Klikk for å bli medlem nå!

Regjeringen har gitt en belønning til terror ved å anerkjenne fantasistaten «Palestina». Klikk her for å protestere! 

Flyktninghjelpens propagandavideo pisker opp jødehat

Chris Holt i Flyktninghjelpen sier han med egne øyner så israelske soldater ødelegge humanitær bistand. Det han ikke forteller er at det dreier seg om ulovlig oppførte telt og skur i et israelsk skytefelt. (Foto: Skjermdump Flyktninghjelpen)
MIFF har gjort en faktasjekk på Flyktninghjelpens propagandavideo.

Flyktninghjelpen har publisert en svært ensidig propagandavideo i sosiale medier hvor det blir fortalt at Israel har revet hjemmene til befolkningen i et sted som blir omtalt som Humsa. Ikke bare én, men hele fem ganger.

«Den israelske hæren ødelegger mer og mer internasjonal bistand. Forrige måned ble hjemmene til befolkningen i Humsa i Palestina revet hele fem ganger…», skriver Flyktninghjelpen for å beskrive innholdet i videoen.

Chris Holt, som er en representant for Flyktninghjelpen på Vestbredden, sier i videoen at de kom til området sammen med en gruppe diplomater og at de med egne øyner så det israelske militæret ødelegge humanitær bistand. Han omtaler Humsa som en landsby og sier innbyggerne er i fare for å bli forvist.

Videre i videoen blir det påstått at den israelske hæren i økende grad ødelegger internasjonal bistand. Det vises så bilder av noen ødelagte skur.

– Vi fikk fem telt for noen dager siden som skulle beskytte familiene våre mot stormen som er på vei. Den israelske hæren kom og konfiskerte teltene med en gang, sier Nizam Abu Al-Kibash i videoen, som tituleres som «innbygger i Humsa».

Han påstår videre at alt skjedde foran øynene til diplomater fra EU.

– Da vi så det mistet vi håpet. Hvis ikke Den europeiske union klarer å stoppe dem, hvordan skal vi klare det da, sier Al-Kibash avslutningsvis.

Nizam Abu Al-Kibash intervjues i det som skal være landsbyen Humsa. I bakgrunnen ser man telt. (Foto: Skjermdump)

Videoen fra Flyktninghjelpen kan ikke kalles for noe annet enn propaganda. Den er svært ensidig og mangler kontekst. Det kan virker som om det eneste formålet med videoen er å fremstille Israel på verst mulig måte.

Her kommer noen fakta som Flyktninghjelpen ikke gir deg. De vil bidra til å gi et mer konkret bilde av hva som faktisk har skjedd:

For det første er ikke Humsa en landsby. Det har aldri eksistert noen landsby som heter Humsa i dette området og satellittbilder kan bekrefte dette. Det som omtales som en landsby er i realiteten noen telt og skur oppført på en øde slette, som er blitt brukt som et skytefelt av det israelske forsvaret siden 1972.

Det var først i 2010 at en gruppe palestinske beduiner begynte å slå seg ned ulovlig, ifølge organisasjonen Regavim. Til tross for at dette ligger i område C på Vestbredden, som Israel i henhold til Oslo-avtalen har militær og sivil kontroll over, tok beduinene seg til rette. Saken har flere ganger tidligere vært til behandling i israelsk høyesterett og hver gang har utfallet vært det samme: Byggene er ulovlig oppført og må rives. Høyesterett har slått fast at beduinene ikke har noen eiendomsrett til dette området.

Også i Norge er det vanlig at ulovlig oppførte bygg blir revet. For eksempel har norske myndigheter ved flere anledninger revet leirer fra romfolket som har vært oppført ulovlig. Det er ikke annerledes det israelske myndigheter gjør, men det passer ikke inn i Flyktninghjelpens propagandavideo.

Man må heller stille spørsmål ved hvorfor EU bidrar til å tilspisse konflikten med å donere penger til oppføring av ulovlige bygg på område C. Hvorfor bygges det ikke i områder hvor palestinerne har jurisdiksjon?

EU har bidratt med midler til oppføring av ulovlig bygg på område C av Vestbredden. Det har ført til en tilspisset situasjon mellom EU og Israel. Her besøker en EU-diplomat beduiner i område C. (Foto: EU)

Ulovlige bygg i israelske skytefelt er ikke noe nytt. Palestinske myndigheter har, med støtte fra EU, gjort det samme også tidligere. Den gangen endte det med at det israelske forsvaret måtte trekke seg helt ut av området.

Viktig bakgrunnsinformasjon er helt fraværende i Flyktninghjelpens video. Den fremstillinger beduinene som uskyldige ofre, selv om de med viten og vilje har etablert seg ulovlig, og israelerne som onde. Hva er det største problemet med slike videoer? At de pisker opp jødehatet i det norske folk.

I kommentarfeltet på Flyktninghjelpens Facebook-side er reaksjonene på propagandavideoen sterke. Flere mener at Israels riving av ulovlig oppførte bygg er sammenlignbart med hvordan nazistene behandlet jødene:

«Det virker ikke som om jødene har lært noe av hvordan de ble behandlet», skriver en kvinne, som har fått 9 likes på kommentaren sin.

En av dem som har svart henne skriver: «Da er det mye bedre at det går utover andre.. For et folkeferd, kan umulig ha lært noe som helst om menneskeverd». En annen kommentar ser ut til å forsvare nazistenes behandling av jødene: «Er nok en grunn til at de ble behandlet slik de ble».

En annen sier rett ut hva han mener:

«No better than the NAZIES»

En av kommentarene hos Flyktninghjelpen spiller på gamle antisemittiske fordommer ved bruken av det misforståtte uttrykket «Guds utvalgte folk».

«Og de sier de er guds utvalgte folk. Så trist. De får nok sin straff for det de holder på med. Dette er vel takken for de måtte dele deres land med Israel. Har dere glemt hva dere sjøl opplevde under 2 verdenskrig. Hvorfor dere utsette andre mennesker for lidelser.»

Flere av kommentarene trekker paralleller mellom Israel og nazistene.

«Mens de påberoper seg at «Gud er med oss»… På beltene til nazi-soldatene stod det: «Gott Mit Uns»… Noen refleksjoner…», står det på en kommentar som har fått både likes og hjerter av flere personer.

En av kommentarene anklager jødene for å bruke et «holocaust-kort».

«Går ikkje an an å kritisere jødane, då drar dei holokaust kortet! Sjølv kjøper eg aldri varer frå Israel! Det er nok av bedehusfolk som forherligar jødane!», står det på en av kommentarene som har fått flest likes.

Sammenligning av israelsk politikk med nazistenes politikk er et eksempel på antisemittisme, ifølge The International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA). IHRA er en allianse med 31 medlemsland, hvor også Norge er med.

Flyktninghjelpen skriver at de ønsker en saklig og nyansert debatt. Da bør de slutte å publisere ensidige propagandavideoer. De bidrar bare til demonisering av Israel og som vi ser i kommentarfeltet: Økt jødehat.

Videoen til Flyktninghjelpen kan du se ved å klikke på lenken under:

https://www.facebook.com/flyktninghjelpen/videos/437507743976737/

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart