Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Rekordmange antisemittiske hendelser i USA

Det er mange antisemittiske angrep mot jøder i New York. Mange av ofrene er ultraortodokse. (Foto: Flash90)
Kraftig økning i angrep på ortodokse jøder, hvit makt propaganda, bombetrusler og jødehat.

Det ble registrert 3697 antisemittiske hendelser i USA i løpet av 2022, ifølge en oversikt fra organisasjonen Anti-Defamation League (ADL).

Det betyr at det i snitt var 10 antisemittiske hendelser om dagen i USA i fjor. Det er også en økning på 36% i forhold til 2021, som også var et år hvor det ble registrert rekordmange antisemittiske hendelser i landet.

Det er rapportert om hendelser i alle amerikanske stater og den store økningen kan ikke tilskrives noen enkeltstående årsak eller ideologi.

Det dreier seg om alt fra angrep på ortodokse jøder, bombetrusler mot jødiske institusjoner, hvit makt propaganda og angrep på jøder i skolene. Det er registrert en økning i trakassering, hærverk og fysiske angrep.

Oversikten til ADL viser at trakasseringen økte med 29% i fjor til 2298 registrerte hendelser. Hærverk økte med hele 51% til 1288 registrerte hendelser. Og det ble registret 111 tilfeller av fysisk vold mot jøder.

Her går en kvinne til angrep på en ultraortodoks i september 2022:

Ortodokse jøder, som er mest gjenkjennelige som jøder, ble utsatt for en uproporsjonal andel av angrepene. En stor del av angrepene fant sted i New York, spesielt i områdene rundt Brooklyn, hvor mange ortodokse jøder bor. Mesteparten av angrepene involverte ikke dødelige våpen.

Eksempler på fysiske angrep var at nynazister angrep en jødisk person i Florida mens de kom med antisemittiske kommentarer. I New York ropte en person «hei jøde», før han skjøt personen med en luftpistol. I en av de mest alvorlige hendelsene ble fire ortodokse jøder angrepet, flere av dem ble knivstukket, i New Jersey. De fire ofrene ble alvorlig skadet.

Angriperen har i avhør erkjent at hat mot jøder var årsaken til angrepet.

Det ble også registrert ett dødsfall. Arizona-professor Thomas Meixner ble drept fordi angriperen trodde han var jødisk – noe han ikke var.

Her blir jøder trakassert på det groveste av nynazister i Florida:

Det ble registrert 792 tilfeller av vandalisering med hakekors. Blant annet ble det tegnet hakekors på en synagoge som ble brukt av mange holocaust-overlevere i New York. Det ble registrert 91 bombetrusler mot jødiske institusjoner i 2022.

Antisemittiske hendelser på universiteter og ikke-jødiske skoler økte med hele 40%. Det inkluderer blant annet tegninger av hakekors som deles ut til jødiske elever, i tillegg til antisemittisk mobbing og rasistiske vitser. Det ble også skrevet budskap som «drep alle jøder», «Hitler hadde rett» og «jøder ikke velkomne» på skolene.

Flere titalls hendelser i fjor var tilknyttet utspillene fra musikeren Kanye West, som offentlig har hyllet både Hitler og nazistene.

Antallet antisemittiske hendelser i USA har økt i takt med at stadig flere amerikanere tror på konspirasjonsteorier om jøder. Antallet amerikanere som tror på antisemittiske stereotyper doblet seg siden 2019.

Tall fra den føderale etaten FBI indikerer at jøder er den religiøse minoritet som er mest utsatt for hatkriminalitet i USA.


Israel er under angrep – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart