Naftaniel, et nederlandsk styremedlem i CEJI, en Brüssel-basert jødisk organisasjon som promoterer toleranse gjennom utdanning, mener den milde straffen «ikke virker avskrekkende mot antisemittiske lovbrudd».

– Det er bekymringsfullt at noen som utgjør en slik risiko kan gå rundt fritt, sier CIDI, en gruppe som overvåker antisemittisme, i en uttalelse.

Da Ali ble pågrepet av politiet i desember i fjor skal han ha sagt til politiet at angrepet bare «var første skritt». På spørsmål om hva som var andre skritt, skal han ha svart at det skulle han si senere for «det trenger ingen å vite».

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart