Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Israel vil kreve 2150 milliarder kroner i erstatning for jøder som ble fordrevet fra arabiske land

Jemenittiske jøder på flukt fra Jemen. De fleste flyktningene endte opp i Israel. (Foto: Israeli National Photo Archive)
Jemenittiske jøder på flukt fra Jemen. De fleste flyktningene endte opp i Israel. (Foto: Israeli National Photo Archive)
Nesten én million jøder ble fordrevet fra sine hjem i arabiske og muslimske land etter opprettelsen av staten Israel.

Israel er i gang med å forberede et krav om kompensasjon på 250 milliarder dollar, drøyt 2150 milliarder kroner, fra sju arabiske land og Iran. Det er den estimerte verdien på eiendommene og verdiene som ble etterlatt av jødene som ble tvunget til å flykte fra disse landene etter etableringen av Israel.

– Tiden er inne for å rette opp i den historiske urettferdigheten bak pogromene [mot jøder] i sju arabiske land og Iran. Det er på tide at de hundretusenvis av jødene som mistet sine verdier får tilbake det som er rettmessig deres, sier Gila Gamliel, Israels sosialminister, som koordinerer den israelske regjeringens arbeid med kompensasjonen, til Times of Israel.

Tidligere bodde det nesten én million jøder i arabiske land. Nå er det bare noen få tusen igjen. Les mer om jødenes flukt fra arabiske land her.

Ifølge Hadashot TV er krav om kompensasjon fra to av de åtte involverte landene nå klare. Det dreier seg om et krav på 300 milliarder kroner i erstatning for tapte jødiske eiendeler fra Tunisia og 130 milliarder kroner i erstatning fra Libya. Når kravene mot Marokko, Irak, Syria, Egypt, Jemen og Iran legges til vil erstatningssummen beløpe seg til 2150 milliarder kroner.

Jødiske flyktninger fra Irak like etter at de har landet på Lod-flyplass i Israel i 1951.
Jødiske flyktninger fra Irak like etter at de har landet på Lod-flyplass i Israel i 1951. (Foto: Teddy Brauner/GPO)

Justice for Jews from Arab Countries (JJAC), en internasjonal paraplyorganisasjon for jødiske samfunnsorganisasjoner, har estimert at rundt 856.000 jøder fra ti arabiske land – de andre to er Algeria og Libanon – flyktet eller ble utvist i 1948 og i årene som fulgte. Mange flyktet på grunn av voldelige arabiske opprør, som førte til at mange jøder ble drept og såret.

De siste 18 månedene har den israelske regjeringen jobbet med å avdekke verdien på eiendommer og eiendeler jødene ble tvunget til å etterlate seg.

Kravet er i ferd med å materialisere seg samtidig som Trump-administrasjonen forbereder seg på å offentliggjøre sitt israelsk-palestinske fredsforslag. En israelsk lov fra 2010 slo fast at enhver fredsavtale må bidra til kompensasjon for verdiene som jødiske samfunn og individuelle jøder mistet da de ble tvunget ut av arabiske land og Iran.

– Man kan ikke snakke om Midtøsten uten å ta hensyn til rettighetene til jødene som ble tvunget til å forlate sine levende samfunn på grunn av vold. Forbrytelsene som ble gjort mot disse jødiske samfunnene må anerkjennes, sier Gamliel, som er med i statsminister Benjamin Netanyahus parti Likud.

I løpet av de siste 80 årene er jødiske samfunn i Nord-Afrika og Midtøsten med tre tusen år gamle røtter blitt helt borte.
I løpet av de siste 80 årene er jødiske samfunn i Nord-Afrika og Midtøsten med tre tusen år gamle røtter blitt helt borte.

De palestinske selvstyremyndighetene på sin side har søkt om 100 milliarder dollar, 860 milliarder kroner, i erstatning fra Israel for verdier som ble lagt igjen av arabere i det som er dagens Israels da de flyktet i forbindelse med opprettelsen av den jødiske staten. De la frem dokumentasjon på dette kravet til USA for over et tiår siden.

Palestinerne har også alltid krevd «rett til retur» til dagens Israel for flere millioner etterkommere av dem som forlot området i 1948. Et slikt krav vil i realiteten bety slutten på Israel som en jødisk stat. Da vil landet få en arabisk og muslimsk majoritet. Et slikt krav er blitt avvist av alle israelske regjeringer. Israel mener det palestinske flyktningproblemet må løses ved at de blir statsborgere i en framtidig palestinsk stat, på samme måte som jødiske flyktninger fra arabiske land har blitt statsborgere i Israel.

I 2014 ble 30. november innført som minnedag for jødenes flukt fra arabiske land og Iran i Israel. I år ble dagen også markert i Norge av MIFF og HJH for første gang.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart