Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

– Saudi-Arabia ønsker å normalisere forholdet til Israel

Den saudiarabiske kronprinsen Mohammed bin Salman er en av dem som ønsker å normalisere forholdet til Israel. (Foto: Flickr)
Tidligere utenriksminister garanterer at det vil skje.

Saudi-Arabia vurderer å normalisere forholdet til Israel, selv om det vil ta litt tid før det eventuelt vil materialisere seg. Det melder den israelske nyhetskanalen i24News.

Nyhetskanalen siterer diplomaten og tidligere utenriksminister Abdel al-Jubeir, som nylig møtte høytstående jødiske ledere i USA. I møtet garanterte al-Jubeir at normaliseringen vil skje, men understreket at det vil ta tid.

For å bli en del av Abraham-avtalen og normalisere forholdet til Israel ønsker Saudi-Arabia også å få noe tilbake, ifølge i24News. Nylig besøkte en gruppe amerikanske tjenestemenn hovedstaden Riyadh. Da skal de ha fått tre hovedkrav fra den saudiarabiske prinsen Mohammed bin Salman som må oppfylles for at normaliseringen skal skje.

Disse kravene skal angivelig ikke handle om Israel eller konflikten med palestinerne, snarere handler det om våpenforsyninger. Forespørselen til Saudi-Arabia om tilgang på flere våpen kommer etter at nabolandet – og delvis rival – Qatar inngikk en lignende avtale med USA.

I 2020 normaliserte de arabiske landene De forente arabiske emirater, Bahrain og Marokko forholdet til Israel gjennom Abraham-avtalene. Siden har det vært spekulasjoner om at også Saudi-Arabia, det største og mektigste arabiske landet, vil følge etter.

Selv om Israel og Saudi-Arabia enda ikke har etablert noen diplomatiske bånd, skal det de siste årene ha vært en tett dialog mellom landene. I november 2020 ble det rapportert om et historisk møte i Saudi-Arabia, hvor daværende statsminister Benjamin Netanyahu og Mossad-sjef Yossi Cohen møtte den saudiarabiske kronprinsen.

De siste årene har Saudi-Arabia også åpnet opp luftrommet sitt for fly til og fra Israel. Tidligere måtte man fly en lang omvei rundt landet.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart