Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Terrortiltalt norsk-palestiner utleveres

Det var denne restauranten i Paris som ble angrepet av palestinske terrorister i 1982. Dette bildet er fra 2005, ett år før den ble stengt ned. Nå er en palestiner bosatt i Norge siktet for å ha deltatt i terrorangrepet. (Foto: Wikipedia)

Justisdepartementet etterkommer kravet fra franske myndigheter om å utlevere palestineren Walid Abdulrahman Abu Zayed til Frankrike. Det melder NRK. 61-åringen, som har norsk statsborgerskap, er tiltalt for å ha stått bak et terrorangrep mot en jødisk restaurant i Paris i 1982.

Seks personer ble drept og 22 ble skadet i angrepet. Det ble kastet en håndgranat inn i restauranten og det ble avfyrt over 70 skudd mot kunder og ansatte. Angrepet ble utført av terrorgruppen Abu Nidal og fransk politi mener Abu Zayed var en av terrorgruppens mest brutale terrorister.

Det skal være flere avhoppere fra den palestinske terrorgruppen som pekte ut Abu Zayed og to andre mistenkte i saken. Også ofrene gjenkjente de antatte gjerningsmennene da de ble forevist bilder av dem av fransk politi.

Den tiltalte 61-åringen flyttet til Norge i 1991 med sin kone og fire barn. Siden ble han norsk statsborger. Han ble først siktet i saken av fransk politi i 2015, men norsk lov forhindret utlevering til Frankrike. Samtidig ble ikke saken straffeforfulgt i Norge, siden den var foreldet etter norsk lov.

Det gjorde et mannen gikk fritt rundt i Norge, til tross for terrortiltalen mot ham i Frankrike. Men i september ble han pågrepet av PST og satt i varetekt, etter at Frankrike på nytt begjærte ham utlevert. Norge ratifiserte nylig den nordisk-europeiske arrestordren, som gjorde utleveringen mulig.

Palestinerens advokat Ole-Martin Meland anket utleveringsbegjæringen helt til Kongen i statsråd, men anken ble avvist.

– PST kan bekrefte at terrortiltalte i dag fikk sin klage behandlet av Kongen i statsråd og den ble avslått. Det betyr at overleveringen nå iverksettes innen ti dager, sier Anett Aamodt, informasjonsrådgiver i PST til NRK.

De etterlatte i saken hadde nærmest gitt opp håpet om at noen skulle stilles til ansvar for det dødelige angrepet. Nå blir det omsider en rettssak, men uten de to siste tiltalte. De bor i Jordan og i de palestinske selvstyreområdene, som nekter utlevering.

Advokat Avi Bitton, som representerer to av de etterlatte, håper rettssaken mot norsk-palestineren kan starte så fort utleveringen er gjennomført.

– De ansatte har hatt store traumer. De så skytingen og gjemte seg under bordet. Det har vært en belastning for dem, og en belastning for hele det franske samfunnet at vi ikke har fått en avslutning på denne saken. Det håper vi at vi kan få nå, sier Bitton til NRK.

Abu Zayed nekter straffeskyld og påstår at han aldri har vært i Paris.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart