Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Goldstone: – Israel driver ikke apartheid

- Anklagene om at Israel er en apartheidstat er en falsk og ondsinnet en som forhindrer fred og harmoni, heller enn forfremmer den, skriver dommer Richard Goldstone i en kommentarartikkel i New York Times mandag.

Den sør-afrikanske jøden ble selve symbolet på anti-israelsk propaganda, da en FN-komité han ledet fordømte Israels militære operasjoner under Gaza-krigen i 2008/09. Men i april i år gikk han tilbake på mange av konklusjonene og begrunnet det med at ny kunnskap hadde dukket opp, som ikke ble gjort tilgjengelig for komiteen da de arbeidet. Mandag gikk han nok en gang til forsvar av Israel i spørsmålet om landet driver apartheidpolitikk. Goldstone var selv høyesterettsdommer i Sør-Afrika under apartheidregimet.

– Mens «apartheid» kan ha en bredere betydning, er det ment å skulle framkalle situasjonen i Sør-Afrika før 1994. Det er urettferdig og unøyaktig slakt av Israel, beregnet på å ødelegge snarere enn å fremme fredsforhandlinger […] det finnes ikke apartheid [fra og i Israel]. Ingenting der kommer i nærheten av definisjonen av aparheid i Roma-statuttet fra 1998.

Han skiller mellom situasjonen til palestinerne og til de israelske araberne.

– De israelske araberne har rett til å stemme, de har politiske partier og representanter i Knesset og har rett til å benytte klageinstanser, inkludert Høyesterett. Arabiske pasienter ligger side om side med jødiske pasienter på israelske sykehus. De får identisk behandling. Selv om araberne opplever seg diskriminert i dagliglivet «er ikke dette apartheid, som med god samvittighet har separasjon som ideal.» Situasjonen på Vestbredden er mer komplisert, argumenterer Goldstone, men heller ikke her kan man hevde at apartheidpolitikk finner sted.

– Her er det heller intet ønske om å opprettholde et institusjonalisert regime av systematisk undertrykkelse og dominans av en rasegruppe. Dette er en kritisk distinksjon, selv om Israel undertrykker palestinerne der, skriver dommeren. Goldstone påpekte også Israels rett til å forsvare seg selv om angrep fra Gaza eller Vestbredden, også gjennom byggingen av Sikkerhetsgjerde, selv om det i praksis blir problematisk for palestinerne. – Israel ser på veisperringer og liknende tiltak som nødvendige for selvforsvar, selv om palestinerne føler seg undertrykket.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart