Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Egyptiske skolebøker er i ferd med å bli betydelig bedre

Ofir Winter har skrevet rapport om egyptiske skolebøker. (Foto: IMPACT-se)
Stadig mer av Egypts pensumlitteratur blir skiftet ut med bøker som forbereder elevene på fred i stedet for krig.

The Institute for Monitoring Peace and Cultural Tolerance in School Education (IMPACT-se) publiserte i dag en omfattende rapport om egyptiske skolebøker. 271 bøker utgitt mellom 2018 og 2023 er gjennomgått.

Konklusjonen er klar: Skolebøkene er blitt betydelig bedre, og de nye bøkene har ikke noe oppvigleri til vold, ekstremisme eller hat som tidligere. Tradisjonelle antisemittiske stereotypier er borte fra alle nye skolebøker og erstattet med tolerante ideer. Det er gjort flere forbedringer også i omtalene av fredsavtalen med Israel.

Egypt startet reform av skolebøkene fra og med første klasse i 2018. Oppdateringen har nå nådd 5. klasse, og målet er å ha utskiftet alle gamle skolebøker til og med 12. klasse innen 2030.

I noen av de eldre skolebøkene for de høyere klassene blir Israel fortsatt framstilt som en illegitim, kolonialistisk enhet. Israel blir ikke nevnt på kartene og frigjøring av Palestina blir framstilt som en muslimsk plikt.

– I den grad vi ser endringer, er endringene i retning av mer tydelig støtte til fred med Israel enn tidligere, skriver rapportens forfatter Ofir Winter. Antall sider som settes av til å dekke den israelsk-arabiske konflikten er også mindre enn før.

Det var å håpe at IMPACT-se kunne finne tilsvarende utvikling i riktig retning når det gjelder de palestinske skolebøkene, som Norge finansierer, men det er dessverre ikke tilfelle. «Problematisk og hatefullt innhold i palestinske skolebøker er ennå ikke fjernet,» uttalte EU i 2022. Opplæring i jihad og jødehat fortsetter med uforminsket styrke i palestinske skole, rapporterte MIFF samme år.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart