Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Fagforbundets diskriminering på utstilling – vil forby handel med jøder de mener bor på feil sted

Mette Nord, leder i Fagforbundet. (Foto: Trond Isaksen)
Mette Nord, leder i Fagforbundet. (Foto: Trond Isaksen)
Fagforbundet kjemper for «lovfestet forbud med handel med bosetningene».

Fagforbundet har bedt om møte med utenriksministeren for å «å utdype våre synspunkter om behovet for lovfestet forbud med handel med bosettingene», kunne avisen Dagen melde i forrige uke.

– Å innføre et lovforbud mot å handle innenfor bosettingene er verken radikalt eller dramatisk. Det er allerede vedtatt i Irland og er egentlig bare en nasjonal lovfesting av internasjonal rett, sier Stein Guldbrandsen, medlem i Fagforbundets arbeidsutvalg, til FriFagbevegelse.

1. Fagforbundets ledelse tar helt feil. Vanlig praksis av vestlige land viser at det ikke er noe grunnlag i folkeretten for å forby økonomisk aktivitet i okkuperte områder. Avgjørelser ved flere europeiske domstoler bekrefter det samme.

2. Fagforbundet er upresis når det gjelder situasjonen i Irland. Lovforslaget har fått støtte ved voteringer, men loven er foreløpig ikke endelig vedtatt. Det bekreftes av en av lovforslagets forkjempere så sent som 22. juli, og på nettsiden til det irske parlamentet. Lovteksten i Irland vil generelt forby import eller salg av varer og tjenester fra okkuperte områder, eller utvinning av ressurser i okkuperte områder. Israel er ikke nevnt i teksten.

3. Det er radikalt og dramatisk at Norges største arbeidstakerforening kjemper, ikke bare for boikott, men også for forbud mot handel. Argumentasjonsmønsteret og metodene til BDS-bevegelsen er antisemittisk, sier Tysklands tre ledende partier og to mainstream opposisjonspartier. All organisert Israel-boikott er jødehat, sier USAs spesialutsending Elan Carr.

4. Fagforbundet driver med grov diskriminering. Det finnes mange titalls omstridte områder i verden hvor det foregår bosetning av befolkningsgrupper som andre ikke ønsker i området. Det er en skam at Fagforbundet velger ut den ene bosetningsgruppen og ignorerer de andre. I stedet for en generell regel, ser Fagforbundet ut til å kjempe for en regel som bare rammer jøder som de mener bor på feil sted. (Fagforbundet gjør det samme mot Israel også på andre felter.)

5. Israelske bosetninger på Vestbredden er ikke i strid med folkeretten, argumenterer israelske myndigheter. Palestinske ledere nekter å inngå en permanent avtale om grenser og tviholder på politiske krav som vil gjøre slutt på Israel som en jødisk stat. Når det er slik, kan vi likevel fortsette å bygge i de områdene vi har tenkt å beholde, tenker de fleste jødene i Israel.

Fagforbundet har i flere år kjempet for full boikott av Israel. Nå begynner de å kjempe for lovforbud mot handel med israelske jøder som bor på Vestbredden. Det neste vil være krav om forbud mot all handel med Israel. Utviklingen er helt i tråd med nazistenes økende trakassering og isolasjon av jødene i mellomkrigstiden. Først kom boikottoppfordringene, deretter lovforbudene.

Merk at Fagforbundet går lengre enn partiet Rødt, som i juni foreslo «at det offentlige avstår fra å kjøpe israelske varer produsert i okkuperte palestinske områder». Rødts forslag fikk bare støtte av deres egen ene representant, Miljøpartiet De Grønnes ene representant og SVs sju representanter. Totalt var det ni som stemte for forslaget, mens 93 stemte imot.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart