Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Tror fortsatt på fred med Saudi-Arabia

Israels statsminister Benjamin Netanyahu. (Foto: Flash90)
Statsminister Benjamin Netanyahu tror ikke det gjenopprettede forholdet mellom Saudi-Arabia og Iran svekker mulighetene for historisk fredsavtale.

Statsminister Benjamin Netanyahu er ikke skremt over at Saudi-Arabia og Iran har gjenopptatt den diplomatiske kontakten. Det sier han i et intervju med den amerikanske TV-kanalen CNBC, skriver Times of Israel.

De diplomatiske forbindelsene mellom Iran og Saudi-Arabia ble brutt i 2016, men nå har Kina bidratt til å forhandle en avtale om å gjenoppta kontakten. Ifølge iransk TV er de enige om at landenes utenriksministere skal møtes og at ambassader gjenåpnes i løpet av måneder eller uker.

Mange ser på opptiningen i forholdet mellom Iran og Saudi-Arabia som et skudd for baugen for Israel, som ser på Saudi-Arabia som en viktig alliert i kampen mot det iranske regimet. Å forhindre Iran i å utvikle atomvåpen har lenge vært en viktig sak for både Israel og Saudi-Arabia.

Det sunnimuslimske kongedømmet har lenge vært hovedrivalen til sjiamuslimske Iran om makten og hegemoniet i den muslimske verden.

Israel har i lang tid håpet å få på plass en historisk fredsavtale med Saudi-Arabia, det største og mektigste muslimske landet i Midtøsten, slik de har gjort med flere andre arabiske land. En felles front mot Iran har vært en av drivkreftene for å få på plass en avtale mellom landene.

Men i intervju med amerikanske medier sier Netanyahu at han ikke er bekymret for at Saudi-Arabia er i ferd med å vende seg bort fra Israel. Han sier Saudi-Arabia ikke har «illusjoner om hvem de kan stole på».

– Saudi-Arabia og landets lederskap har ingen illusjoner om hvem som er deres motstandere og hvem som er deres venner i Midtøsten. De forstår at Israel er en uunnværlig partner for den arabiske verden for å oppnå sikkerhet, velstand og fred, sier Netanyahu til amerikanske CNBC.

Netanyahu mener Saudi-Arabias gjenoppretting av diplomatiske bånd med Iran egentlig har «svært lite med Israel å gjøre». Han mener det i hovedsak dreier seg om å redusere spenningen i regionen, i hovedsak i Jemen. Saudi-Arabia og Iran støtter hver sin side i borgerkrigen.

Saudi-Arabias mektige kronprins Mohammed bin Salman og palestinernes president Mahmoud Abbas møttes i den saudiarabiske havnebyen Jeddah den 19. april 2023. (Foto: Wafa)

Den siste tiden har Saudi-Arabia også gjenopprettet diplomatiske forbindelser til Syria. I tillegg tok Saudi-Arabia nylig imot lederne for den palestinske terrorgruppen Hamas og den palestinske presidenten Mahmoud Abbas. Mange ser på dette som tegn på at Saudi-Arabia er i ferd med å gå bort fra en fredsavtale med Israel. Det avviser Netanyahu.

Netanyahu hevder at møtene med palestinerne kan ha vært for å forberede dem på at Saudi-Arabia vil inngå en avtale med Israel.

– Kanskje for å fortelle dem at de må forberede seg selv – eller kanskje for å fortelle dem at de må slutte med terroren, sier Netanyahu til CNBC.

Den israelske statsministeren sier i intervjuet at han tror en fredsavtale med Saudi-Arabia vil bety slutten på den israelsk-arabiske konflikt, selv om det ikke umiddelbart vil løse konflikten med palestinerne.

Heller ikke Israels utenriksminister Eli Cohen er nevneverdig bekymret for at Saudi-Arabia og Iran gjenoppretter diplomatisk kontakt. Cohen, som for tiden besøker Irans naboland Aserbadsjan og Turkmenistan, mener det tvert imot kan være en forløper til en fredsavtale med Israel.

– Det er akkurat slike ting som kan føre til at det balanseres ved at [Saudi-Arabia] beveger seg nærmere mot Israel, sier utenriksministeren.

Cohen sier også at han snart håper å kunne besøke Saudi-Arabia.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart