Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Dette bildet provoserer palestinerne

Det var et hjertelig møte mellom Tsjads president Idriss Déby og Israels president Reuven Rivlin. (Foto: Chaim Zach/GPO)
Det var et hjertelig møte mellom Tsjads president Idriss Déby og Israels president Reuven Rivlin. (Foto: Chaim Zach/GPO)
Palestinske myndigheter liker dårlig at Israel knytter tettere bånd til arabiske land.

De palestinske selvstyremyndighetene ber om et krisemøte i Den arabiske liga og i Organisasjonen for islamsk samarbeid på grunn av Israels stadig tettere bånd til arabiske land. Dette blir av palestinerne sett på som en normalisering av forholdet til staten Israel, skriver avisen Ha’aretz.

Palestinerne reagerer blant annet på at Tsjads president Idriss Déby nylig var på besøk i Israel. Det er første gang en president fra Tsjad besøker den jødiske staten. De liker heller ikke at Benjamin Netanyahu fikk besøke Oman i oktober. Det var første gang på over 20 år at en israelsk statsleder besøkte Gulf-staten. I tillegg er palestinerne bekymret over rapporter om at Israel jobber med å etablere diplomatiske bånd til landene Sudan og Bahrain.

Den tidligere palestinske utenriksministeren Nabil Sha’ath, nå rådgiver for president Mahmoud Abbas, sier til Ha’aretz at det palestinske lederskapet følger nøye med på Israels utvikling av diplomatiske bånd. De mener tettere samarbeid og normalisering av forholdet til Israel bryter med deklarasjoner og vedtak i Den arabiske liga og Organisasjonen for islamsk samarbeid.

– Det er en rekke arabiske og islamske resolusjoner og erklæringer som uttrykkelig sier at det ikke skal være noen normalisering i forholdet med Israel uten en løsning på det palestinske spørsmålet basert på det arabiske fredsinitiativet og det internasjonale samfunnets beslutninger, sier Sha’ath.

Ved det siste arabiske toppmøtet i Saudi-Arabia i april ble det utstedt en erklæring om at det ikke skulle være noen forsoning med Israel uten en bilateral avtale med det palestinske lederskapet. De arabiske landene skal ha forpliktet seg til å handle i tråd med erklæringen, ifølge den tidligere palestinske utenriksministeren.

Sha’ath mener Netanyahus besøk til Oman og mulig framtidige besøk til Bahrain og Sudan er en «urovekkende utvikling som må stanses». Han anklager også Trump-administrasjonen for å ha presset arabiske og afrikanske land til å knytte tettere bånd med Israel for å isolere det palestinske lederskapet.

– Israel og USA utnytter den interne palestinske splittelsen til å komme seg tettere innpå arabiske og islamske land, sier president Abbas’ rådgiver.

Mange sunnimuslimske arabiske land har begynt å se på Israel som en alliert i kampen mot sjiamuslimske Iran. I tillegg sliter mange land i kampen mot radikal islamisme, et felt som Israel har stor ekspertise på. Derfor kan det se ut til at det palestinske spørsmålet er blitt mindre viktig for mange arabiske land. Den mektige saudiarabiske prinsen Mohammed bin Salman skal i et møte med amerikanske jøder ha sagt at palestinerne enten må godta et fredsforslag, ellers så får de snart «tie stille».

– Gjennom 40 år har det palestinske lederskapet forkastet enhver mulighet til fred ved å avvise alle tilbudene de har fått, skal Salman ha sagt.

Benjamin Netanyahu hilser på sultanen av Oman Qaboos bin Said i hovedstaden Muskat. (Foto: Statsministerens kontor)
Benjamin Netanyahu hilser på sultanen av Oman Qaboos bin Said i hovedstaden Muskat. (Foto: Statsministerens kontor)

Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart