Kom til MIFF Forum

NRK oppmuntret til politisk kamp mot den jødiske staten! Send din klage og bli medlem av MIFF i protest!

Kinas nye posisjon i Midtøsten

Kinas president Xi Jinping. (Foto: Michel Temer, flickr.com).
Kinas president Xi Jinping. (Foto: Michel Temer).
Kinas handlinger i Midtøsten i 2016 viser en ny tilnærming til regionen.

Kinas politikk overfor Midtøsten ser ut til å ha endret seg i det siste, skriver Roie Yellinek i en rapport publisert av BESA-senteret. Landet har begynt å vise mer interesse for regionens affærer. Den kinesiske presidenten har besøkt regionen, og et kinesisk forum er blitt etablert for å fremme fred i Midtøsten. I tillegg har kineserne vedtatt en ny lov som tillater Kina å involvere seg i militære aksjoner utenfor landets grenser. Dette er tydelige tegn på at Kina endrer sin tradisjonelle holdning om å holde avstand fra utenriksaffærer.

På tross av anspente forhold mellom shia- og sunnimuslimske grupper i Saudi-Arabia og Iran reiste Kinas president Xi Jinping til Teheran, Riyad og Kairo. Presidenten hadde ikke besøkt Midtøsten siden han kom til makten, selv om han har rukket å reise verden rundt. Derfor var kineserne bekymret for signaleffekten dersom de hadde avlyst besøket, da dette kunne blitt oppfattet som mangel på respekt for regionen og dermed skadet Kinas økonomiske interesser. Dette var nok derimot ikke den eneste grunnen til at Xi Jinping reiste til Midtøsten. Besøket representerte en mulighet for kineserne til å presentere sin nye politikk, som inkluderer samtaler med alle parter og handel med alle land. Kinas president skulle egentlig ha besøkt De forente arabiske emirater, men reiste heller til Iran.

Kina er bekymret for konfliktene mellom de shia- og sunnimuslimske gruppene, da landet får en tredel av gassforsyningen sin og 52 prosent av oljeforsyningen fra begge parter. Blir denne konflikten forverret, kommer Kinas økonomi til å bli svekket, da landet tydelig er avhengig av energiforsyninger fra Midtøsten. I tillegg har Kinas interesse for regionen å gjøre med presidentens nye initiativ til å knytte Kina til Europa og Midtøsten med nye direkte transportruter for å oppnå tilgang til nye markeder for kinesiske varer. Derfor ønsker Kina å bidra til å forhindre at konflikter i Midtøsten forverres.

Videre har ny kinesisk lovgivning tillatt at Kina deltar mer aktivt med militære styrker utenfor landets grenser. Det betyr at Kina kan sende styrker til Midtøsten for å bekjempe terror.

Sist, men ikke minst, har Midtøstens Fredsforum blitt etablert av Kina og arabiske land. Kina vil derfor markere seg tydelig i regionen ved å vise at landet vil fremme fred og utvikling og drive handel og vedlikehold av forhold til land som er i konflikt med hverandre, inkludert Israel og de arabiske landene.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart