Israels statsminister Benjamin Netanyahu. (Foto: Flash90)

Tror fortsatt på fred med Saudi-Arabia

Statsminister Benjamin Netanyahu tror ikke det gjenopprettede forholdet mellom Saudi-Arabia og Iran svekker mulighetene for historisk fredsavtale.

Statsminister Benjamin Netanyahu er ikke skremt over at Saudi-Arabia og Iran har gjenopptatt den diplomatiske kontakten. Det sier han i et intervju med den amerikanske TV-kanalen CNBC, skriver Times of Israel.

De diplomatiske forbindelsene mellom Iran og Saudi-Arabia ble brutt i 2016, men nå har Kina bidratt til å forhandle en avtale om å gjenoppta kontakten. Ifølge iransk TV er de enige om at landenes utenriksministere skal møtes og at ambassader gjenåpnes i løpet av måneder eller uker.

Mange ser på opptiningen i forholdet mellom Iran og Saudi-Arabia som et skudd for baugen for Israel, som ser på Saudi-Arabia som en viktig alliert i kampen mot det iranske regimet. Å forhindre Iran i å utvikle atomvåpen har lenge vært en viktig sak for både Israel og Saudi-Arabia.

Det sunnimuslimske kongedømmet har lenge vært hovedrivalen til sjiamuslimske Iran om makten og hegemoniet i den muslimske verden.

Israel har i lang tid håpet å få på plass en historisk fredsavtale med Saudi-Arabia, det største og mektigste muslimske landet i Midtøsten, slik de har gjort med flere andre arabiske land. En felles front mot Iran har vært en av drivkreftene for å få på plass en avtale mellom landene.

Men i intervju med amerikanske medier sier Netanyahu at han ikke er bekymret for at Saudi-Arabia er i ferd med å vende seg bort fra Israel. Han sier Saudi-Arabia ikke har «illusjoner om hvem de kan stole på».

– Saudi-Arabia og landets lederskap har ingen illusjoner om hvem som er deres motstandere og hvem som er deres venner i Midtøsten. De forstår at Israel er en uunnværlig partner for den arabiske verden for å oppnå sikkerhet, velstand og fred, sier Netanyahu til amerikanske CNBC.

Netanyahu mener Saudi-Arabias gjenoppretting av diplomatiske bånd med Iran egentlig har «svært lite med Israel å gjøre». Han mener det i hovedsak dreier seg om å redusere spenningen i regionen, i hovedsak i Jemen. Saudi-Arabia og Iran støtter hver sin side i borgerkrigen.

Saudi-Arabias mektige kronprins Mohammed bin Salman og palestinernes president Mahmoud Abbas møttes i den saudiarabiske havnebyen Jeddah den 19. april 2023. (Foto: Wafa)

Den siste tiden har Saudi-Arabia også gjenopprettet diplomatiske forbindelser til Syria. I tillegg tok Saudi-Arabia nylig imot lederne for den palestinske terrorgruppen Hamas og den palestinske presidenten Mahmoud Abbas. Mange ser på dette som tegn på at Saudi-Arabia er i ferd med å gå bort fra en fredsavtale med Israel. Det avviser Netanyahu.

Netanyahu hevder at møtene med palestinerne kan ha vært for å forberede dem på at Saudi-Arabia vil inngå en avtale med Israel.

– Kanskje for å fortelle dem at de må forberede seg selv – eller kanskje for å fortelle dem at de må slutte med terroren, sier Netanyahu til CNBC.

Den israelske statsministeren sier i intervjuet at han tror en fredsavtale med Saudi-Arabia vil bety slutten på den israelsk-arabiske konflikt, selv om det ikke umiddelbart vil løse konflikten med palestinerne.

Heller ikke Israels utenriksminister Eli Cohen er nevneverdig bekymret for at Saudi-Arabia og Iran gjenoppretter diplomatisk kontakt. Cohen, som for tiden besøker Irans naboland Aserbadsjan og Turkmenistan, mener det tvert imot kan være en forløper til en fredsavtale med Israel.

– Det er akkurat slike ting som kan føre til at det balanseres ved at [Saudi-Arabia] beveger seg nærmere mot Israel, sier utenriksministeren.

Cohen sier også at han snart håper å kunne besøke Saudi-Arabia.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart