Den saudiarabiske kronprinsen Mohammed bin Salman er en av dem som ønsker å normalisere forholdet til Israel. (Foto: Flickr)

– Saudi-Arabia ønsker å normalisere forholdet til Israel

Tidligere utenriksminister garanterer at det vil skje.

Saudi-Arabia vurderer å normalisere forholdet til Israel, selv om det vil ta litt tid før det eventuelt vil materialisere seg. Det melder den israelske nyhetskanalen i24News.

Nyhetskanalen siterer diplomaten og tidligere utenriksminister Abdel al-Jubeir, som nylig møtte høytstående jødiske ledere i USA. I møtet garanterte al-Jubeir at normaliseringen vil skje, men understreket at det vil ta tid.

For å bli en del av Abraham-avtalen og normalisere forholdet til Israel ønsker Saudi-Arabia også å få noe tilbake, ifølge i24News. Nylig besøkte en gruppe amerikanske tjenestemenn hovedstaden Riyadh. Da skal de ha fått tre hovedkrav fra den saudiarabiske prinsen Mohammed bin Salman som må oppfylles for at normaliseringen skal skje.

Disse kravene skal angivelig ikke handle om Israel eller konflikten med palestinerne, snarere handler det om våpenforsyninger. Forespørselen til Saudi-Arabia om tilgang på flere våpen kommer etter at nabolandet – og delvis rival – Qatar inngikk en lignende avtale med USA.

I 2020 normaliserte de arabiske landene De forente arabiske emirater, Bahrain og Marokko forholdet til Israel gjennom Abraham-avtalene. Siden har det vært spekulasjoner om at også Saudi-Arabia, det største og mektigste arabiske landet, vil følge etter.

Selv om Israel og Saudi-Arabia enda ikke har etablert noen diplomatiske bånd, skal det de siste årene ha vært en tett dialog mellom landene. I november 2020 ble det rapportert om et historisk møte i Saudi-Arabia, hvor daværende statsminister Benjamin Netanyahu og Mossad-sjef Yossi Cohen møtte den saudiarabiske kronprinsen.

De siste årene har Saudi-Arabia også åpnet opp luftrommet sitt for fly til og fra Israel. Tidligere måtte man fly en lang omvei rundt landet.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart