Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Innsamling til studenten med antisemittisk plakat ble stanset etter at MIFF tok kontakt

Norske Marie Andersen holdt oppe denne plakaten under en pro-palestinsk støttemarkering i Polen 21. oktober 2023. (Foto: X)
Innsamlingen brøt med våre regler, sier Spleis.

En Spleis som ble opprettet til støtte og inntekt for Marie Andersen, den norske studenten som ble avbildet i i den polske hovedstaden Warzsawa med en plakat hvor davidsstjernen var kastet i søpla og med teksten «Keep the world clean», er stanset etter at MIFF tok kontakt.

MIFF kontaktet Spleis onsdag 25. oktober og påpekte at innsamlingen var i strid med Spleis sine regler om at det ikke er lov med innsamling knyttet til diskriminerende og/eller hatefulle ytringer. Det er ingen tvil om at plakaten til Andersen hadde et sterkt antisemittisk budskap.

Fredag 27. oktober kom det en epost fra Spleis om at «Spleisen du viser til er fjernet grunnet brudd på våre vilkår for bruk». MIFF har ikke oversikt hvor mye penger som var kommet inn da Spleisen ble stanset, men allerede onsdag var det kommet inn flere tusen kroner.

Det var Facebook-gruppen «Boikott Israel, Fri Palestina» som startet innsamlingsaksjonen. De skrev at Spleisen ble opprettet til støtte for Marie, «som opplever uønsket oppmerksomhet på grunn av en plakat til støtte for Palestina i Polen». Det er uklart hvordan de tolker «keep the world clean», altså hold verden ren, som en støtte til Palestina.

Andersen, som studerer medisin i Polen, er selv medlem av Facebook-gruppen og har likt flere av kommentarene som støttet henne. Blant annet ga hun et hjerte til en som kommenterte at hun «fortjener æresmedalje og ikke hets». Hun likte også en kommentar fra en som mente at hun «gjør en bedre jobb enn hele Stortinget til sammen».

Det var Twitter/X-kontoen Visegrad 24 som først publiserte bildet av den norske medisinstudenten og identifiserte henne med navn. Meldingen deres ble sett av over 14 millioner mennesker og førte til sterke reaksjoner innad i Polen, landet hvor flere millioner jøder ble drept i nazistenes utryddelsesleirer. Plakaten ble ikke godt tatt imot.

Også den polske presidenten Andrzej Duda involverte seg i saken. Det gjorde også skolen hvor Andersen studerer. Hun skal blant annet ha blitt innkalt til møter med skolens ledelse.

I innsamlingsaksjonen på Spleis ble det skrevet at man skulle samle inn penger «slik at hun får muligheten til å velge et annet universitet der hun kan studere uten frykt for trakassering og fordommer».

Andresen har i ettertid forklart at plakaten hennes ikke var rettet mot jøder, men handlet om kritikk av den israelske regjeringen. Hun sier davidsstjernen som er kastet i søpla skal illustrere det israelske flagget. Uansett forklaring burde en som studerer medisin være oppegående nok til å forstå at plakaten kan tolkes som en oppfordring til folkemord.

På sin Instagram-konto med over 20.000 følgere har hun også sammenlignet Israel med Nazi-Tyskland, noe som ifølge The International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA) sin arbeidsdefinisjon er et eksempel på antisemittisme.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart